Dieta kapuściana (prezydencka) zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę. Produkty mięsne i zbożowe należy istotnie ograniczyć.
Fot. pixabay.com
Ogólne zasady diety kapuścianej
Dieta ta szczególną popularność zyskała ponad 15 lat temu. Trwa 7 dni, a jej podstawowym składnikiem jest biała lub włoska kapusta (niektóre źródła podają także kapustę kiszoną). Specjalnie przygotowany plan żywieniowy ma zapewnić zmniejszenie masy ciała o 3–6 kg w ciągu miesiąca.
Podstawą diety jest codzienne spożywanie zupy kapuścianej, przygotowanej z następujących składników: główka kapusty włoskiej lub białej, 6 cebul, 2 zielone papryki (ewentualnie jedna czerwona, jedna żółta), pęczek selera naciowego, 6 świeżych pomidorów (ewentualnie pomidory z puszki) oraz przyprawy: pieprz, czosnek i chilli.
Sposób przygotowania zupy
Po starannym umyciu warzyw kroi się je w kostkę; pomidory należy uprzednio sparzyć i obrać ze skórki. Następnie na głęboką patelnię wlewa się łyżkę oliwy i wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli smaży aż do miękkości. Na samym końcu dodaje się cebulę. Następnie wszystkie warzywa przekłada się do garnka, zalewa wodą i gotuje, aż staną się jeszcze bardziej miękkie. Na samym końcu dodaje się przyprawy, pamiętając o absolutnym zakazie dodawania soli.
Dieta kapuściana: 7-dniowy jadłospis
Dzień 1.
Na I śniadanie zupa kapuściana, po której można się napić czarnej kawy. Drugie śniadanie powinno się składać z warzyw. Na obiad ponownie zupa kapuściana. Po niej można sobie pozwolić na czarną herbatę. Podwieczorek to dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Zamiast kolacji proponuje się wypić dużo wody mineralnej i soków owocowych.
Dzień 2.
Na I śniadanie warzywa gotowane lub surowe. Preferowane są warzywa zielone, liściaste, zdecydowanie niewskazane są fasola, kukurydza i groch. W tym dniu rezygnuje się także z wszelkich owoców. Na obiad oczywiście porcja zupy kapuścianej. Kolacja to dwa ziemniaki pieczone w mundurkach, polane masłem, ale bez dodatku soli.
Dzień 3.
Na I śniadanie zupa kapuściana, a na II dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Dodatkowo można wypić szklankę gorzkiej herbaty. Na obiad dowolne warzywa (z wyjątkiem ziemniaków). Podwieczorek to owoce. Z kolacji rezygnujemy, chyba że odczuwamy ogromny głód. Wtedy można zjeść porcję zupy kapuścianej.
Dzień 4.
Na I śniadanie zupa kapuściana. Na II śniadanie i obiad można sobie pozwolić na banany (nawet 4 sztuki). Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka. Dodatkowo na zakończenie dnia zaleca się wypicie dużej ilości wody mineralnej niegazowanej.
Dzień 5.
Śniadanie jak zwykle składa się z zupy kapuścianej. Obiad to 200 g mięsa (najlepiej pierś z kurczaka lub wołowina). Na kolację 6 pomidorów. Następnie należy wypić około 2 litrów wody mineralnej niegazowanej.
Dzień 6.
Dzień rozpoczynamy porcją zupy kapuścianej. Na obiad porcja piersi z kurczaka lub indyka, ewentualnie wołowina albo chuda ryba. Kolacja powinna się składać z zielonych warzyw, po których należy wypić dużą ilość wody mineralnej niegazowanej.
Dzień 7.
Śniadanie to porcja zupy kapuścianej. Obiad powinien się składać z brązowego niełuskanego ryżu i porcji warzyw. Kolacja w tym dniu jest zabroniona, ale należy pić dużo soków owocowych i wody mineralnej.
Plusy diety kapuścianej
- Łatwa, szybka i niedroga
- Przy dużej monotonii diety jej zaletą jest krótki czas trwania.
- Podstawa, którą stanowi zupa, jest łatwa do przygotowania i niedroga.
- Nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czasowego ze względu na ograniczoną ilość dozwolonych produktów, spożywanych głównie w postaci surowej.
Minusy diety kapuścianej
- Monotonna, niezdrowa, niezbilansowana
- Utrudnia wchłanianie witamin
- Może powodować bóle głowy, rozdrażnienie
- Brak jakichkolwiek podstaw naukowych takiego modelu żywienia, dieta kapuściana nie uczy właściwych, „zdrowych” nawyków żywieniowych.
- Brakuje wyjaśnienia, z czego wynika właśnie tak zaplanowany jadłospis (dlaczego raz można jeść 4 posiłki, a innym razem tylko 3? Z czego wynika zakaz spożywania bananów w danym dniu, podczas gdy w innym można zjeść ich aż 4 sztuki?).
- Ze względu na bardzo duży deficyt kaloryczny następuje znaczne zmniejszenie podstawowej przemiany materii. W związku z tym po zaprzestaniu jej stosowania bardzo prawdopodobny jest szybki efekt jo-jo.
- Dieta niezbilansowana pod względem niezbędnych składników pokarmowych (aminokwasów egzogennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin antyoksydacyjnych).
- Dieta całkowicie eliminuje spożycie tłuszczu, co znacznie utrudnia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E i K.
- Deficyt składników mineralnych, takich jak żelazo (małe ilości mięsa), wapń (małe ilości produktów nabiałowych), magnez (bardzo małe spożycie produktów węglowodanowych z mąki z pełnego przemiału).
- Diety, których podstawą są warzywa i ewentualnie owoce nie dostarczają pełnowartościowego białka oraz są deficytowe w niektóre składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, jod) oraz witaminy (zwłaszcza B12 i D).
- Niedostateczna podaż składników odżywczych może być przyczyną bólu głowy, ogólnego osłabienia i rozdrażnienia.
- Dieta bardzo monotonna (codziennie lub kilka razy dziennie ta sama zupa).
- Ze względu na specyficzny smak kapusty nie każdemu może odpowiadać smak proponowanej zupy.