Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Aktualności

  • Ruch jest lekiem

    Ruch jest lekiem

    O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.

  • Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Mody żywieniowe mogą być niezdrowe

    Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.

  • 38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie

    38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie

    Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.

  • Weganie i wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Weganie i wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Najnowsze badania potwierdzają, że weganie i wegetarianie częściej cieszą się lepszym zdrowiem, ale nie ma dowodów, że żyją dłużej – informuje „BBC News”.

  • 1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza

    1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza

    1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza – informuje raport opublikowany w „The Lancet Global Health”. Największy odsetek nieaktywnych fizycznie osób odnotowano w Kuwejcie (67 proc.), najmniejszy w Ugandzie i Mozambiku (6 proc.).

  • Nie ma skutecznego leczenia bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego

    Nie ma skutecznego leczenia bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego

    Bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego nie ma skutecznego leczenia. Żywienie medyczne skraca pobyt chorego w szpitalu i obniża ogólne koszty terapii – przekonywali w środę eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie.

  • Prawie co trzeci pacjent w polskich szpitalach wymaga terapii żywieniowej

    Prawie co trzeci pacjent w polskich szpitalach wymaga terapii żywieniowej

    U co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach konieczne jest włączenie leczenia żywieniowego – wynika z raportu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

  • Studenci PW opracowują jogurt na bazie prosa

    Studenci PW opracowują jogurt na bazie prosa

    Stworzenie jogurtu na bazie prosa - taniego, wegańskiego substytutu jogurtu tradycyjnego - to cel, który postawili przed sobą studenci biotechnologii z koła naukowego działającego przy Politechnice Warszawskiej. W ich produkcie znajdą się m.in. fosfor, krzem i żelazo.

  • Dietetyka nauką rolniczą?

    Dietetyka nauką rolniczą?

    Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego oraz członkowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zbierają podpisy pod petycją do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w celu utrzymania zaszeregowania dietetyki jako dziedziny nauk o zdrowiu w naukach medycznych.

  • Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja zdrowiu

    Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja zdrowiu

    Spożywanie węglowodanów jest korzystne dla zdrowia i sprzyja długiemu życiu, jednak tylko wówczas, gdy dostarczają nam one około 50-55 proc. energii - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Public Health".

  • Lepsza dieta - dłuższe telomery

    Lepsza dieta - dłuższe telomery

    Dieta bogata w owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty, a uboga w cukier, sód i przetworzone mięso pozwala komórkom kobiecego organizmu zachować dłuższe telomery, co obniża ryzyko rozwoju np. cukrzycy, czy chorób serca. U mężczyzn ta zależność okazała się mniej wyraźna, ale może to wynikać z ogólnie gorszego żywienia.

  • MZ: szpital musi zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu pacjenta

    MZ: szpital musi zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu pacjenta

    Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar 8 maja zwrócił się do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie kwestii wyżywienia w szpitalach. – Szpital zobowiązany jest zapewnić pacjentom wyżywienie odpowiednie do wieku i stanu zdrowia – odpowiedział wiceminister zdrowia Zbigniew Król.

  • GIS: w wodzie mineralnej znaleziono bakterie coli i paciorkowce

    GIS: w wodzie mineralnej znaleziono bakterie coli i paciorkowce

    Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii wód mineralnych Małopolanka i Malinowy Zdrój. W próbkach pobranych do kontroli stwierdzono bakterie z grupy coli oraz paciorkowców kałowych.

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

    W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie

    Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie

    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).

  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności

    Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności

    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

  • GIS ostrzega - bakterie coli w wodzie butelkowanej

    GIS ostrzega - bakterie coli w wodzie butelkowanej

    Główny Inspektor Sanitatny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wycofanie wody przez producenta w związku z obecnością bakterii z grupy coli w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Józefowianka 1,5l i 0,5l oraz w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Świętokrzyska 1,5l i 0,5l.

  • Dieta FODMAP: wygraj książkę z przepisami [Konkurs]

    Dieta FODMAP: wygraj książkę z przepisami [Konkurs]

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie, w którym można wygrać książkę z przepisami dla pacjentów z IBS.

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym

    Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym

    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.

  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków

    Epidemia otyłości skraca życie Polaków

    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.

434 artykułów - strona 1 z 22

Centra leczenia otyłości

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Napisz do nas

Nurtuje Cię jakiś problem? Szukasz odpowiedzi na pytania związane z tematyką serwisu? Nasza redakcja czeka na Twoje uwagi i propozycje tematów.