Alkohol a ryzyko raka piersi

Alkohol a ryzyko raka piersiOceń:
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi. W badaniach stwierdzono ponadto, że u kobiet po przebytej chorobie nowotworowej alkohol zwiększa ryzyko nawrotu raka piersi. Okazuje się, że rodzaj spożywanego trunku nie ma w tym przypadku znaczenia, a ryzyko rozwoju raka piersi wzrasta wraz z ilością konsumowanego alkoholu.

Alkohol a ryzyko raka piersi
Fot. Pixabay.com

W jednym z badań opublikowanych w 2011 roku w czasopiśmie JAMA autorzy dowodzą, że nawet niewielkie spożycie alkoholu, co odpowiada 3–6 lampkom wina/tydzień, zwiększa ryzyko rozwoju złośliwego nowotworu piersi. Dodatkowo zaobserwowano, że wraz ze wzrostem spożycia alkoholu o każde 10 g/dzień, ryzyko zachorowania na nowotwór piersi wzrasta o 10%. Trzeba dodać, że we wcześniejszej pracy z 2002 roku również zaobserwowano taką zależność, aczkolwiek wówczas stwierdzono ryzyko nieco mniejsze – 7,1%.

Z kolei z najnowszej metaanalizy opublikowanej w 2017 roku wynika, że spożycie alkoholu w ilości ≤0,5 drinka/dzień lub ≤1 drink/dzień zwiększa ryzyko raka piersi u kobiet o 9%. Zaznaczyć należy, że 1 drink odpowiada 355 ml piwa lub 1 lampce wina. Oznacza to, że w kontekście rozwoju nowotworu piersi nie istnieje pojęcie „bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu”. Także umiarkowane ilości alkoholu – 1–2 drinków/dzień (rekomendowane w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych) – zwiększały o 13% ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.

Sugeruje się kilka mechanizmów kancerogennego działania alkoholu. Pierwszy z nich wynika z jego wpływu na stan hormonalny organizmu. Przy nadmiernej konsumpcji alkoholu wątroba traci zdolność metabolizowania estrogenów, następuje zaburzenie ich metabolizmu, a w konsekwencji zwiększa się ich stężenie we krwi, co wpływa na wzrost ryzyka działania kancerogennego.

Kolejny czynnik to toksyczny wpływ aldehydu octowego — produktu metabolizmu alkoholu. Aldehyd octowy zmniejsza stabilność DNA oraz uczestniczy w powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Nadmierne spożycie alkoholu powoduje także niedobory kwasu foliowego, cynku i selenu, a to także podnosi ryzyko zachorowania na nowotwory.

Oczywiście spożycie alkoholu to nie jedyny czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na raka piersi. Wśród innych czynników sprzyjających rozwojowi tego nowotworu podkreśla się także otyłość oraz brak aktywności fizycznej.

Piśmiennictwo

Chen W.Y., Rosner B., Hankinson S.E. i wsp.: Moderate alcohol consumption during adult life, drinking patterns, and breast cancer risk. JAMA 2011; 306 (17): 1884–1890.
Hamajima N., Hirose K., Tajima K. i wsp.: Alcohol, tobacco and breast cancer – collaborative reanalysis of individual data from 53 epidemiological studies, including 58,515 women with breast cancer and 95,067 women without the disease. Br. J. Cancer 2002; 87 (11):1234–1245.
Choi Y.J., Myung S.K., Lee J.H.: Light Alcohol Drinking and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Cohort Studies. Cancer Res. Treat. 2017 May 22. doi: 10.4143/crt.2017.094.
Data utworzenia: 19.06.2017
Alkohol a ryzyko raka piersiOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies