Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności

Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.


Fot. pixabay.com

Na łamach pisma „Pediatrics” eksperci z Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej opisują najczęściej spotykane w żywności związki chemiczne, które mogą wywoływać różnego typu zaburzenia, a nawet zwiększyć ryzyko poważnych chorób.

Jak podają naukowcy, w ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła świadomość możliwych, groźnych skutków stosowania różnego typu substancji chemicznych przy wytwarzaniu żywności.

W opracowaniu eksperci zwracają uwagę na osiem grup związków chemicznych.

Pierwsza z nich to bisfenole stosowane m.in. do pokrywania wnętrza metalowych puszek. Związki te mogą zaburzać pracę hormonów, sprzyjać otyłości oraz zaburzać rozwój neurologiczny.

Uważać trzeba także na ftalany stosowane m.in. przy produkcji opakowań. Podejrzewa się je o zaburzanie działania hormonów, a także o zwiększanie stresu oksydacyjnego i toksyczne działanie na serce.

Z kolei substancje perfluorowane można spotkać np. w odpornym na tłuszcz papierze. One też mogą uszkadzać system hormonalny, a także sprzyjać otyłości i powodować zmniejszoną masę urodzeniową.

Inna grupa to nadchlorany, które stosuje się w niektórych opakowaniach jedzenia. W tym przypadku obawy dotyczą zaburzeń pracy hormonów tarczycy.

Kolejne dwie grupy to azotany oraz azotyny używane jako konserwanty i wzmacniacze koloru. Podejrzewa się je o rakotwórczość i zaburzanie hormonów tarczycy.

Warto też unikać sztucznych barwników, które podejrzewa się o nasilanie objawów ADHD. Badacze ostrzegają, że najbardziej narażone są dzieci ze względu na małą masę ciała. Zatem właśnie one oraz kobiety w ciąży powinny szczególnie unikać produktów z wymienionymi w pracy związkami.

Ze względu na trudność w prowadzeniu badań w tym zakresie skutki działania tych substancji na dzieci są słabo poznane.

Eksperci udzielają też kilku rad. Ich zdaniem przede wszystkim warto jeść świeże oraz mrożone owoce i warzywa i unikać przetworzonego mięsa (szczególnie dotyczy to ciężarnych kobiet).

Dobrze też jest unikać podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych jedzenia czy napojów w plastikowych pojemnikach. Podobnie nie należy wkładać plastików do zmywarki.

Tam, gdzie to możliwe, zamiast plastikowych - najlepiej jest używać pojemników szklanych lub ze stali nierdzewnej.

Naukowcy radzą też sprawdzać kod recyclingu widoczny na spodzie pojemników, który mówi o rodzaju użytego plastiku. „3” oznacza użycie ftalanów, „6” styrenu, a „7” obejmuje różne tworzywa, w tym zawierające bisfenole.

„7” może jednak towarzyszyć dodatkowa informacja, mówiąca, że opakowanie zostało wykonane z materiałów biologicznych.

Kolejna rada to mycie rąk przed kontaktem z żywnością, a także mycie owoców i warzyw, których nie obiera się ze skórki.

Więcej informacji: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/07/19/peds.2018-1408

Data utworzenia: 01.08.2018
Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywnościOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.