Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Diety w chorobach

  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Próchnica to choroba zębów, w przebiegu której dochodzi od demineralizacji zęba i rozkładu jego tkanek twardych. Jakie są przyczyny i przebieg tego procesu? Czy i jak można zapobiegać próchnicy?

  • Interakcje leków z żywnością

    Interakcje leków z żywnością

    Pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji skutkującej ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

  • Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

    Czy gotowe produkty bezglutenowe są bezpieczne? Od czego zacząć przechodząc na dietę bezglutenową? Lista produktów dozwolonych i przeciwwskazanych. Praktyczne porady i zestaw przepisów.

  • Dieta w chorobie refluksowej

    Dieta w chorobie refluksowej

    W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.

  • Dieta w chorobie wrzodowej

    Dieta w chorobie wrzodowej

    Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.

  • Dieta w chorobach trzustki

    Dieta w chorobach trzustki

    Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.

  • Żywienie w chorobach wątroby

    Żywienie w chorobach wątroby

    Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.

  • Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Ogólne zalecenia dietetyczne w leczeniu hipercholesterolemii oraz propozycje jadłospisów dla pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi.

  • Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Laktoza jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków.

  • Dieta w zespole metabolicznym

    Dieta w zespole metabolicznym

    Pierwszoplanowym zaleceniem jest zachęcenie pacjenta z zespołem metabolicznym do redukcji masy ciała. Wskazana jest stała współpraca z dietetykiem. Zalecana jest dieta niskokaloryczna, najlepiej o cechach diety śródziemnomorskiej.

  • <a href="http://nadcisnienie.mp.pl/informacje/dietaiwysilek/show.html?id=73394">Dieta w&nbsp;nadciśnieniu tętniczym</a>

    Dieta w nadciśnieniu tętniczym

    Zmiany stylu życia należy wprowadzać u wszystkich pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, ale zdrowy styl życia trzeba promować również u osób z ciśnieniem wysokim prawidłowym.

  • <a href="http://cukrzyca.mp.pl/dietaiwysilek/show.html?id=67051">Dieta cukrzycowa</a>

    Dieta cukrzycowa

    W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów (tłuszczów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego.

  • Dieta i&nbsp;suplementacja w&nbsp;chorobie Hashimoto

    Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto

    W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D.

  • Dieta a&nbsp;stres

    Dieta a stres

    Chroniczny stres zwiększa potrzeby metaboliczne organizmu i powoduje wzrost zużycia oraz wydalania wielu istotnych składników odżywczych, co w konsekwencji może prowadzić do licznych niedoborów witamin, makro- oraz mikroelementów, a także do dysfunkcji w zakresie aktywności neurotransmiterów i zaburzenia funkcjonowania gospodarki hormonalnej.

  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i&nbsp;jego przetworów

    Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów

    Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.

  • Dieta w&nbsp;profilaktyce i&nbsp;leczeniu niedoborów żelaza u&nbsp;sportowców

    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców

    Grupa szczególnie narażona na niedobór żelaza to sportowcy, głównie trenujące kobiety. Osoby intensywnie trenujące mają większe zapotrzebowanie na ten składnik, co spowodowane jest zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego. Taki stan nazywa się hemolizą wysiłkową lub tzw. zadeptywaniem erytrocytów.

  • Dieta w&nbsp;osteoporozie

    Dieta w osteoporozie

    Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.

  • Dieta w&nbsp;niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby należy do najczęstszych przewlekłych chorób tego narządu. Szacuje się, że dotyczy ona 17–46% populacji dorosłych. Dostrzega się zależność między NAFLD a zespołem metabolicznym i jego składowymi – otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem triglicerydów i glukozy oraz zmniejszonym stężeniem frakcji HDL cholesterolu.

  • Wzdęcia brzucha i&nbsp;nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne

    Jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów, warto szczegółowo przeanalizować sposób żywienia. Po rozpoznaniu składnika diety, który wywołuje takie dolegliwości, należy go okresowo wyeliminować, a następnie ponownie wprowadzić.

  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej

    Tę dietę zalicza się do uznanych na całym świecie metod niefarmakologicznego leczenia padaczki lekoopornej u dzieci (obok leczenia neurochirurgicznego i stymulatora nerwu błędnego). Obecnie stanowi jedną z opcji terapeutycznych w ponad 60 krajach, we wszystkich liczących się na świecie ośrodkach leczenia padaczki.

43 artykułów - strona 1 z 3

Centra leczenia otyłości

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Napisz do nas

Nurtuje Cię jakiś problem? Szukasz odpowiedzi na pytania związane z tematyką serwisu? Nasza redakcja czeka na Twoje uwagi i propozycje tematów.