×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Uważaj na sól!

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Sód, którego głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna, pełni w organizmie człowieka szereg istotnych funkcji – m.in. reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz funkcjonowanie komórek mięśniowych.

Sód, sól

Wiadomo więc, że odpowiednia ilość tego pierwiastka jest konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu, jednak w dzisiejszych czasach główny problem stanowi nadmiar soli w diecie, a nie jej niedobór. Nadmiar sodu w organizmie prowadzi do podwyższenia ciśnienia tętniczego, a co za tym idzie zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i przebudowy lewej komory serca, oraz zaburza prawidłowe funkcjonowanie nerek.

Nadmierne spożycie soli bywa również przyczyną uszkodzenia śluzówki żołądka, a w konsekwencji rozwoju zmian nowotworowych.

Jaka ilość soli jest bezpieczna dla zdrowia?

Według zaleceń WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, co odpowiada płaskiej łyżeczce. Na tę ilość składa się zarówno sól stosowana we własnym zakresie do przyrządzania potraw i dosalania przy stole, jak i ta zawarta w gotowych produktach spożywczych (np. wędlinach, wędzonych rybach, serach, pieczywie, warzywach konserwowanych, gotowych posiłkach spożywanych poza domem, w słonych przekąskach) oraz naturalnie występująca w produktach żywnościowych. Niestety, w Polsce spożywa się około 12–15 g soli dziennie, czyli trzy razy więcej niż zaleca WHO.

Z analizy struktury spożycia soli w Polsce wynika, że największy udział w dziennym spożyciu sodu ma sól stosowana do przyrządzania potraw oraz do dosalania (45–60%). W następnej kolejności źródłem sodu są produkty przetworzone przemysłowo, w tym pieczywo, przetwory mięsne, zupy i sosy instant, dania gotowe oraz przekąski (paluszki, chipsy, orzechy solone, krakersy – 30–45%). Natomiast sód naturalnie zawarty w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego to jedynie 10% jego ogólnej spożywanej ilości.

Jak ograniczyć ilość soli w diecie?

Najlepiej stopniowo ograniczać ilość spożywanej soli, żeby łatwiej się odzwyczaić od słonego smaku. Można także zamiast soli stosować świeże i suszone zioła.

Do przygotowania potraw w domu należy używać niewielkich ilości soli, a także usunąć solniczkę ze stołu. Do przygotowywania posiłków trzeba wybierać produkty świeże zamiast przetworzonych. Pamiętając, że bardzo duże ilości soli znajdują się w gotowych produktach spożywczych, warto czytać etykietki i wybierać te dania, które zawierają mniejsze ilości soli.

07.04.2017
Zobacz także
  • Sód – rola w organizmie, źródła w diecie, dzienne zapotrzebowanie
  • Dieta w nadciśnieniu tętniczym
  • Przyczyny nadciśnienia
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta