×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Co powinni jeść palacze?

DW

Jak wykazały badania, każda dodatkowa porcja owoców i warzyw włączona do jadłospisu osób palących oraz byłych palaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) o 4–8%.

dieta palacza
Fot. Pixabay.com

POChP zajmuje 4. miejsce wśród wszystkich przyczyn zgonów. Natomiast stres oksydacyjny indukowany przez palenie papierosów należy do głównych czynników predysponujących do wystąpienia tej choroby. Z jednej strony powoduje on bezpośrednie uszkodzenie płuc, z drugiej aktywuje mechanizmy, które wyzwalają stan zapalny w płucach.

Na podstawie tych obserwacji można wysunąć hipotezę, że zwiększone spożycie owoców i warzyw – bogatego źródła antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – może chronić płuca przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zmniejszać ryzyko POChP.

Do badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Thorax”, włączono ponad 44 000 zamieszkujących Szwecję mężczyzn w wieku od 45 do 79 lat. Każdy z uczestników wypełnił szczegółowe kwestionariusze dotyczące zdrowia oraz nawyków żywieniowych. Prawie 2/3 zakwalifikowanych do badania osób paliło papierosy w pewnym momencie swojego życia, a około 1/4 nadal paliła w trakcie prowadzenia badania.

W ciągu 13-letnich obserwacji odnotowano 1918 przypadków POChP. Zaobserwowano, że palący mężczyźni, którzy spożywali 5 lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie, byli o 40% mniej narażeni na rozwój choroby płuc niż mężczyźni, którzy zjadali tylko 2 porcje lub mniej. Wśród mężczyzn, którzy rzucili palenie, ryzyko było mniejsze o 34%, natomiast dla osób nigdy niepalących takiej zależności nie zaobserwowano.

Wyniki te wskazują, że antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach mogą zmniejszać niektóre szkodliwe skutki palenia papierosów.

Oczywiście wiadomo, że najskuteczniejszą metodą na zatrzymanie postępu POChP jest zaprzestanie palenia tytoniu, jednak, jak podkreśla pierwsza autorka pracy Joanna Kałuża – profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – ”dla palaczy niezwykle istotne jest, aby spożywali jak najwięcej warzyw i owoców. Dotyczy to także osób, które poradziły sobie już z tym nałogiem”.

Piśmiennictwo

Kaluza J., Larsson S.C., Orsini N. i wsp.: Fruit and vegetable consumption and risk of COPD: a prospective cohort study of men. Thorax, opublikowane online
10.03.2017
Zobacz także
  • Jak się uwolnić od palenia tytoniu?
  • Czy w starszym wieku warto zerwać z nałogiem palenia?
  • Palenie a płuca
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta