×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta Montignaca

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Według twórcy tej diety, nie należy ograniczać wielkości posiłków i ich kaloryczności, ale kontrolować zawartość węglowodanów w diecie. Średni ubytek masy ciała wynosi 1–2 kg na tydzień.


Fot. pixabay.com

Ogólne zasady diety

Dieta została opracowana przez Francuza Michela Montignaca, który całkowicie odrzuca celowość liczenia kalorii. Uważa, że problemy z wagą biorą się nie z nadmiaru spożywanych kalorii, ale z niewłaściwego doboru produktów żywnościowych.

Zaproponowana przez niego metoda odchudzania bazuje głównie na ograniczaniu i kontroli spożycia produktów o dużym indeksie glikemicznym (IG), a spożywaniu tych, które charakteryzują się małym IG. Węglowodany o dużym IG powodują znaczne zwiększenie stężenia glukozy we krwi, a w konsekwencji znaczący wyrzut insuliny.

Prowadzi to do gwałtownego zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie – szybkie uczucie głodu. Z kolei spożywanie węglowodanów o małym IG ułatwia wyrównanie stężenia glukozy we krwi i zmniejsza poposiłkowy wyrzut insuliny. W związku z tym łatwiej kontrolować ilość przyjmowanego pokarmu, a organizm nie odkłada tkanki tłuszczowej.

W piśmiennictwie naukowym znajdziemy wiele prac na temat diet o niskim indeksie glikemicznym. Wykazano, że dieta bogata w węglowodany o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca.

Z kolei w innym badaniu wykazano, że dieta o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza poposiłkowe stężenie glukozy i insuliny oraz poprawia profil lipidowy oraz aktywność fibrynolityczną krwi u osób z zespołem metabolicznym oraz cukrzycą typu 2.

Ponadto w metaanalizie badań dotyczących stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym przez osoby z cukrzycą typu 1 i 2, zaobserwowano, że zmniejszenie tej wartości o około 10%, odpowiadało redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej o około 8%, co z kolei przekładało się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy o około 10%.

Węglowodany o dużym IG to głównie słodycze, miód, jasne pieczywo, ziemniaki, biały ryż, piwo oraz słodzone zboża oczyszczone. Należy unikać także wszelkiego rodzaju słodyczy, bananów czy suszonych owoców.

Niski indeks glikemiczny charakterystyczny jest dla nieoczyszczonych zbóż, pełnoziarnistego ryżu, razowego makaronu, odtłuszczonego nabiału, chudych ryb oraz mięsa, nasion strączkowych, warzyw zielonych, papryki, pomidorów, cukinii oraz owoców: głównie brzoskwiń, moreli, pomarańczy, grejpfrutów.

Twórca diety zwraca także uwagę na spożycie tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe są trudniejsze do spalenia i mają większą tendencję do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej niż jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym masło, tłuste wędliny i mięsa należy zastąpić rybami oraz oliwą z oliwek.

Pozostałe zasady diety Montignaca, o których trzeba pamiętać, to:

  • spożywanie 3 posiłków dziennie: dwóch węglowodanowych (śniadanie i kolacja) oraz jednego tłuszczowego (obiad)
  • po posiłku węglowodanowym trzeba zrobić 3-godzinną przerwę, a po tłuszczowym 4-godzinną
  • owoce najlepiej spożywać na czczo.

Dwie fazy diety Montignaca

Dieta Montignaca podzielona jest na dwie fazy:

  • Faza I to faza zmniejszenia masy ciała. Czas jej trwania zależy od liczby kilogramów, których chcemy się pozbyć. Polega na spożyciu węglowodanów o IG nieprzekraczającym 35. Można jeść chude produkty białkowe, takie jak ryby i drób, oraz nasiona roślin strączkowych.
  • Faza II to faza utrzymania zmniejszonej masy ciała. Powinna trwać do końca życia. Dobierając węglowodany, nadal kierujemy się IG i wybieramy te o IG nie większym niż 50.

Plusy diety

  • Nie ma potrzeby liczenia kalorii.
  • Łatwy podział na dobre (ryby, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne) i złe tłuszcze (masło, smalec, tłuste wędliny i mięsa).
  • Idea indeksu glikemicznego znajduje swoje uzasadnienie w badaniach naukowych, zwłaszcza u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, nietolerancja glukozy).

Minusy diety

  • Zakaz łączenia produktów węglowodanowych z tłuszczowymi, sprzeczny z ogólnie przyjętymi zasadami, że w każdym posiłku powinny się znaleźć wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany).
  • Dieta dla osób zdyscyplinowanych, ponieważ kierowanie się IG utrudnia dobór produktów.
  • Różnice w wartościach indeksu glikemicznego w zależności od źródła informacji (podyktowane jest to różnymi metodami oznaczania IG, dojrzałością owoców, metodą obróbki produktów żywnościowych itp.).

Przykładowy jadłospis

I faza diety

Śniadanie: miseczka owsianki na chudym mleku, kawa bezkofeinowa
Obiad: grillowany łosoś z cukinią i bakłażanem, sałatka z białej kapusty, jogurt naturalny, herbata zielona
Kolacja: sałatka z pomidorów i mozarelli z oliwą z oliwek, herbata Pu-erh

II faza diety

Śniadanie: bułka grahamka z chudą szynką drobiową, kilka rzodkiewek, pomidor, kawa bezkofeinowa z mlekiem
Obiad: ryż basmati, pierś z indyka duszona z brokułami i porami, herbata zielona
Kolacja: łosoś pieczony w folii w piekarniku, skropiony cytryną, sałatka z selera z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich, herbata ziołowa

Piśmiennictwo

  1. Dong J.Y., Zhang Y.H., Wang P. i wsp.: Meta-analysis of dietary glycemic load and glycemic index in relation to risk of coronary heart disease. Am. J. Cardiol. 2012; 109(11): 1608–1613. doi: 10.1016/j.amjcard.2012.01.385. Epub 2012 Mar 20. PMID: 22440121.
  2. Dumesnil J.G., Turgeon J., Tremblay A. i wsp.: Effect of a low-glycaemic index-low-fat-high protein diet on the atherogenic metabolic risk profile of abdominally obese men. Br. J. Nutr. 2001; 86(5): 557–568
  3. Ludwig D.S.: The glycemic index: physiological mechanisms relating to obesity, diabetes, and cardiovascular disease. JAMA. 2002; 287(18): 2414–2423. doi: 10.1001/jama.287.18.2414. PMID: 11988062.
  4. Mirrahimi A., de Souza R.J., Chiavaroli L. i wsp.: Associations of glycemic index and load with coronary heart disease events: a systematic review and meta-analysis of prospective cohorts. J. Am. Heart Assoc. 2012; 1(5): e000752. doi: 10.1161/JAHA.112.000752. Epub 2012 Oct 25. PMID: 23316283; PMCID: PMC3541617.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

25.06.2021
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta a trądzik
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta