W najnowszym „Journal of the American College of Cardiology” opublikowano badanie, w którym oceniono wpływ spożycia orzechów na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Fot. Pixabay.com
Do badania włączono 210 836 mężczyzn i kobiet, uczestniczących w trzech dużych badaniach prospektywnych (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study) prowadzonych w latach 1980–2013. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia oceniano spożycie orzechów, aktualizując dane co cztery lata. Podczas okresu obserwacji odnotowano 8390 przypadków choroby wieńcowej i 5910 udarów mózgu.
Po uwzględnieniu danych, które mogły wpływać na wynik końcowy (m.in. palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze, choroby serca w rodzinie), zaobserwowano, że im większe było spożycie orzechów, tym mniejsze notowano ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby niedokrwiennej serca.
Z badań wynika, że u osób spożywających 1 porcję orzechów (czyli 28 g) 5 lub więcej razy w tygodniu ryzyko choroby sercowo-naczyniowej było niższe o 14%, a choroby wieńcowej – o 20%, w porównaniu z osobami, które deklarowały, że orzechów nie jedzą „nigdy” lub „prawie nigdy”.
Jak podkreśla dr Marta Guasch-Ferré – jedna z autorów pracy – wynika to z faktu, że orzechy zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.