×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Siarka

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Siarka (S) w organizmie człowieka występuje w niewielkich ilościach, ale znajduje się w każdej komórce. Jest składnikiem aminokwasów siarkowych (metioniny, cysteiny i cystyny), witamin grupy B (tiaminy i biotyny), a także innych ważnych biologicznie czynnych związków, np. koenzymu A, insuliny i kwasów nukleinowych.


Fot. pixabay.com

Siarka bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji, reguluje przepuszczalność błony komórkowej, stabilizuje cząsteczki białka, uczestniczy w tworzeniu kolagenu.

Podstawowym źródłem siarki w diecie człowieka są produkty wysokobiałkowe – mięso, jaja, mleko. Zapotrzebowanie człowieka na siarkę nie zostało ustalone. Przyjmuje się, że jeżeli zostanie pokryte zapotrzebowanie na białko, to pokryte jest także zapotrzebowanie na siarkę. Nie są znane skutki niedoboru siarki w organizmie człowieka, nie poznano również objawów jej nadmiernego spożycia, dlatego też nie określono zapotrzebowania człowieka na ten składnik.

07.09.2012
Zobacz także
  • Składniki mineralne
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta