Diety w chorobach

  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów

    Próchnica to choroba zębów, w przebiegu której dochodzi od demineralizacji zęba i rozkładu jego tkanek twardych. Jakie są przyczyny i przebieg tego procesu? Czy i jak można zapobiegać próchnicy?

  • Interakcje leków z żywnością

    Interakcje leków z żywnością

    Pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji skutkującej ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

  • Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

    Czy gotowe produkty bezglutenowe są bezpieczne? Od czego zacząć przechodząc na dietę bezglutenową? Lista produktów dozwolonych i przeciwwskazanych. Praktyczne porady i zestaw przepisów.

  • Dieta w chorobie refluksowej

    Dieta w chorobie refluksowej

    W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.

  • Dieta w chorobie wrzodowej

    Dieta w chorobie wrzodowej

    Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe.

  • Dieta w chorobach trzustki

    Dieta w chorobach trzustki

    Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.

  • Żywienie w chorobach wątroby

    Żywienie w chorobach wątroby

    Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.

  • Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego

    Ogólne zalecenia dietetyczne w leczeniu hipercholesterolemii oraz propozycje jadłospisów dla pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi.

  • Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy

    Laktoza jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków.

  • Dieta w zespole metabolicznym

    Dieta w zespole metabolicznym

    Pierwszoplanowym zaleceniem jest zachęcenie pacjenta z zespołem metabolicznym do redukcji masy ciała. Wskazana jest stała współpraca z dietetykiem. Zalecana jest dieta niskokaloryczna, najlepiej o cechach diety śródziemnomorskiej.

  • <a href="http://nadcisnienie.mp.pl/informacje/dietaiwysilek/show.html?id=73394">Dieta w&nbsp;nadciśnieniu tętniczym</a>

    Dieta w nadciśnieniu tętniczym

    Zmiany stylu życia należy wprowadzać u wszystkich pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, ale zdrowy styl życia trzeba promować również u osób z ciśnieniem wysokim prawidłowym.

  • <a href="http://cukrzyca.mp.pl/dietaiwysilek/show.html?id=67051">Dieta cukrzycowa</a>

    Dieta cukrzycowa

    W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów (tłuszczów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego.

  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

    Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.

  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne

    Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.

  • Dieta w&nbsp;kamicy nerkowej

    Dieta w kamicy nerkowej

    Jeśli skład kamieni nie jest znany, trudno realizować jakieś konkretne zalecenia. W takiej sytuacji najlepiej wybrać zrównoważoną i zbilansowaną dietę. Po ustaleniu składu kamieni moczowych można zalecić bardziej restrykcyjne ograniczenie pewnych produktów żywnościowych.

  • Dieta w&nbsp;przewlekłej niewydolności nerek

    Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

    Właściwa dieta łagodzi ponadto uciążliwe objawy mocznicy. Są to zwłaszcza nudności, wymioty, bóle głowy oraz ogólne osłabienie. Odpowiednia dieta może także spowolnić postęp choroby i odsunąć w czasie leczenie nerkozastępcze.

  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w&nbsp;stanie przedcukrzycowym

    Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym

    Stan przedcukrzycowy ma często charakter odwracalny, w przeciwieństwie do cukrzycy. Dlatego też Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) u osób ze stanem przedcukrzycowym zaleca redukcję masy ciała poprzez modyfikację stylu życia, obejmującą aktywność fizyczną i zmniejszenie kaloryczności diety.

  • Dieta w&nbsp;chorobie Parkinsona

    Dieta w chorobie Parkinsona

    Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.

  • Dieta w&nbsp;łuszczycy

    Dieta w łuszczycy

    Wprawdzie dotychczas nie ustalono zaleceń dietetycznych dla chorych na łuszczycę, jednak wiele danych wskazuje, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tej choroby.

  • Nietolerancja laktozy w&nbsp;celiakii

    Nietolerancja laktozy w celiakii

    Zwykle objawy nietolerancji laktozy obserwuje się około pół godziny po spożyciu produktów obfitujących w laktozę. Nasilenie objawów zależy od dawki laktozy dostarczonej z pożywieniem oraz od jej indywidualnej tolerancji.

31 artykułów - strona 1 z 2

Centra leczenia otyłości

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Zadaj pytanie ekspertowi

Nurtuje Cię jakiś problem? Szukasz odpowiedzi na pytania związane z tematyką serwisu? Nasza redakcja czeka na Twoje uwagi i propozycje tematów. Wyślij pytanie, dostaniesz indywidualną odpowiedź eksperta!

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies