Na podstawie nowych norm żywieniowych Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka opublikował praktyczny poradnik żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
"Wyniki badań dotyczące sposobu żywienia dzieci pokazują, że zdecydowana większość rodziców popełnia wiele błędów w żywieniu swoich dzieci, stąd idea opracowania takiej publikacji" - wyjaśnia Instytut.
- Zgodnie z poradnikiem, w posiłku powinny dominować produkty zbożowe, warzywa, owoce, ale także produkty białkowe. Nie możemy zapominać o zdrowych tłuszczach - mówiła na środowej konferencji prasowej w Warszawie prof. Halina Weker z IMiD. Dlatego polecane są oleje roślinne, np. oliwa z oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy (niskoerukowy lub kanola). - Ryby są zalecane nie tyle z powodu łatwo przyswajalnego białka, co ze względu na składnik tłuszczowy i witaminy rozpuszczalne w tłuszczu - dodała.
Jak podkreślają eksperci sposób żywienia w okresie prenatalnym, a następnie w pierwszych trzech latach życia dziecka okazuje się kluczowy w zapobieganiu chorobom przewlekłym takim, jak otyłość, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze w życiu dorosłym.
Badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku wskazują jednak, że tylko niespełna połowa dzieci (45,5%) ma prawidłowy wskaźnik masy ciała - BMI. Co trzecie dziecko (27,5%) boryka się z problemem nadwagi i otyłości i tyle samo z niedoborem i znacznym niedoborem masy ciała. Zbyt dużo w diecie naszych dzieci mięsa i wędlin, a zbyt mało produktów nabiałowych, owoców i warzyw. Poradnik pomaga uniknąć wielu popularnych błędów.
Na pytanie o dietę wegetariańskią pani prof. Anna Dobrzańska, konsultant krajowy ds. pediatrii odparła, że wegetarianizm nie jest przez pediatrów zalecany. "Faktycznie zaleca się zmniejsze spożycia mięsa, gdyż w większości diet przebadanych dzieci było zbyt dużo białka, a zbyt mało wapnia, ale nie pełną z niego rezygnację. Rodziny, które są zdeklarowanymi wegetarianami, zapraszamy do poradni gastroenterogiczej dla wegetarian u nas w Instytucie czy w innym ośrodku. Tam lekarz i dietetyk pomogą ułożyć taką dietę dla dziecka wegetariańskiego aby była bezpieczna dla jego zdrowia" - tłumaczy Instytut.
- Nadmiar lub niedobór określonych składników w diecie dziecka programuje jego metabolizm na całe życie. Właśnie wtedy pojawiają się czynniki wystąpienia cukrzycy, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób degeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, które gnębią dziś społeczeństwa - mówiła prof. Dobrzańska.
Poradnik w sposób przystępny i praktyczny podaje zasady właściwego żywienia opierające się na nowych normach żywieniowych przygotowanych przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka. Można w nim znaleźć informacje m.in. na temat zachowań żywieniowych małych dzieci oraz jak właściwie komponować posiłki. Poradnik zawiera także przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku 2 i 3 lat.
Pobierz poradnik bezpłatnie ze strony internetowej Instytutu »