×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dietetyka nauką rolniczą?

GUMed

Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego oraz członkowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zbierają podpisy pod petycją do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w celu utrzymania zaszeregowania dietetyki jako dziedziny nauk o zdrowiu w naukach medycznych. Według rozporządzenia MNiSW z 31 lipca 2018 r. dietetyka, która do tej pory należała do dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, ma zostać przeniesiona do dziedziny nauk rolniczych. Popisy będą zbierane do 29 sierpnia, ponieważ do 31 sierpnia muszą trafić do Ministerstwa.


Fot. Steve Buissinne / Pixabay

Zdaniem dietetyków terapia żywieniowa jest jednym z fundamentów profilaktyki zdrowotnej. W wielu przypadkach ustalenie właściwej diety jest najważniejszą częścią leczenia konkretnych pacjentów. Do zadań dietetyka należy ustalanie diety osób chorych, często z wielochorobowością, w ścisłej współpracy z lekarzem, ocena stanu odżywienia, rozpoznawanie nietolerancji pokarmowych, skutków ubocznych niewłaściwie stosowanej diety, wzbogacanie diety przemysłowymi dietami cząstkowymi, stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jako uzupełnienie diety naturalnej, a także umiejętność rozpoznawania zagrożeń wymagających konsultacji lekarskiej oraz wsparcie podczas przebywania w oddziale intensywnej terapii. To są wszystko działania ściśle medyczne.

Według standardów leczenia żywieniowego opracowanych w tym roku przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) dietetyk zajmuje ważne miejsce w Zespole Leczenia Żywieniowego, do którego poza nim należy także lekarz, pielęgniarka i farmaceuta oraz inni specjaliści, jeśli jest taka potrzeba.

Wykonywanie tych zadań wymaga odpowiedniej, gruntownej wiedzy medycznej, którą można nabyć jedynie w procesie kształcenia, uwzględniającym zajęcia kliniczne przy łóżku chorego, co jest możliwe jedynie w uczelniach medycznych. Konieczne jest gruntowne kształcenie w zakresie wiedzy o fizjologii i patofizjologii człowieka, a także przedmiotów klinicznych, co zapewniają wyłącznie uczelnie medyczne. Wiedza w zakresie nauk rolniczych nie jest tu potrzebna, a przynajmniej nie jest wystarczająca.

Przeniesienie dietetyki do dziedziny nauk rolniczych oddala zawód dietetyka od medycyny, co wiąże się z ryzykiem obniżenia, jakości jego pracy z osobami chorymi, a co za tym idzie z zagrożeniem ich zdrowia, a w niektórych przypadkach także życia.

27.08.2018
Zobacz także
  • Nowości w Piramidzie zdrowego żywienia
  • Aktywność fizyczna korzystna dla zdrowia w każdym wieku
  • Energia umysłu a składniki odżywcze – problemy badawcze
  • Wskazane dzienne spożycie (GDA)
  • Ile posiłków w ciągu dnia?
  • Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta