Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaplanowała na najbliższe lata wieloetapową strategię, która ma na celu eliminację tłuszczów trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku. Jest to priorytetowy cel WHO na najbliższe 5 lat.
Fot. Pixabay.com
Podstawowym źródłem produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w diecie są częściowo uwodornione oleje. Można je znaleźć w produktach typu fast food, margarynach oraz w produktach piekarniczych, takich jak: ciastka, ciasta oraz torty. Występują także w produktach typu instant.
Niekorzystny wpływ tłuszczów trans na zdrowie człowieka potwierdzono w licznych badaniach epidemiologicznych oraz badaniach klinicznych i doświadczalnych. Wykazano w nich, że tłuszcze te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż jakikolwiek inny składnik odżywczy porównywany w ujęciu kalorycznym. Sprzyjają one także gromadzeniu się trzewnej tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych, m.in. jelita grubego, prostaty i piersi.
W Danii – pierwszym kraju, w którym wprowadzono przepisy ograniczające zawartość przemysłowo produkowanych tłuszczów trans – prawie całkowicie wyeliminowano ten składnik z przemysłu spożywczego. W konsekwencji odnotowano zmniejszenie liczby zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi.