Pizza – najbardziej znana potrawa kuchni włoskiej – to, jak wszyscy wiedzą, okrągły placek wypiekany z ciasta z dodatkiem drożdży, przykryty sosem pomidorowym, posypany serem i ziołami. Niezbędny do wypieku dobrej pizzy jest także mocno nagrzany piec. Obecnie wypieka się różne rodzaje pizzy z wieloma dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, oliwki, szynka parmeńska, anchovies, owoce morza oraz karczochy.
Fot. Pixabay.com
Okazuje się, że płaskie, okrągłe placki, przypominające dzisiejszą pizzę, znano już w starożytności. Wówczas pełniły one funkcję środka płatniczego. W starożytnym Egipcie powstały także pierwsze piece.
Kolejne ważne wydarzenie w historii pizzy to sprowadzenie do Europy pomidorów przez Hiszpanów. Od tego momentu pomidory stały się składnikiem niezbędnym do uzyskania dobrej pizzy. Przełomem w historii tego wyjątkowego placka był także 1889 rok, wtedy to bowiem do Neapolu przyjechała królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem Humbertem I, a na powitanie gości pizzę przygotował Raffaele Esposito. W tym czasie uchodził on za specjalistę w tej dziedzinie. Jeden z wypieczonych przez niego produktów został szczególnie doceniony przez Małgorzatę. Dla upamiętnienia tego wydarzenia podana wówczas pizza do dziś nosi nazwę Margherita. Jest to pizza składająca się tylko z trzech składników – sera mozarella, pomidorów i bazylii. W ten prosty sposób symbolicznie nawiązano do koloru włoskiej flagi: zielona bazylia, biała mozarella i czerwone pomidory.
W 2009 roku pizza neapolitańska uzyskała status zastrzeżonego przez Komisję Europejską wyrobu tradycyjnego z certyfikatem TSG (traditional specialty guaranteed – TSG). Należy jednak podkreślić, że niektórzy badacze nie są przekonani, że pizza pochodzi z Neapolu. Uważają, że jej ojczyzną jest portowe miasto Gaeta w środkowych Włoszech. To w tym mieście w archiwum katedry znajduje się dokument z 997 roku, w którym znalazła się nazwa „pizza”.
Poza pizzą neapolitańską we Włoszech popularna jest także pizza rzymska, charakteryzująca się grubszym ciastem. Sycylia również ma swoją pizzę – sfincione. Jest to rodzaj grubego puszystego ciasta, a pierwotną jego formą był ponoć placek z oliwą, solą, czasem serem. Nie ma zgody co do faktu, czy ten rodzaj pizzy powinien zawierać sos pomidorowy – jedni twierdzą, że tak, inni, że absolutnie nie. Najczęściej spotykana jest wersja z duszoną cebulą, filetami anchovies, oregano, serem Caciocavallo i chlebowymi okruchami.
Źródła
wlochy.edu.plitaly.trade.gov.pl
pizzanapoletanismo.com
whiteplate.com