Aktualności

  • Suplementy diety. Sukces czy problem?

    Suplementy diety. Sukces czy problem?

    Rynek suplementów w Polsce rośnie lawinowo i już za dwa lata będzie wart ponad 5 mld zł. Producenci suplementów diety dostarczają Polakom tabletki i kapsułki niemal na wszystkie dolegliwości. Ba, niektórzy posuwają się nawet do wymyślania jednostek chorobowych nieznanych medycynie.

  • RPO: kwestia złego wyżywienia w szpitalach wymaga systemowego rozwiązania

    RPO: kwestia złego wyżywienia w szpitalach wymaga systemowego rozwiązania

    Wyżywienie w szpitalach jest niewłaściwe. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie tej kwestii.

  • Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

    Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

    Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.

  • Niedożywienia nie wolno lekceważyć

    Niedożywienia nie wolno lekceważyć

    30 proc. hospitalizowanych pacjentów głoduje, 70 proc. wychodzi ze szpital w stanie niedożywienia. Co 10. ma wyniszczony z tego powodu organizm, a 75 proc. przez niedożywienie zmaga się z powikłaniami pooperacyjnymi.

  • 5 zdrowych zasad dodaje ponad dekadę życia

    5 zdrowych zasad dodaje ponad dekadę życia

    Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, umiar w piciu alkoholu i niepalenie mogą przedłużyć życie kobiety średnio o 14 lat, zaś mężczyzny o 12 - informuje pismo „Circulation”.

  • Internetowa baza izomerów trans już dostępna

    Internetowa baza izomerów trans już dostępna

    Można już korzystać z pierwszej części elektronicznej bazy izomerów trans - szkodliwych dla zdrowia składników wielu produktów spożywczych. O otwarciu bazy poinformowano na środowej konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.

  • Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych

    Kalisz - rusza program wsparcia dla osób otyłych

    Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.

  • Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

    Posiłki w szpitalach nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

    System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.

  • Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie

    Polak zjada ok. 6,3 kg czekolady rocznie

    12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

  • Palacze jedzą byle co

    Palacze jedzą byle co

    Dieta przeciętnego palacza jest mniej korzystna dla zdrowia niż przeciętnego niepalącego czy byłego palacza – informuje pismo „BMC Public Health”.

  • 6 kwietnia: Światowy Dzień Aktywności Fizycznej

    6 kwietnia: Światowy Dzień Aktywności Fizycznej

    Dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat powinny mieć codziennie przynajmniej 60 minut ruchu o umiarkowanej lub dużej intensywności. Jako podstawa zalecane są przede wszystkim ćwiczenia aerobowe - zwiększające wytrzymałość, ale co najmniej 3 razy w tygodniu dzieci i młodzież powinny również wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie.

  • Pogrzeb śledzia i żurku

    Pogrzeb śledzia i żurku

    Wielkanoc to był czas, kiedy wszyscy mogli się najeść do syta. Zanim to jednak nastąpiło, należało pościć. Post rozpoczynał się w Środę Popielcową i trwał 40 dni.

  • Kielce - warsztaty chirurgii bariatrycznej

    Kielce - warsztaty chirurgii bariatrycznej

    W Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach po raz kolejny odbyły się warsztaty chirurgii bariatrycznej, z udziałem dr. hab. n. med. Tomasza Roguli, prof. UJK.

  • Straszenie młodych ludzi ryzykiem chorób nie sprawdza się

    Straszenie młodych ludzi ryzykiem chorób nie sprawdza się

    Straszenie młodzieży ryzykiem chorób, jako forma profilaktyki, nie sprawdza się; skuteczniejsze jest wzmacnianie ich potencjału i budowanie kompetencji - wskazują eksperci. W ramach projektu "ZDROWA JA" nauczyciele uczą się jak edukować nastolatki m.in. o ryzykownych zachowaniach i właściwym odżywianiu.

  • Polacy spożywają mniej soli, ale nadal zbyt dużo

    Polacy spożywają mniej soli, ale nadal zbyt dużo

    W ostatnich latach zmalało w Polsce spożycie soli, ale nadal jest ono dwukrotnie wyższe od zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) – mówili w środę eksperci z okazji obchodzonego w dniach 12-18 marca Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Ponad 30% hospitalizowanych jest niedożywionych

    Ponad 30% hospitalizowanych jest niedożywionych

    Ponad% pacjentów jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, ten stan pogłębia się u dalszych 20-30% podczas hospitalizacji – podkreślali eksperci w trakcie debaty w Katowicach.

  • Bądź aktywny co najmniej 20 minut dziennie

    Bądź aktywny co najmniej 20 minut dziennie

    Każda aktywność fizyczna, nawet niewielka, pomaga zmniejszyć ryzyko zgonu u seniorów - przekonują naukowcy z University College London na łamach "British Journal of Sports Medicine".

  • Pizza – kawałek historii

    Pizza – kawałek historii

    Okazuje się, że płaskie, okrągłe placki, przypominające dzisiejszą pizzę, znano już w starożytności. Wówczas pełniły one funkcję środka płatniczego. W starożytnym Egipcie powstały także pierwsze piece.

  • Wstań - schudniesz

    Wstań - schudniesz

    Osoba o wadze 65 kg straciłaby w ciągu 4 lat 10 kg, gdyby, zamiast siedzieć, stała przez 6 godzin dziennie - wyliczyli naukowcy z Mayo Clinic w Rochester (USA).

  • Warto grać w piłkę nożną

    Warto grać w piłkę nożną

    Granie w piłkę nożną pozytywnie wpływa na metabolizm, układ krwionośny i układ mięśniowo-szkieletowy człowieka. Stanowi remedium na choroby cywilizacyjne – zawiadamia „British Journal of Sports Medicine”.

408 artykułów - strona 1 z 21

Centra leczenia otyłości

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Napisz do nas

Nurtuje Cię jakiś problem? Szukasz odpowiedzi na pytania związane z tematyką serwisu? Nasza redakcja czeka na Twoje uwagi i propozycje tematów.

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies