Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.


Fot. pixabay.com

Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na termin wystąpienia ostatniej miesiączki. Wśród nich wyróżniamy czynniki genetyczne, behawioralne i środowiskowe. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Leeds sugeruje, że z wiekiem wystąpienia menopauzy koreluje również dieta.

Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z kilkunastoma tysiącami kobiet z Wielkiej Brytanii badacze ustalili, że każda dodatkowa porcja węglowodanów rafinowanych – przetworzonej żywności obfitującej w cukry proste, do której zaliczamy m.in. białe pieczywo, makaron czy ciastka – wiąże się z przyspieszeniem okresu przekwitania. U kobiet lubujących się w tego typu produktach ostatnia miesiączka może wystąpić nawet 1,5 roku wcześniej.

Węglowodany rafinowane zwiększają ryzyko insulinooporności, która zakłóca aktywność hormonów płciowych i może wywoływać wzrost stężenia estrogenu, a w konsekwencji zwiększać częstotliwość występowania miesiączek i sprzyjać szybszemu wyczerpywaniu się zapasu komórek jajowych.

Spożywanie tłustych ryb, bogatych w kwasy omega-3, oraz świeżych warzyw, np. groszku lub fasoli, koreluje z kolei z opóźnieniem procesu przekwitania. Dostarczają one do organizmu dużo antyoksydantów, które powodują wydłużenie czasu potrzebnego na dojrzewanie i uwalnianie jajeczek. Spożywanie tych produktów może wiązać się z przesunięciem terminu menopauzy aż o trzy lata.

Z późniejszym wystąpieniem ostatniej miesiączki koreluje ponadto częsta konsumpcja produktów zawierających witaminę B6 i cynk. Kobiety nieposiadające dzieci powinny zwracać szczególną uwagę na uwzględnienie w swoim jadłospisie winogron i drobiu.

Z poprzednich badań wynika, że wcześniejsze wystąpienie menopauzy wiąże się u kobiet ze spadkiem gęstości kości, wyższym ryzykiem osteoporozy i chorób układu krążenia. Późniejsze pojawienie się ostatniej miesiączki koreluje za to z większym ryzykiem zachorowania na raka piersi, raka jajnika czy raka endometrium. Wiek przekwitania jest więc istotny ze względu na zdrowie.

Data utworzenia: 08.05.2018
Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietąOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Polka
2018-05-13 13:19
Dlaczego nie ma informacji, artykułów na obecnie coraz częsciej spotykaną chorobę osób starszych czyli chorobę Alzheimera oraz Parkinsona a także leczone przez polskich lekarzy lekami na chorobę Parkinsona -tzw. zaburzenia parkinsonowskie??? Czekam, bo to palący problem. Emeryci uważam nie są godnie traktowani przez lekarzy, zbyt pobieżnie, nie są wykorzystywane osiągnięcia medycyny XXI w. we wspomaganiu pacjentów do długiego samodzielnego życia z ww. chorobami zrzucając wszystko na wiek! To karygodne, gdyz każdemu człowiekowi należy się opieka zdrowotna /szczególnie, że taka osoba długo pracowała i odkładała składki na ubezpieczenie zdrowotne!
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Renia
      2018-05-18 16:08
      Czy można prosić o badania/artykuły, na podstawie, których napisano powyższy tekst?odpowiedz
    • Polka
      2018-05-13 13:19
      Dlaczego nie ma informacji, artykułów na obecnie coraz częsciej spotykaną chorobę osób starszych czyli chorobę Alzheimera oraz Parkinsona a także leczone przez polskich lekarzy lekami na chorobę Parkinsona -tzw. zaburzenia parkinsonowskie??? Czekam, bo to palący problem. Emeryci uważam nie są godnie traktowani przez lekarzy, zbyt pobieżnie, nie są wykorzystywane osiągnięcia medycyny XXI w. we wspomaganiu pacjentów do długiego samodzielnego życia z ww. chorobami zrzucając wszystko na wiek! To karygodne, gdyz każdemu człowiekowi należy się opieka zdrowotna /szczególnie, że taka osoba długo pracowała i odkładała składki na ubezpieczenie zdrowotne!odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu