Co powinni jeść palacze?

Co powinni jeść palacze?Oceń:
(2.67/5 z 3 ocen)
DW

Jak wykazały badania, każda dodatkowa porcja owoców i warzyw włączona do jadłospisu osób palących oraz byłych palaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) o 4–8%.

dieta palacza
Fot. Pixabay.com

POChP zajmuje 4. miejsce wśród wszystkich przyczyn zgonów. Natomiast stres oksydacyjny indukowany przez palenie papierosów należy do głównych czynników predysponujących do wystąpienia tej choroby. Z jednej strony powoduje on bezpośrednie uszkodzenie płuc, z drugiej aktywuje mechanizmy, które wyzwalają stan zapalny w płucach.

Na podstawie tych obserwacji można wysunąć hipotezę, że zwiększone spożycie owoców i warzyw – bogatego źródła antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – może chronić płuca przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zmniejszać ryzyko POChP.

Do badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Thorax”, włączono ponad 44 000 zamieszkujących Szwecję mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Każdy z uczestników wypełnił szczegółowe kwestionariusze dotyczące zdrowia oraz nawyków żywieniowych. Prawie 2/3 zakwalifikowanych do badania osób paliło papierosy w pewnym momencie swojego życia, a około 1/4 nadal paliła w trakcie prowadzenia badania.

W ciągu 13-letnich obserwacji odnotowano 1918 przypadków POChP. Zaobserwowano, że palący mężczyźni, którzy spożywali 5 lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie, byli o 40% mniej narażeni na rozwój choroby płuc niż mężczyźni, którzy zjadali tylko 2 porcje lub mniej. Wśród mężczyzn, którzy rzucili palenie, ryzyko było mniejsze o 34%, natomiast dla osób nigdy niepalących takiej zależności nie zaobserwowano.

Wyniki te wskazują, że antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach mogą zmniejszać niektóre szkodliwe skutki palenia papierosów.

Oczywiście wiadomo, że najskuteczniejszą metodą na zatrzymanie postępu POChP jest zaprzestanie palenia tytoniu, jednak, jak podkreśla pierwsza autorka pracy Joanna Kałuża – profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – ”dla palaczy niezwykle istotne jest, aby spożywali jak najwięcej warzyw i owoców. Dotyczy to także osób, które poradziły sobie już z tym nałogiem”.

Piśmiennictwo

Kaluza J., Larsson S.C., Orsini N. i wsp.: Fruit and vegetable consumption and risk of COPD: a prospective cohort study of men. Thorax, opublikowane online
Data utworzenia: 03.03.2017
Co powinni jeść palacze?Oceń:
(2.67/5 z 3 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Pawlik
      2017-03-08 23:09
      Z tego co kiedyś czytałem w jakiejś publikacji wynikało, że palacze nie powinni spożywać marchwi. Zawarty w niej beta-karoten w połączeniu, z którymś składnikiem dymu papierosowego zwiększał ryzyko rozwoju AMD.odpowiedz
      • dron67
        2017-03-09 14:59
        Nie wierz we wszystko ci piszą.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Niedożywienie i głód problemem ok. 60 krajów
    Niedożywienie lub głód to dziś problem około 60 krajów świata - podaje raport Międzynarodowego Instytutu Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) . Konfrontuje on te dane z ogólną pozytywną oceną wyników walki z głodem na świecie od 2000 r.
  • "Dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, soli i cukru"
    Jak podkreślają specjaliści do spraw żywienia, im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Dzięki temu do organizmu trafia cała gama składników odżywczych i witamin istotnych dla jego prawidłowego funkcjonowania i pozwalających dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies