Diety w chorobach

  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Próchnica to choroba zębów, w przebiegu której dochodzi od demineralizacji zęba i rozkładu jego tkanek twardych. Jakie są przyczyny i przebieg tego procesu? Czy i jak można zapobiegać próchnicy?

  • Interakcje leków z żywnością

    Interakcje leków z żywnością

    Pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji skutkującej ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

  • Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

    Czy gotowe produkty bezglutenowe są bezpieczne? Od czego zacząć przechodząc na dietę bezglutenową? Lista produktów dozwolonych i przeciwwskazanych. Praktyczne porady i zestaw przepisów.

  • Dieta w chorobie refluksowej

    Dieta w chorobie refluksowej

    W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.

  • Dieta w chorobie wrzodowej

    Dieta w chorobie wrzodowej

    Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.

  • Dieta w chorobach trzustki

    Dieta w chorobach trzustki

    Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.

  • Żywienie w chorobach wątroby

    Żywienie w chorobach wątroby

    Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.

  • Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Ogólne zalecenia dietetyczne w leczeniu hipercholesterolemii oraz propozycje jadłospisów dla pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi.

  • Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Laktoza jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków.

  • Dieta w zespole metabolicznym

    Dieta w zespole metabolicznym

    Pierwszoplanowym zaleceniem jest zachęcenie pacjenta z zespołem metabolicznym do redukcji masy ciała. Wskazana jest stała współpraca z dietetykiem. Zalecana jest dieta niskokaloryczna, najlepiej o cechach diety śródziemnomorskiej.

  • <a href="http://nadcisnienie.mp.pl/informacje/dietaiwysilek/show.html?id=73394">Dieta w&nbsp;nadciśnieniu tętniczym</a>

    Dieta w nadciśnieniu tętniczym

    Zmiany stylu życia należy wprowadzać u wszystkich pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, ale zdrowy styl życia trzeba promować również u osób z ciśnieniem wysokim prawidłowym.

  • <a href="http://cukrzyca.mp.pl/dietaiwysilek/show.html?id=67051">Dieta cukrzycowa</a>

    Dieta cukrzycowa

    W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów (tłuszczów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego.

  • Dieta w&nbsp;niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby należy do najczęstszych przewlekłych chorób tego narządu. Szacuje się, że dotyczy ona 17–46% populacji dorosłych. Dostrzega się zależność między NAFLD a zespołem metabolicznym i jego składowymi – otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem triglicerydów i glukozy oraz zmniejszonym stężeniem frakcji HDL cholesterolu.

  • Wzdęcia brzucha i&nbsp;nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów, warto szczegółowo przeanalizować sposób żywienia. Po rozpoznaniu składnika diety, który wywołuje takie dolegliwości, należy go okresowo wyeliminować, a następnie ponownie wprowadzić.

  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej

    Tę dietę zalicza się do uznanych na całym świecie metod niefarmakologicznego leczenia padaczki lekoopornej u dzieci (obok leczenia neurochirurgicznego i stymulatora nerwu błędnego). Obecnie stanowi jedną z opcji terapeutycznych w ponad 60 krajach, we wszystkich liczących się na świecie ośrodkach leczenia padaczki.

  • Dieta w&nbsp;eozynofilowym zapaleniu przełyku

    Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku

    Leczenie należy rozpocząć od wdrożenia odpowiednich zaleceń dietetycznych. Kontrolę objawów chorobowych umożliwia wykluczenie z diety alergenów wywołujących chorobę. Można zastosować jedną z 3 rodzajów terapii dietetycznych.

  • Dieta w zaparciach

    W znacznym stopniu na występowanie zaparć wpływa styl życia i nieprawidłowe nawyki żywieniowe. I choć stres, spożywanie posiłków w pośpiechu oraz brak aktywności fizycznej może sprzyjać zaparciom, to w każdej sytuacji należy wykluczyć zmiany chorobowe i organiczne.

  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów

    Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów

    Ryzyko wystąpienia hemoroidów wzrasta u osób z zaparciami nawykowymi. Zaparciom tego typu można zapobiegać, prowadząc zdrowy tryb życia i stosując odpowiednią dietę. Istotne jest przestrzeganie diety bogatobłonnikowej, pamiętanie o prawidłowej ilości płynów oraz umiarkowana aktywność fizyczna.

  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego

    Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.

  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

    Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.

38 artykułów - strona 1 z 2

Centra leczenia otyłości

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Napisz do nas

Nurtuje Cię jakiś problem? Szukasz odpowiedzi na pytania związane z tematyką serwisu? Nasza redakcja czeka na Twoje uwagi i propozycje tematów.