Osoby na diecie wegańskiej powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż produktów bogatych w witaminę B12, witaminę D, wapń, żelazo oraz kwasy z grupy omega-3. Niedobory wymienionych składników odżywczych są bowiem bardzo częste podczas stosowania diety roślinnej.
Fot. Brooke Cagle / Unsplash
Korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej są powszechnie znane i dobrze udowodnione. Jednak, czy weganie - w związku ze specyfiką swej diety - nie są bardziej narażeni na ryzyko niedoboru niektórych niezbędnych składników odżywczych? Naukowcy z Mayo Clinic z Arizonie postanowili przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu.
Wyniki ich analizy ukazały się w najnowszym numerze czasopisma „Journal of the American Osteopathic Association” (jaoa.org/article.aspx?articleid=2488034).
„Według sondażu Gallupa z 2012 r. 2% populacji Stanów Zjednoczonych stosuje dietę wegańską, czyli opartą wyłącznie na pokarmach roślinnych i wykluczającą wszelkie produkty odzwierzęce - mówi dr Heather Fields, główna autorka badania. - Coraz więcej osób decyduje się przejść na weganizm, przy czym powody takiej decyzji są bardzo różne. Najczęściej chodzi o kwestie etyczne, równie często o zdrowotne, ale pojawiają się także powody środowiskowe i religijne”.
„Ponieważ popularność tego sposobu żywienia rośnie bardzo szybko, postanowiliśmy przeprowadzić analizę najnowszej literatury specjalistycznej, aby sprawdzić, czy i jakie niedobory grożą weganom najbardziej, i ewentualnie doradzić im, na co zwrócić większą uwagę podczas komponowania swojego jadłospisu” - wyjaśnia Fields.
Okazało się, że najczęstszymi i najbardziej niepokojącymi niedoborami składników odżywczych wśród wegan są niedobory witaminy B12, żelaza, wapnia, witaminy D i kwasów omega-3.
„Zauważyliśmy, że przyczyną niedoboru większości z tych substancji jest nie tyle sam weganizm, co źle skomponowana dieta. Warto to podkreślać i edukować osoby będące na diecie roślinnej, gdyż są to substancje bardzo ważne dla organizmu. Ich braki mogą mieć wpływ na rozwój zaburzeń neurologicznych, niedokrwistości, osłabienie wytrzymałości kości i na inne problemy zdrowotne” - podkreśla autorka omawianej pracy.
Jak dodaje badaczka, przeprowadzona analiza pokazała, że - wbrew powszechnemu przekonaniu - weganie nie mają zaś problemów z niedostatecznym spożyciem białka i aminokwasów.
„Niestety wyszedł na jaw inny niepokojący fakt: niektórzy weganie opierają swą dietę na żywności wysoko przetworzonej i nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych” - mówi dr Fields.
Badaczka podkreśla, że uzyskane przez jej zespół wyniki pozwalają stwierdzić z całą pewnością, że dobrze zaplanowana i zbilansowana dieta roślinna jest wystarczająca dla utrzymania organizmu w dobrej formie i zachowania pełni zdrowia. Odpowiednie jej zaplanowanie wymaga jednak trochę nauki i doświadczenia.
Zdaniem Fields, należałoby objąć programami szkoleniowymi także lekarzy pierwszego kontaktu i innych pracowników służby zdrowia, aby potrafili odpowiednio monitorować pacjentów na diecie wegańskiej, ze zwróceniem szczególnej uwagi na poziomy witaminy B12, żelaza, ferrytyny, wapnia i witaminy D w ich krwi.