Spożycie orzechów może być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

DW
The New York Times

W najnowszym „Journal of the American College of Cardiology” opublikowano badanie, w którym oceniono wpływ spożycia orzechów na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

orzechy
Fot. Pixabay.com

Do badania włączono 210 836 mężczyzn i kobiet, uczestniczących w trzech dużych badaniach prospektywnych (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study) prowadzonych w latach 1980–2013. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia oceniano spożycie orzechów, aktualizując dane co cztery lata. Podczas okresu obserwacji odnotowano 8390 przypadków choroby wieńcowej i 5910 udarów mózgu.

Po uwzględnieniu danych, które mogły wpływać na wynik końcowy (m.in. palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze, choroby serca w rodzinie), zaobserwowano, że im większe było spożycie orzechów, tym mniejsze notowano ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby niedokrwiennej serca.

Z badań wynika, że u osób spożywających 1 porcję orzechów (czyli 28 g) 5 lub więcej razy w tygodniu ryzyko choroby sercowo-naczyniowej było niższe o 14%, a choroby wieńcowej – o 20%, w porównaniu z osobami, które deklarowały, że orzechów nie jedzą „nigdy” lub „prawie nigdy”.

Jak podkreśla dr Marta Guasch-Ferré – jedna z autorów pracy – wynika to z faktu, że orzechy zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Data utworzenia: 04.12.2017
Spożycie orzechów może być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowychOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu