Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku

WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaplanowała na najbliższe lata wieloetapową strategię, która ma na celu eliminację tłuszczów trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku. Jest to priorytetowy cel WHO na najbliższe 5 lat.


Fot. Pixabay.com

Podstawowym źródłem produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w diecie są częściowo uwodornione oleje. Można je znaleźć w produktach typu fast food, margarynach oraz w produktach piekarniczych, takich jak: ciastka, ciasta oraz torty. Występują także w produktach typu instant.

Niekorzystny wpływ tłuszczów trans na zdrowie człowieka potwierdzono w licznych badaniach epidemiologicznych oraz badaniach klinicznych i doświadczalnych. Wykazano w nich, że tłuszcze te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż jakikolwiek inny składnik odżywczy porównywany w ujęciu kalorycznym. Sprzyjają one także gromadzeniu się trzewnej tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych, m.in. jelita grubego, prostaty i piersi.

W Danii – pierwszym kraju, w którym wprowadzono przepisy ograniczające zawartość przemysłowo produkowanych tłuszczów trans – prawie całkowicie wyeliminowano ten składnik z przemysłu spożywczego. W konsekwencji odnotowano zmniejszenie liczby zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi.

Data utworzenia: 30.05.2018
Wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z przemysłu spożywczego do 2023 rokuOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.