Wstań - schudniesz

Osoba o wadze 65 kg straciłaby w ciągu 4 lat 10 kg, gdyby, zamiast siedzieć, stała przez 6 godzin dziennie - wyliczyli naukowcy z Mayo Clinic w Rochester (USA).


Fot. pixabay.com

Artykuł w wynikami ich pracy ukazał się na łamach pisma „European Journal of Preventive Cardiology” (http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487317752186).

„Stanie zamiast siedzenia przez 6 godzin dziennie naprawdę może zapobiec przyrostowi masy ciała lub pomóc w utracie wagi - podkreślają badacze. - Wiemy, że długotrwałe siedzenie wiąże się z epidemią otyłości, chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą. Europejczycy siedzą do 7 godzin dziennie i nawet osoby dość aktywne fizycznie większą część dnia nierzadko spędzają na krześle”.

Naukowcy zbadali, czy na stojąco spalamy więcej kalorii niż na siedząco. Przeanalizowali wyniki 46 różnych badań, w których łącznie wzięło udział 1184 uczestników. Uczestnicy mieli średnio 33 lata, w 60 proc. byli to mężczyźni, a średni wskaźnik ich masy ciała (BMI) oraz waga wynosiły odpowiednio 24 i 65 kg.

Okazało się, że stojąc uczestnicy spalali 0,15 kcal na minutę więcej niż siedząc. Przez zastąpienie pozycji siedzącej staniem przez 6 godzin dziennie, osoba o wadze 65 kg spaliłaby więc dodatkowe 54 kcal dziennie. Zakładając brak wzrostu spożycia pokarmów oznaczałoby to utratę 2,5 kg w ciągu jednego roku i 10 kg w ciągu 4 lat.

„Stanie zamiast siedzenia to jednak nie tylko spalanie większej ilości kalorii. Dodatkowa praca, którą wykonują wówczas nasze mięśnie, wiąże się także z mniejszym ryzykiem ataku serca, udaru i cukrzycy. Tak więc korzyści z wybierania pozycji stojącej wykraczają poza samą kontrolę wagi” - mówi prof. Francisco Lopez-Jimenez, szef kardiologii profilaktycznej w Mayo Clinic, główny autor badania.

Naukowiec dodaje, że różnica w wydatku energetycznym pomiędzy staniem a siedzeniem może być nawet większa niż wykazało omawiane badanie. Jego uczestnicy stali bowiem nieruchomo, podczas gdy w rzeczywistości ludzie podczas stania wykonują niewielkie ruchy.

„Nasze wyniki mogą być niedoszacowane, ponieważ, kiedy ludzie stoją, mają skłonność do spontanicznych ruchów, takich jak przenoszenie ciężaru ciała z nogi na nogę, kołysanie się, wykonywanie małych kroków do przodu i do tyłu. Jest też bardzo prawdopodobne, że podejdą do szafki na dokumenty, kosza na śmieci itp.” - tłumaczy prof. Lopez-Jimenez.

Autorzy doszli więc do wniosku, że zastąpienie pozycji siedzącej stojącą może być ważną zmianą zachowania, pozwalającą zmniejszyć ryzyko długoterminowego przyrostu masy ciała. Sugerują, że potrzebne są kolejne badania, aby sprawdzić skuteczność tej strategii w praktyce. Potrzebne są również dane dotyczące długoterminowych konsekwencji zdrowotnych, jakie stwarza kilkugodzinne stanie.

„Najważniejsze, aby unikać siedzenia przez wiele godzin naraz - podsumowuje prof. Lopez-Jimenez. - Stanie jest bardzo dobrym pierwszym krokiem. A kto wie, może z czasem przejdzie ono w łagodną aktywność fizyczną, która będzie jeszcze bardziej korzystna dla zdrowia”.

Data utworzenia: 02.02.2018
Wstań - schudnieszOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu