Palacze jedzą byle co

Paweł Wernicki

Dieta przeciętnego palacza jest mniej korzystna dla zdrowia niż przeciętnego niepalącego czy byłego palacza – informuje pismo „BMC Public Health”.


Fot. Pixabay.com

Dr Jacqueline Vernarelli z Fairfield University w Connecticut oraz dr R. Ross MacLean z Yale University przeanalizowali dane dotyczące 5293 dorosłych Amerykanów, zebrane w ramach programu National Health and Examination Survey. Jak się okazało palacze jedli wprawdzie znacząco mniejsze porcje niż niepalący oraz byli palacze, ale i tak dawały im one około 200 kalorii dziennie więcej.

Osoby, które nie paliły nigdy spożywały około 1,79 kilokalorii z każdym gramem pożywienia; palące codziennie 2,02 kcal/g; zaś palące niecodziennie - 1,89 kcal/g. Byli palacze także spożywali więcej kalorii niż niepalący nigdy, ale niewiele więcej (1,84 kcal/g) – za to wyraźnie mniej niż palący codziennie.

Zdaniem autorów uzyskane wyniki wskazują, że niezależnie od tego, ile się pali, nikotynowy nałóg niekorzystnie odbija się na jakości spożywanego pokarmu. Chodzi o niższe spożycie owoców i warzyw, z czym wiąże się niższa zawartość witaminy C. Brak tej witaminy może podnosić ryzyko chorób serca oraz nowotworów.

Autorzy sugerują również, że dieta o małej "gęstości energetycznej" może zapobiec przybieraniu na wadze po rzuceniu palenia (obawa przed przybraniem na wadze to jedna z częstszych wymówek palaczy).

Wykorzystane dane opierają się na wypowiedziach osób, które przypominały sobie, co jadły w ciągu ostatnich 24 godzin – autorzy zwracają uwagę, że mogło to doprowadzić do pewnych nieścisłości. Z powodu samej natury badania nie można także wywnioskować, czy to palenie sprzyja niewłaściwej diecie.

Średnią gęstość energetyczną obliczano po uwzględnieniu wieku, płci, rasy, wykształcenia, statusu socjoekonomicznego, gęstości kalorycznej napojów, aktywności fizycznej oraz BMI.

Data utworzenia: 06.04.2018
Palacze jedzą byle coOceń:
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Suplementy diety. Sukces czy problem?
    Rynek suplementów w Polsce rośnie lawinowo i już za dwa lata będzie wart ponad 5 mld zł. Producenci suplementów diety dostarczają Polakom tabletki i kapsułki niemal na wszystkie dolegliwości. Ba, niektórzy posuwają się nawet do wymyślania jednostek chorobowych nieznanych medycynie.
  • RPO: kwestia złego wyżywienia w szpitalach wymaga systemowego rozwiązania
    Wyżywienie w szpitalach jest niewłaściwe. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie tej kwestii.
  • Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą
    Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies