Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.


Fot. pixabay.com

Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na termin wystąpienia ostatniej miesiączki. Wśród nich wyróżniamy czynniki genetyczne, behawioralne i środowiskowe. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Leeds sugeruje, że z wiekiem wystąpienia menopauzy koreluje również dieta.

Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z kilkunastoma tysiącami kobiet z Wielkiej Brytanii badacze ustalili, że każda dodatkowa porcja węglowodanów rafinowanych – przetworzonej żywności obfitującej w cukry proste, do której zaliczamy m.in. białe pieczywo, makaron czy ciastka – wiąże się z przyspieszeniem okresu przekwitania. U kobiet lubujących się w tego typu produktach ostatnia miesiączka może wystąpić nawet 1,5 roku wcześniej.

Węglowodany rafinowane zwiększają ryzyko insulinooporności, która zakłóca aktywność hormonów płciowych i może wywoływać wzrost stężenia estrogenu, a w konsekwencji zwiększać częstotliwość występowania miesiączek i sprzyjać szybszemu wyczerpywaniu się zapasu komórek jajowych.

Spożywanie tłustych ryb, bogatych w kwasy omega-3, oraz świeżych warzyw, np. groszku lub fasoli, koreluje z kolei z opóźnieniem procesu przekwitania. Dostarczają one do organizmu dużo antyoksydantów, które powodują wydłużenie czasu potrzebnego na dojrzewanie i uwalnianie jajeczek. Spożywanie tych produktów może wiązać się z przesunięciem terminu menopauzy aż o trzy lata.

Z późniejszym wystąpieniem ostatniej miesiączki koreluje ponadto częsta konsumpcja produktów zawierających witaminę B6 i cynk. Kobiety nieposiadające dzieci powinny zwracać szczególną uwagę na uwzględnienie w swoim jadłospisie winogron i drobiu.

Z poprzednich badań wynika, że wcześniejsze wystąpienie menopauzy wiąże się u kobiet ze spadkiem gęstości kości, wyższym ryzykiem osteoporozy i chorób układu krążenia. Późniejsze pojawienie się ostatniej miesiączki koreluje za to z większym ryzykiem zachorowania na raka piersi, raka jajnika czy raka endometrium. Wiek przekwitania jest więc istotny ze względu na zdrowie.

Data utworzenia: 08.05.2018
Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietąOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.