Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku

WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaplanowała na najbliższe lata wieloetapową strategię, która ma na celu eliminację tłuszczów trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku. Jest to priorytetowy cel WHO na najbliższe 5 lat.


Fot. Pixabay.com

Podstawowym źródłem produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w diecie są częściowo uwodornione oleje. Można je znaleźć w produktach typu fast food, margarynach oraz w produktach piekarniczych, takich jak: ciastka, ciasta oraz torty. Występują także w produktach typu instant.

Niekorzystny wpływ tłuszczów trans na zdrowie człowieka potwierdzono w licznych badaniach epidemiologicznych oraz badaniach klinicznych i doświadczalnych. Wykazano w nich, że tłuszcze te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż jakikolwiek inny składnik odżywczy porównywany w ujęciu kalorycznym. Sprzyjają one także gromadzeniu się trzewnej tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych, m.in. jelita grubego, prostaty i piersi.

W Danii – pierwszym kraju, w którym wprowadzono przepisy ograniczające zawartość przemysłowo produkowanych tłuszczów trans – prawie całkowicie wyeliminowano ten składnik z przemysłu spożywczego. W konsekwencji odnotowano zmniejszenie liczby zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi.

Data utworzenia: 30.05.2018
Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z przemysłu spożywczego do 2023 rokuOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu