×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta kapuściana (prezydencka)

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dieta kapuściana (prezydencka) zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę. Produkty mięsne i zbożowe należy istotnie ograniczyć.


Fot. pixabay.com

Ogólne zasady diety kapuścianej

Dieta ta szczególną popularność zyskała ponad 15 lat temu. Trwa 7 dni, a jej podstawowym składnikiem jest biała lub włoska kapusta (niektóre źródła podają także kapustę kiszoną). Specjalnie przygotowany plan żywieniowy ma zapewnić zmniejszenie masy ciała o 3–6 kg w ciągu miesiąca.

Podstawą diety jest codzienne spożywanie zupy kapuścianej, przygotowanej z następujących składników: główka kapusty włoskiej lub białej, 6 cebul, 2 zielone papryki (ewentualnie jedna czerwona, jedna żółta), pęczek selera naciowego, 6 świeżych pomidorów (ewentualnie pomidory z puszki) oraz przyprawy: pieprz, czosnek i chilli.

Sposób przygotowania zupy

Po starannym umyciu warzyw kroi się je w kostkę; pomidory należy uprzednio sparzyć i obrać ze skórki. Następnie na głęboką patelnię wlewa się łyżkę oliwy i wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli smaży aż do miękkości. Na samym końcu dodaje się cebulę. Następnie wszystkie warzywa przekłada się do garnka, zalewa wodą i gotuje, aż staną się jeszcze bardziej miękkie. Na samym końcu dodaje się przyprawy, pamiętając o absolutnym zakazie dodawania soli.

Dieta kapuściana: 7-dniowy jadłospis

Dzień 1.
Na I śniadanie zupa kapuściana, po której można się napić czarnej kawy. Drugie śniadanie powinno się składać z warzyw. Na obiad ponownie zupa kapuściana. Po niej można sobie pozwolić na czarną herbatę. Podwieczorek to dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Zamiast kolacji proponuje się wypić dużo wody mineralnej i soków owocowych.

Dzień 2.
Na I śniadanie warzywa gotowane lub surowe. Preferowane są warzywa zielone, liściaste, zdecydowanie niewskazane są fasola, kukurydza i groch. W tym dniu rezygnuje się także z wszelkich owoców. Na obiad oczywiście porcja zupy kapuścianej. Kolacja to dwa ziemniaki pieczone w mundurkach, polane masłem, ale bez dodatku soli.

Dzień 3.
Na I śniadanie zupa kapuściana, a na II dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Dodatkowo można wypić szklankę gorzkiej herbaty. Na obiad dowolne warzywa (z wyjątkiem ziemniaków). Podwieczorek to owoce. Z kolacji rezygnujemy, chyba że odczuwamy ogromny głód. Wtedy można zjeść porcję zupy kapuścianej.

Dzień 4.
Na I śniadanie zupa kapuściana. Na II śniadanie i obiad można sobie pozwolić na banany (nawet 4 sztuki). Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka. Dodatkowo na zakończenie dnia zaleca się wypicie dużej ilości wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 5.
Śniadanie jak zwykle składa się z zupy kapuścianej. Obiad to 200 g mięsa (najlepiej pierś z kurczaka lub wołowina). Na kolację 6 pomidorów. Następnie należy wypić około 2 litrów wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 6.
Dzień rozpoczynamy porcją zupy kapuścianej. Na obiad porcja piersi z kurczaka lub indyka, ewentualnie wołowina albo chuda ryba. Kolacja powinna się składać z zielonych warzyw, po których należy wypić dużą ilość wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 7.
Śniadanie to porcja zupy kapuścianej. Obiad powinien się składać z brązowego niełuskanego ryżu i porcji warzyw. Kolacja w tym dniu jest zabroniona, ale należy pić dużo soków owocowych i wody mineralnej.

Plusy diety kapuścianej

  • Łatwa, szybka i niedroga
  • Przy dużej monotonii diety jej zaletą jest krótki czas trwania.
  • Podstawa, którą stanowi zupa, jest łatwa do przygotowania i niedroga.
  • Nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czasowego ze względu na ograniczoną ilość dozwolonych produktów, spożywanych głównie w postaci surowej.

Minusy diety kapuścianej

  • Monotonna, niezdrowa, niezbilansowana
  • Utrudnia wchłanianie witamin
  • Może powodować bóle głowy, rozdrażnienie
  • Brak jakichkolwiek podstaw naukowych takiego modelu żywienia, dieta kapuściana nie uczy właściwych, „zdrowych” nawyków żywieniowych.
  • Brakuje wyjaśnienia, z czego wynika właśnie tak zaplanowany jadłospis (dlaczego raz można jeść 4 posiłki, a innym razem tylko 3? Z czego wynika zakaz spożywania bananów w danym dniu, podczas gdy w innym można zjeść ich aż 4 sztuki?).
  • Ze względu na bardzo duży deficyt kaloryczny następuje znaczne zmniejszenie podstawowej przemiany materii. W związku z tym po zaprzestaniu jej stosowania bardzo prawdopodobny jest szybki efekt jo-jo.
  • Dieta niezbilansowana pod względem niezbędnych składników pokarmowych (aminokwasów egzogennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin antyoksydacyjnych).
  • Dieta całkowicie eliminuje spożycie tłuszczu, co znacznie utrudnia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E i K.
  • Deficyt składników mineralnych, takich jak żelazo (małe ilości mięsa), wapń (małe ilości produktów nabiałowych), magnez (bardzo małe spożycie produktów węglowodanowych z mąki z pełnego przemiału).
  • Diety, których podstawą są warzywa i ewentualnie owoce nie dostarczają pełnowartościowego białka oraz są deficytowe w niektóre składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, jod) oraz witaminy (zwłaszcza B12 i D).
  • Niedostateczna podaż składników odżywczych może być przyczyną bólu głowy, ogólnego osłabienia i rozdrażnienia.
  • Dieta bardzo monotonna (codziennie lub kilka razy dziennie ta sama zupa).
  • Ze względu na specyficzny smak kapusty nie każdemu może odpowiadać smak proponowanej zupy.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

28.06.2021
Zobacz także
  • Dieta nordycka
  • Diety alternatywne
  • Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnym - leczenie otyłości
Wybrane treści dla Ciebie
  • Interakcje leków z żywnością
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta