×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Programowanie żywieniowe – co to takiego?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów. Do takich niekorzystnych warunków podczas życia płodowego zalicza się zarówno niedobór składników pokarmowych lub hormonów, jak i ich nadmiar. W kontekście składników pokarmowych duże znaczenie ma niedobór lub nadmiar białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza.

Programowanie żywieniowe
Fot. Pixabay.com

Okazuje się, że najbardziej narażony na niekorzystne zmiany jest płód oraz niemowlę w pierwszych miesiącach życia. W tym czasie rozwój tkanek i narządów jest bardzo intensywny, a im większe tempo podziałów komórkowych, tym większa podatność na niedobór lub nadmiar wymienionych składników pokarmowych.

Hipotezę, że czynniki prowadzące do opóźnienia wzrostu wewnątrzmacicznego mogą prowadzić do trwałych zmian w pracy narządów w wieku dorosłym, po raz pierwszy sformułował David Barker z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii. W swoich badaniach populacyjnych prowadzonych w Anglii i Walii zaobserwował istotną zależność między małą urodzeniową masą ciała a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w późniejszym życiu.

Istnienie takiej zależności stwierdzono także w badaniach dotyczących populacji holenderskiej, która podczas II wojny światowej borykała się z problemem głodu (badanie Dutch Famine Birth Cohort). W późniejszych obserwacjach dzieci urodzonych w tym czasie odnotowano nieprawidłowości gospodarki lipidowej i węglowodanowej, wyższy wskaźnik masy ciała BMI oraz wzrost ryzyka choroby wieńcowej, a nawet schizofrenii. Z opisanych powyżej badań wynika, że niedobór energii i białka w życiu płodowym stanowi czynnik ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń gospodarki węglowodanowej w wieku dorosłym.

Ponadto stwierdzono, że niedobór żelaza w momencie szczególnie intensywnego rozwoju mózgu powoduje zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN), które trudno wyeliminować mimo podjęcia odpowiedniej terapii. Przypuszcza się, że niedobór tego składnika w organizmie przekłada się także na jego małą zawartość w tkance mózgowej, co z kolei przyczynia się do zaburzeń rozwoju poznawczego oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu OUN w życiu dorosłym.

W ostatnich latach zwraca się również uwagę na okres niemowlęcy jako krytyczny dla kształtowania się metabolizmu organizmu. Wykazano na przykład ochronny wpływ karmienia piersią na ryzyko rozwoju otyłości w późniejszym życiu. W celu potwierdzenia tej zależności zaplanowano badanie EU Childhood Obesity Programe, prowadzone w latach 2002–2005. Punkt wyjścia w badaniach stanowiła obserwacja, że w mleku kobiecym jest znacznie mniej białka niż w mieszankach dla niemowląt. W związku z tym przeprowadzono badanie z randomizacją, w którym porównywano rozwój dzieci w zależności od ilości białka w mieszance mlecznej. Po 2-letniej obserwacji odkryto, że niemowlęta otrzymujące mieszankę z mniejszą ilością białka w wieku 2 lat miały mniejszą masę ciała przy tej samej długości niż karmione z większą ilością białka. Równocześnie, co zrozumiałe, charakteryzowały się one niższym wskaźnikiem BMI.

Choć prowadzone badania pozwalają na coraz lepsze zrozumienie zależności między warunkami życia płodowego a prawidłowym rozwojem dziecka, nadal większość mechanizmów programowania żywieniowego wymaga dokładniejszego wyjaśnienia.

Piśmiennictwo

Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A. i wsp.: Programowanie żywieniowe. Standardy Medyczne Pediatria 2011; 8: 885–888.
Pudło H., Respondek M.: Programowanie żywieniowe – wpływ odżywiania kobiet w ciąży na zdrowie dziecka. Journal of Education, Health and Sport 2016; 6 (7): 589–600.
Seremak-Mrozikiewicz A., Barlik M., Drews K.: Programowanie wewnątrzmaciczne jako przyczyna chorób przewlekłych wieku dorosłego. Ginekol. Pol. 2014; 85: 43–48.
28.06.2017
Zobacz także
  • Dzieci jedzą więcej owoców i warzyw, ale nadal za mało
  • Bezpłatny poradnik żywieniowy dla rodziców małych dzieci
  • Ile cukru zjada Twoje dziecko?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta