Porada dietetyczna nie będzie refundowana

Fundacja My Pacjenci, PAP, Newseria

Rada Przejrzystości Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji uznała za niezasadne wprowadzenie porady dietetycznej do koszyka świadczeń gwarantowanych - informuje na Twitterze Fundacja My Pacjenci.


Fot. pixabay.com

O refundację porad dietetycznych dla kobiet w ciąży i rodziców małych dzieci apelowali pediatrzy, dietetycy, pielęgniarki oraz rodzice tworzący ruch Głodni Zmian, którzy zebrali w tej sprawie ponad 10 tys. podpisów pod petychą złożoną w czerwcu 2016 r. w ministerstwie zdrowia.

Resort pytany o możliwą realizację tego postulatu, wskazał, że w projekcie rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 przewidywane jest zapewnianie od 2017 r. dostępności do porad żywieniowo-dietetycznych dla kobiet w ciąży i rodziców dzieci w wieku 0-5 lat finansowanych ze środków publicznych.

Członkowie ruchu Głodni Zmian uważają, że obecnie w Polsce brakuje systemowego rozwiązania w zakresie profilaktyki otyłości u dzieci. Ich zdaniem dzieci powinny być objęte opieką zapobiegającą otyłości nie tylko w domu i szkole, ale także w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). "Żeby coś trwale i skutecznie zmienić w systemie opieki zdrowotnej w Polsce, trzeba to wpisać do koszyka świadczeń gwarantowanych” - argumentowała prezes fundacji My Pacjenci Ewa Borek.

Autorami wniosku złożonego do MZ są m.in fundacja My Pacjenci, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych, Polskie Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Zespołem Pradera-Williego oraz zespół konsultantów krajowych w dziedzinach diabetologii i pielęgniarstwa rodzinnego, a także lekarze z ośrodków specjalistycznych.

Fundacja My Pacjenci, na podstawie przeprowadzonych przez siebie badań, szacuje, że jedynie 38 proc. lekarzy POZ edukuje rodziców z zakresu żywienia dzieci. Zdaniem autorów wniosku przekazanego MZ, finansowanie porad dietetycznych pomoże zapobiec wysokim kosztom związanym z leczeniem chorób dietozależnych.

Według analizy przygotowanej przez fundację, na otyłość i jej główne powikłania przeznaczanych jest rocznie ok. 5 proc. całkowitych wydatków NFZ na zdrowie czyli 3,1 mld zł. Najwyższe koszty (98 proc. tej kwoty) generują powikłania otyłości (tj. choroby układu krążenia, cukrzyca typu II czy choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych), a na profilaktykę i leczenie otyłości niepowikłanej przeznaczane jest 2 proc. środków. Jak zaznacza fundacja, wydatki roczne ZUS i NFZ z tytułu otyłości i jej głównych ośmiu powikłań w 2013 r. wyniosły 4,3 mld zł.

Data utworzenia: 01.06.2018
Porada dietetyczna nie będzie refundowanaOceń:
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu