Podstawą tej diety są ziemniaki podawane pod różnymi postaciami. Zalecane są także przetwory mleczne, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości spożywa się: mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe.
Fot. pixabay.com
Dieta ziemniaczana to dieta, która trwa dwa tygodnie i może prowadzić do ubytku masy ciała wynoszącego około 4 kg. Zaleca się, aby posiłek na bazie ziemniaków był przygotowywany 2 razy dziennie. Najlepiej, aby były to ziemniaki gotowane, pieczone w piekarniku w folii lub gotowane w mundurkach, tak przygotowany ziemniak zachowuje swoje składniki odżywcze i jest lekkostrawny.
Plusy diety
- krótki czas trwania, znaczący ubytek masy ciała
- wartość odżywcza ziemniaków (łatwo przyswajalna skrobia, błonnik pokarmowy, witamina C, beta-karoten, potas, witamina PP, B1, B2 i B6).
Minusy diety
- żadna dieta bazująca prawie wyłącznie na jednym produkcie żywnościowym nie może być zdrowa
- trudności w zbilansowaniu składników pokarmowych
- przy dłuższym stosowaniu może doprowadzić do niedoborów niezbędnych aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i witaminy B12.