×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy jogurt może obniżać ciśnienie?

DW
Medical News Today

Istotnie, stwierdzono, że jogurt może obniżać ciśnienie tętnicze krwi u kobiet, zwłaszcza jeśli stanowi element zdrowej diety. Taką konkluzją zakończyło się badanie zaprezentowane niedawno podczas sesji naukowej American Heart Association (AHA) Epidemiology / Lifestyle 2016 w Phoenix.


Fot. Photopin.com

Autor zaprezentowanego badania, Justin Buendia (Boston University School of Medicine), uważa, że jest to pierwsze tak duże badanie, które określa wpływ spożycia jogurtu na ciśnienie krwi.

Do analizy wykorzystano dane z 1. i 2. kohorty badania Nurses’ Health Study, w którym uczestniczyły głównie kobiety w wieku 25–55 lat, oraz dane z Badania Health Proffessionals Follow-up Study, do którego włączono w większości mężczyzn.

Po uwzględnieniu innych czynników, takich jak: wiek, dodatni wywiad rodzinny w kierunku nadciśnienia tętniczego, aktywność fizyczna i dieta, naukowcy zbadali związek między spożyciem jogurtu a rozwojem nadciśnienia tętniczego w 3 grupach ze zróżnicowaną częstością spożycia jogurtu.

Okazało się, że u kobiet, które spożywały pięć lub więcej porcji jogurtu tygodniowo, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego jest 20% niższe niż u kobiet, które jadły mniej niż jedną porcję jogurtu miesięcznie.

Dużo słabszy związek między regularnym spożyciem jogurtu i wysokim ciśnieniem krwi zaobserwowano u mężczyzn. Ten słabszy wynik można tłumaczyć faktem, że mężczyźni w ogóle spożywali znacznie mniejsze ilości jogurtu, w porównaniu z kobietami. Nie musi to natomiast oznaczać, że jogurt w ogóle nie wpływa na wysokość ciśnienia tętniczego u mężczyzn.

Dodatkowo naukowcy przeanalizowali dane dotyczące kobiet i sprawdzili, czy ich codzienny sposób odżywiania odpowiada zaleceniom diety DASH, a jeśli tak, to w jakim stopniu. Dieta DASH zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i wspomaga leczenie tej choroby, a opiera się na spożywaniu owoców, warzyw, ubogotłuszczowego mleka i produktów mlecznych, pełnoziarnistego pieczywa, ryb, drobiu, nasion roślin strączkowych, orzechów i ziaren.

Wykazano, że u kobiet, których codzienny sposób odżywiania był najbardziej zbliżony do zaleceń diety DASH i które dodatkowo spożywały pięć lub więcej porcji jogurtu tygodniowo, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było o 31% mniejsze, w porównaniu z kobietami, których dieta najmniej odpowiadała zaleceniom DASH i które spożywały jogurt w ilości nieprzekraczającej 1 porcji tygodniowo.

Pamiętając, że nadciśnienie tętnicze może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, a nawet niewydolności nerek, warto rozważyć wprowadzenie do codziennej diety porcji jogurtu jako elementu zdrowej, zbilansowanej diety.

30.03.2016
Zobacz także
  • 10 fałszywych poglądów na temat nadciśnienia tętniczego
  • Jak można rozpoznać nadciśnienie tętnicze?
  • Domowe pomiary ciśnienia tętniczego
  • Kiedy warto zmierzyć ciśnienie i jak interpretować wyniki?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta