×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czekolada – na zdrowie?

wł.

Dziś, 12 kwietnia, obchodzimy Dzień Czekolady.

W 2011 roku British Medical Journal opublikował artykuł pt.: Spożycie czekolady a choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne - przegląd systematyczny. W artykule zaprezentowano wyniki 7 badań obejmujących łącznie grupę 114 009 osób w wieku 25-93 lat, które spożywały określone ilości czekolady lub kakao.

Autorzy wysunęli wniosek, że spożycie czekolady wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale podkreślają, że w celu potwierdzenia związku przyczynowo-skutkowego konieczne są dalsze badania, przede wszystkim eksperymentalne.

Więcej na temat badania: Czy jedzenie czekolady zapobiega chorobom?

12.04.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta