Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągach

Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągachOceń:
Marcin Przybylski

Trzeba zmienić zbyt rygorystyczne przepisy dotyczące jakości wody w wodociągach - apelują samorządy. Ich zdaniem sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi, mimo że nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia mieszkańców.


Fot. Pixabay.com

Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Samorządowych (OPOS) krytycznie oceniło nowy, obowiązujący tryb postępowania inspekcji sanitarnych, dotyczący przekroczenia parametrów jakościowych wody.

Chodzi o rozporządzanie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które w ocenie samorządowców skutkuje tym, że sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi w sytuacji, gdy nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia.

„Nowe rozporządzenie zmusza organy sanitarne do wydawania złych decyzji, w sytuacjach, gdy przekroczone są jedynie dodatkowe wymagania, nie mające jakiegokolwiek wpływu na zdrowie, a jedynie na wygląd wody, często nawet niezauważalny dla konsumentów" - przekonują samorządowcy.

Ich zdaniem w przeciwieństwie do przepisów obowiązujących w innych krajach, polskie prawo nakłada na wodociągi - niezależnie od ich wielkości - takie same restrykcyjne przepisy. "Spełnienie wielu z tych wymagań nie jest konieczne dla ochrony zdrowia konsumentów, niepotrzebnie zawyża koszty i ceny wody, ograniczając w ten sposób jej dostępność" - podkreślają samorządowcy.

Największy problem mają gminy z Warmii i Mazur, gdzie większość ujęć tego regionu charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, manganu czy jonu amonowego. Jak tłumaczą przedstawiciele OPOS, problemy związane z jakością wody dostarczanej konsumentom są w zdecydowanej większości związane z ich obecnością lub z obecnością wskaźników mikrobiologicznych, nie będących wskaźnikami kałowymi (grupa coli, ogólna liczba mikroorganizmów są uznawane za wskaźniki skuteczności uzdatniania lub problemów eksploatacyjnych).

Samorządy podkreślają, że zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) parametry te, w ilościach mogących wystąpić w wodzie pitnej nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Dlatego Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Samorządowych zaapelowało o pilną zmianę przepisów i przywrócenie zasad obowiązujących wcześniej, które umożliwiały stwierdzanie warunkowej przydatności wody do spożycia nawet na kilka lat.

Data utworzenia: 12.06.2017
Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągachOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies