Niebezpieczne substancje w preparatach odchudzających

Niebezpieczne substancje w preparatach odchudzającychOceń:
PAP

Z przebadanych ponad 100 preparatów na odchudzanie aż 20 proc. zawiera substancje niebezpieczne dla zdrowia, m.in. sibutraminę – poinformował we wtorek dr Marcin Zawadzki z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Jak podkreślił kierownik pracowni toksykologii sądowej na tej uczelni, nie można podać listy konkretnych preparatów, zawierających substancje szkodliwe, ponieważ „pod tą samą nazwą handlową pojawiały się zarówno produkty uczciwe, jak i te niebezpieczne dla zdrowia”.

„Wniosek z naszych badań jest taki, że część tych preparatów została sfałszowana” - dodał Zawadzki. Zawadzki poinformował, że o wynikach badań powiadomiona została inspekcja sanitarna, która podjęła już stosowne działania. „W poniedziałek otrzymaliśmy pisemne potwierdzenie, że Sanepid skontroluje miejsca sprzedaży tych preparatów i doprowadzi do ich wycofania z obiegu” - zaznaczył naukowiec.

Badania w Pracowni Toksykologii Sądowej Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu rozpoczęły się w 2013 r., gdy osoba zaniepokojona objawami po zastosowaniu jednego preparatu przyniosła go do laboratorium.

„Postanowiliśmy się przyjrzeć, jak wygląda rynek tych preparatów. Zaapelowaliśmy poprzez media o kolejne próbki. Zgłaszający się mieli również opisać swoje objawy. Okazywało się, że gdy negatywne objawy pojawiały się u pacjenta, to w zastosowanych preparatach stwierdzaliśmy zawartość niebezpiecznych substancji” - mówił dr Zawadzki.

We wrocławskim laboratorium przebadano ponad 100 próbek, z których 20 proc. zawierała substancje niebezpieczne dla zdrowia.

W ocenie naukowca, prawdziwym problemem jest fakt, że takie preparaty – oferowane jako suplementy diety - „są powszechnie dostępne i faktycznie odchudzają”.

Sibutramina to organiczny związek chemiczny, który był stosowany jako lek anorektyczny, hamujący łaknienie w leczeniu otyłości. Mechanizm działania polega na hamowaniu wychwytu zwrotnego noradrenaliny, serotoniny i dopaminy. Nasila poposiłkowe uczucie sytości oraz zwiększa wydatek energetyczny, dzięki czemu może doprowadzać do zmniejszenia masy ciała.

W styczniu 2010 r. Komitet ds. Produktów Leczniczych u Ludzi, działający w ramach Europejskiej Agencji Leków, zalecił zawieszenie pozwolenia na dopuszczenie do obrotu na rynkach Unii Europejskiej wszystkich preparatów zawierających sibutraminę. Wiąże się to ze wzrostem ryzyka zawału serca lub udaru mózgu.

Data utworzenia: 19.02.2014
Niebezpieczne substancje w preparatach odchudzającychOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies