×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jedz orzechy i żyj dłużej

DW

W czasopiśmie International Journal of Epidemiology opublikowano wyniki badania, które wskazują, iż spożycie orzechów ziemnych oraz pozostałych orzechów wiąże się ze zmniejszeniem umieralności ogólnej oraz umieralności z powodu wybranych chorób (m.in. z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych). Tak korzystnego efektu nie zaobserwowano w przypadku spożycia masła z orzechów ziemnych.

Orzechy
Fot. Jean Scheijen / freeimages.com

Przeanalizowano dane 120 852 kobiet i mężczyzn, w wieku 55–69 lat, uczestniczących w Netherlands Cohort Study. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia zebrano informacje dotyczące tego, jak często oraz w jakich ilościach uczestnicy spożywali orzechy ziemne, inne orzechy oraz masło z orzechów ziemnych.

Z analizy danych wynika, że u osób, które spożywały ≥10 g orzechów dziennie, ryzyko śmierci z powodu: chorób neurodegeneracyjnych, chorób układu oddechowego, nowotworów oraz przyczyn sercowo-naczyniowych było kolejno o: 47%, 39%, 21% i 17% mniejsze niż u osób niespożywających orzechów.

Za takie działanie odpowiedzialne są liczne substancje znajdujące się w orzechach, mające korzystny wpływ na zdrowie. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, wysokiej jakości białko, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witamina E, składniki mineralne (potas, wapń, magnez), karotenoidy, fitosterole oraz kwas elagowy i metabolity tego kwasu, tzw. urolityny.

Podobnej zależności nie obserwuje się w przypadku spożycia masła z orzechów ziemnych najprawdopodobniej dlatego, że większość substancji o charakterze antyoksydacyjnym znajduje się w zewnętrznych warstwach orzecha, które nie są wykorzystywane w produkcji masła. Ponadto w produkcji masła z orzechów ziemnych wykorzystuje się kwasy tłuszczowe trans, których niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i ryzyko nowotworów jest dobrze udokumentowany.

Należy podkreślić, że nie jest to pierwsze badanie wskazujące na korzyści wynikające ze spożycia orzechów. W badaniu PREDIMED przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wraz z mieszanką orzechów (15 g orzechów włoskich, 7,5 g orzechów laskowych i 7,5 g migdałów) redukowało częstość występowania pierwotnego punktu końcowego (ocenianego jako zawał serca, udar mózgu lub zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych) o 28% w porównaniu z grupą kontrolną, którą stanowiły osoby mające ograniczyć ilość tłuszczu w diecie.

Piśmiennictwo do komentarza:

van den Brandt P.A., Schouten J.L.: Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis. Int. J. Epidemiol. 2015; 44 (3): 1038–1049
13.08.2015
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta