Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności

Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.


Fot. pixabay.com

Na łamach pisma „Pediatrics” eksperci z Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej opisują najczęściej spotykane w żywności związki chemiczne, które mogą wywoływać różnego typu zaburzenia, a nawet zwiększyć ryzyko poważnych chorób.

Jak podają naukowcy, w ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła świadomość możliwych, groźnych skutków stosowania różnego typu substancji chemicznych przy wytwarzaniu żywności.

W opracowaniu eksperci zwracają uwagę na osiem grup związków chemicznych.

Pierwsza z nich to bisfenole stosowane m.in. do pokrywania wnętrza metalowych puszek. Związki te mogą zaburzać pracę hormonów, sprzyjać otyłości oraz zaburzać rozwój neurologiczny.

Uważać trzeba także na ftalany stosowane m.in. przy produkcji opakowań. Podejrzewa się je o zaburzanie działania hormonów, a także o zwiększanie stresu oksydacyjnego i toksyczne działanie na serce.

Z kolei substancje perfluorowane można spotkać np. w odpornym na tłuszcz papierze. One też mogą uszkadzać system hormonalny, a także sprzyjać otyłości i powodować zmniejszoną masę urodzeniową.

Inna grupa to nadchlorany, które stosuje się w niektórych opakowaniach jedzenia. W tym przypadku obawy dotyczą zaburzeń pracy hormonów tarczycy.

Kolejne dwie grupy to azotany oraz azotyny używane jako konserwanty i wzmacniacze koloru. Podejrzewa się je o rakotwórczość i zaburzanie hormonów tarczycy.

Warto też unikać sztucznych barwników, które podejrzewa się o nasilanie objawów ADHD. Badacze ostrzegają, że najbardziej narażone są dzieci ze względu na małą masę ciała. Zatem właśnie one oraz kobiety w ciąży powinny szczególnie unikać produktów z wymienionymi w pracy związkami.

Ze względu na trudność w prowadzeniu badań w tym zakresie skutki działania tych substancji na dzieci są słabo poznane.

Eksperci udzielają też kilku rad. Ich zdaniem przede wszystkim warto jeść świeże oraz mrożone owoce i warzywa i unikać przetworzonego mięsa (szczególnie dotyczy to ciężarnych kobiet).

Dobrze też jest unikać podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych jedzenia czy napojów w plastikowych pojemnikach. Podobnie nie należy wkładać plastików do zmywarki.

Tam, gdzie to możliwe, zamiast plastikowych - najlepiej jest używać pojemników szklanych lub ze stali nierdzewnej.

Naukowcy radzą też sprawdzać kod recyclingu widoczny na spodzie pojemników, który mówi o rodzaju użytego plastiku. „3” oznacza użycie ftalanów, „6” styrenu, a „7” obejmuje różne tworzywa, w tym zawierające bisfenole.

„7” może jednak towarzyszyć dodatkowa informacja, mówiąca, że opakowanie zostało wykonane z materiałów biologicznych.

Kolejna rada to mycie rąk przed kontaktem z żywnością, a także mycie owoców i warzyw, których nie obiera się ze skórki.

Więcej informacji: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/07/19/peds.2018-1408

Data utworzenia: 01.08.2018
Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywnościOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu