Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)

Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)Oceń:
(4.03/5 z 29 ocen)
mgr Dominika Wnęk, dietetyk
Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
Fot. photl.com

Dieta FODMAP to dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).

Za jej twórców uznaje się australijskich naukowców z Monash University (Monash University, Medicine, Nursing and Health Sciences). Wykorzystywana jest w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (irritable bowel syndrome – IBS).

Badania wykazały, że węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i o wysokim ciśnieniu osmotycznym, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (do grupy tej zalicza się sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol), mogą nasilać objawy IBS. Uznaje się więc, że dieta o małej zawartości FODMAP jest skuteczną formą leczenia dietetycznego tej choroby.

Dwa etapy diety FODMAP

Jak podkreślają naukowcy z Monash University, nie jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. Składa się ona z dwóch etapów. W pierwszej fazie eliminuje się na 6–8 tygodni produkty zawierające duże ilości FODMAP. Po tym czasie w miarę ustępowania objawów IBS przechodzi się do etapu drugiego, w którym dietę należy stopniowo rozszerzać (biorąc pod uwagę indywidualną tolerancję) o produkty zawierające więcej FODMAP.

Podkreśla się, że większość osób może powrócić do normalnego sposobu odżywiania, z wykluczeniem pojedynczych produktów bogatych w FODMAP.

Dlaczego produkty zwierające duże ilości FODMAP nasilają objawy IBS?

Produkty obfitujące w FODMAP przechodzą w postaci niezmienionej do jelita i poprzez swoje działanie osmotyczne powodują nagromadzenie płynów w jego świetle. W ten sposób dochodzi do przyspieszenia motoryki jelit. Po przejściu do jelita grubego podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Dalsze przemiany mogą prowadzić do wytworzenia siarkowodoru i metanu. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie jamy brzusznej (ból oraz uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia i wzdęcia.

Źródła FODMAP w diecie

W tabeli podano przykłady produktów o małej i dużej zawartości FODMAP. Na pierwszym etapie diety należy całkowicie wyeliminować produkty zawierające duże ilości FODMAP. Nie jest to trudne, ponieważ dla produktów przeciwwskazanych (z dużą zawartością FODMAP) istnieje alternatywa w postaci produktów dozwolonych (z małą zawartością FODMAP).


produkty duża zawartość FODMAP mała zawartość FODMAP
warzywa cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
owoce jabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
mleko i produkty mleczne twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
źródło białka nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja mięso, ryby, drób, jaja, tofu
pieczywo i produkty zbożowe żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
orzechy i nasiona orzechy nerkowca, pistacje orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
inne syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol) cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Bardzo ważnym warunkiem skutecznej eliminacji produktów obfitujących w FODMAP jest uważne czytanie składu gotowych produktów i potraw. Należy pamiętać, że czosnek i cebula są bardzo często dodawane do doprawionych mięs i gotowych mieszanek przyprawowych. Podobnie jest w przypadku produktów zawierających sztuczne środki słodzące.

Do produktów przeznaczonych dla diabetyków, niektórych jogurtów, soków czy gum bez cukru dodaje się słodziki. Należy zwrócić uwagę również na produkty zawierające dodatek syropu glukozowo-fruktozowego: słodycze i wyroby cukiernicze, jogurty, soki, musztardy, keczup i inne gotowe sosy. Dzięki uważnemu czytaniu etykietek zyska się pewność, że dany produkt nie zawiera FODMAP.


Prof. Paul Moayyedi z McMaster University w Kanadzie odpowiada na pytanie o najwłaściwszą dietę w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) - zobacz film:


Przykładowy jadłospis uwzględniający produkty z małą zawartością FODMAP


Wydrukuj przykładowy jadłospis

Śniadanie

  • płatki owsiane z dodatkiem mleka ryżowego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością – przyp. red.), pokrojonych bananów i kiwi
  • herbata czarna (jeśli to konieczne, z dodatkiem cukru)

Obiad

  • zupa-krem wielowarzywny przygotowany z marchewki, ziemniaków, selera i niewielkiej ilości kukurydzy (po ugotowaniu warzywa należy zmiksować)
  • grilowany łosoś, ryż brązowy, warzywa grilowane: marchewka, bakłażan, dynia – przyprawione ziołami prowansalskimi, posypane uprażonym słonecznikiem (słonecznik należy uprażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, łososia i warzywa można grilować w jednym naczyniu)
  • woda mineralna niegazowana lub sok pomarańczowy rozcieńczony wodą

Podwieczorek

  • sałatka owocowa przygotowana z mandarynek, ananasa i winogron, polanych niewielką ilością syropu klonowego

Kolacja

  • pieczywo bezglutenowe posmarowane niewielka ilością masła z dodatkiem sera mozzarella, pomidorów i kilku listków bazylii
  • herbata czarna (jeśli to konieczne, z dodatkiem cukru)

Data utworzenia: 02.12.2014
Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)Oceń:
(4.03/5 z 29 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Beata
      2017-11-05 12:55
      Czy to jest prawda że ta chorobą ma źródło w psychice i bywa że chorzy są odsyłani do psychiatry po leki uspokajające. Tak jest ze mną ale mam obiekcje je przyjmować . Może pomóc na jedno ale zaszkodzić na wiele innych rzeczyodpowiedz
      • Karolina
        2017-11-18 17:23
        To prawda, miesiąc temu pani doktor skierowała mnie do psychiatry. Piwiedziala, że może przypisywać mi leki na złagodzenie objawów ale nie wylecze się dopóki sama nie zrozumiem co mi jest. W tamtym tygodniu miałam swoją pierwszą wizytę u psychiatry i najprawdopodobniej cierpię nerwice lękową. Póki co dostałam hydroxyzyne na uspokojenie, najmniejsza dawkę.odpowiedz
    • Jaa
      2017-10-22 17:17
      Dzień dobry, piszę tutaj, bo nie wiem co mi jest. W moich jelitach panuje drugie, bardzo intensywne życie! Ciągle coś się przelewa, burczy, miauczy ( nie wiem już jak to opisać?). Stosowałam środki odrobaczające, probiotyki ( które tylko potęgowały zaparcia). I generalnie, ja już nie wiem co robić? Odchodzi mi ochota do życia, bo nie wyobrażam sobie leżeć, spać z facetem w łóżku, podczas toczącej się wojny w moim brzuchu? Zdarza się, że jestem ogólnie nie do życia, czytałam o tej słynnej mgle umysłowej - ja to mam. A pojawia się wtedy kiedy zauważam w kale nitki śluzu z krwią - czy to uczulenie na jakiś składnik? Wtedy jestem bardzo osłabiona, nawet parę dni. Proszę o pomoc...odpowiedz
      • MCH
        2017-11-14 23:12
        Polecam dietę bez glutenu i bez nabiału. Zamienniki: pieczywo bezglutenowe, ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane (najlepiej bezglutenowe Provena) mleko kokosowe, ryżowe. Do tego od czasu do czsau kapusta pekińska albo sałata typu roszponka. Wapń jest zawarty między innymi w pomidorach, kapuście pekińskiej, sezamie, suszonych morelach które warto dodać do diety)odpowiedz
      • Kl
        2017-10-28 03:09
        Jeżeli pojawia się krew, a w dodatku jesteś osłabiona, proszę, idź natychmiast do lekarza!odpowiedz
        • Jaa
          2017-11-14 15:36
          Ale to trwa tylko dzień, dwa i jest tego niewiele - wydaje mi się więc, że coś podrażnia, jakiś składnik diety. Z tego co słyszę ludzie faszerują się lekami i nic im nie pomagają...stąd unikam lekarzy, bo oni raczej nie pomogą...Może jest tutaj ktoś komu udało się z tego wyjść?odpowiedz
    • Ryszard
      2017-09-26 20:24
      Czytam informacje n/t diety dla jelita drażliwego i nie mogę nadziwić się ,że kilku specjalistów od żywienia w tej chorobie piszą coś co wzajemnie się zaprzecza.Jeden specjalista pisze żeby nie jśc potraw pszennych - inny je zaleca - i tak jes z bardzo wieloma produktami żywnościowymi , owocami , warzywami , mięsem rybami itp.Gdzie jest prawda ? Nie ogłupiajcie czytających i potrzebujących zrozumienia problemu. Zbierzcie się w kilka osób na jakimśkonsylium i ustalcie wszystkie wspolne wady i zalety produktów które mogą cokolwiek pomóc cierpiącym.Ja wiem ,że każdy człowiek oddzielnie to inny problem , ale jest coś co jest wspólne dla nas wszystkich.odpowiedz
      • MAZI
        2017-10-13 16:13
        Zgadzam sie z tym..mozna oglupiec z nawalu sprzecznych informacji.....lekarze nie wiedza jak to leczyc a pacjenci dalej cierpiaodpowiedz
    • Adaś
      2017-07-16 08:51
      Czy chleb żytni orkiszowy na zakwasie można jeść? A jak nie to jakim bo zastąpić?odpowiedz
      • Gonia
        2017-09-13 18:48
        Można jeść chleb orkiszowy na zakwasie....thlko skąd ho wziąśćodpowiedz
        • Jolka
          2017-10-12 13:19
          nie wziąść a wziąć - tak jest poprawnieodpowiedz
        • MM
          2017-10-12 08:18
          Można zrobić zakwas z mąki orkiszowej i potem upiec chleb samemu.odpowiedz
    • Magda
      2017-02-25 13:51
      Czy płatki oswiasne są dozwolone, naprawde. Ja po płatkach z mlekiem czuję sie bardzo źle, moje jelito szaleje. Natomiast po winogronach mam straszne gazy.odpowiedz
      • Edyta
        2017-05-11 11:54
        ja tez mam problem z niektórymi płatkami owsianymi ..np. górskie . Te, po których czuję się dobrze to płatki owsiane, które można zrobić w mikrofali - expresowe, szkockie..bo one po one po przygotowaniu tak jakby się rozgotowują. Ja robię je mikrofali, bo jest szybko. zalewam je mlekiem ryżowym (to kupuje w netto bo jest najtańsze) żeby tylko zakryły płatki i na ok. 1,5 min do mikrofali 800w, jak się już zrobi papka to zalewam zimnym mlekiem ryżowym i mieszam i gotowe. Jeśli chodzi o owoce .. to jest lista ogólna, ale musisz pamiętać, że pewne produkty spożywcze mogą Ci nie odpowiadać (powodować gazy). Ja też kilka takich znalazłam i po prostu ich nie jem. Każdy organizm jest inny. Ja jestem na tej diecie już kilka lat i w między czasie sama też doszłam, że pewne jedzenie nie jest dla mnie.odpowiedz
      • aga
        2017-03-08 12:46
        zwróć uwagę na laktozę w mleku, to może być przyczyna, dlaczego Twoje jelita szalejąodpowiedz
      • Magdalena
        2017-03-06 11:37
        podobno przy tych dolegliwościach należy uważać na błonnik...a płatki owsiane jednak go mają jak sądzę więc błonnik wskazany przy zaparciach ale przy biegunkach na pewno nie :)odpowiedz
      • monika
        2017-03-05 21:10
        moze nie chodzi o platki a o mleko?mi kazali wylaczyc tez laktozeodpowiedz
    • Renata
      2016-12-06 14:56
      Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat kiszonek. W okresie zimowym są bardzo zdrowe, zwłaszcza te zrobione w domu, tylko czy można je jeść będąc na diecie fodmap?odpowiedz
      • Piotr Powązka
        2016-12-29 13:38
        Musiałbyś wypróbować. Problem może być bardziej picie wody z takich ogórków bowiem często używa się czosnku w zalewie, a fruktany przenikną do wody. U mnie kiszone ogórki są ok. To jednak może być kwestia osobnicza. W przypadku ZJD to nie kwas jest problemem na ogół.odpowiedz
      • krzychu
        2016-12-07 21:43
        Kiszonej kapusty i ogórków na pewno nie można jeść, ja też to bardzo lubię ale muszę zrezygnować. Po zjedzeniu kwaśnych potraw źle się czuje.odpowiedz
    • Anastazja
      2016-11-18 23:50
      Proszę rozjaśnić jak być z zemniakami, cukrem trzcinowym, kaszą gryczaną i jaglaną, serkiem homogenizowanym bez laktozy i kefirem bez laktozy? Bardzo proszę o pomoc.odpowiedz
      • Piotr
        2017-06-26 13:44
        ziemniaki, gryczana i jaglana są OK. kefir bez laktozy też; serki raczej nie; cukier trzcinowy jest w małej ilosci Ok ale lepiej cukier biały (w tej diecie:) podaję za http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/odpowiedz
    • AnnaR
      2016-11-15 17:03
      Nie rozumiem różnic w wykazach. Mam aplikację opracowana przez Monach University, w której np kukurydza, słodkie ziemniaki są oznaczone z wysoką zawartością FODMAP, a w powyższej tabeli wpisane w rubryce o niskiej zawartości. To samo dotyczy dyni. Niektóre są oznaczone jako możliwe do spożywania w ograniczonej ilości, dopuszczona jest dynia japońska. Dla odmiany kapusta biała (nie kiszona) jest oznaczona jako niski FODMAP, ale włoska ma wysokie. Przy takiej niekonsekwencji w publikacjach możemy sobie próbować różne diety a i tak IBS będzie nas męczyć.odpowiedz
      • Piotr Powązka
        2016-11-23 20:35
        Anno, chodzi o kukurydzę słodką np. taka z puszki. Kapusta biała, a włoska to kwestia odmian. Przykładowo brokuły są podobne do kalafiorów, ale kalafiory mają dużo poliloli.odpowiedz
        • Karolajna
          2017-11-05 16:59
          A co z łączeniem pokarmów np węglowodanów ż białkiem? Można w diecie fodmap?odpowiedz
        • AnnaR
          2016-11-25 16:44
          Piotrze. Nadal jednak są to nieścisłości. Z powyższej tabeli można wnioskować, że żadnej kapusty nie można jeść, a w aplikacji MU jest wyraźnie rozróżnione biała tak włoska nie. To samo dotyczy kukurydzy. Taki wpis wprowadza w błąd, bo kukurydza w kolbach ma wysokie FODMAP . Rozumiem też, że słodkie ziemniaki to po prostu bataty, które mają przez MU oznaczone wysokie FODMAP natomiast można jeść zwykłe ziemniaki i brukselkę, którą wpisaliście w grupie wysoka zawartość FODMAP. Niestety tylko ten kto cierpi na IBS wie, jak istotne są rzetelne informacje. Przy takich rozbieżnościach można całkowicie stracić zaufanie co do rzetelności tej diety.odpowiedz
          • Piotr
            2017-06-26 13:45
            polecam http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/odpowiedz
          • Piotr Powązka
            2016-11-25 20:40
            Zgadzam się z Tobą. Tabelka powyżej jest bardzo ogólnikowa. W swojej książce dlatego zawarłem znacznie dłuższą listę. Sama aplikacja również się bardzo zmieniła od czasu kiedy była w 1 wersji. Pamiętam jak była owsianka. Teraz już masz rozróżnienie na kraje. Trudno w małej tabelce zebrać wszystko.odpowiedz
    • Slonzok
      2016-10-29 20:28
      Elegancko poprostu elegancko! Dzieki wielkie za wasz wysilek w przygotowaniu tego artykulu.odpowiedz
    • Gabriela G
      2016-08-16 19:56
      Witam, czy znacie taką dietę opracowaną dla vegan?odpowiedz
    • Po pierwsze nie szkodzić
      2016-05-20 10:53
      Mleko ryżowe też odpada w tej diecie. To już prędzej krowie bez laktozyodpowiedz
      • Piotr Powązka
        2016-11-26 08:59
        Mleko ryżowe jest dozwolone. Szklanka 0,2 L jest ok.odpowiedz
        • daga
          2017-01-09 21:23
          Witam serdecznie:) Przeczytałam o Panu na forach. Bardzo interesuje mnie dieta o której pisze Pan w swojej książce. Wycinki informacji dostałam od osoby, która posiada wspomnianą książkę (czy można ją zakupić?). Moja walka z ibs toczy się od kwietnia. Przeszłam wszystkie możliwe badania, łącznie z "inwazyjnymi" dolnego i górnego odcinaka. W skrajnym momencie, totalnie wykończona znalazłam się w szpitalu. Mam postać zaparciową. Leki nic nie pomagają. Lekarze jakby nie rozumieli tej choroby.. Postanowiłam pomóc sobie sama. Pan najlepiej wie, jak ta choroba wpływa na normalne funkcjonowanie. Proszę o kilka wskazówek dietetycznych. Czy w Pana publikacji znajdują się przykładowe diety, jadłospis? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje:) Daga podaje mail laura.daga77@o2.plodpowiedz
          • Piotr Powązka
            2017-01-16 21:49
            Witam serdecznie, Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale wierzę, że odpowiedź uzyskała Pani poprzez inny kanał komunikacji:) Jednakże inne osoby może nurtować podobne pytanie. Książka ma rozbudowaną listę produktów. W niektórych przypadkach podałem również ilości. W ramach fazy eliminacji FODMAP jest również przykładowe menu, aby łatwiej było zacząć 2 tygodniową eliminację. Dla jasności jest to menu ze składnikami, a nie typowa książka kucharska z rozbudowanym sposobem przyrządzania. Być może za jakiś czas się pokuszę o napisanie takiej. Chciałbym jednocześnie zaznaczyć, że czytając, niektóre posty na grupach dyskusyjnych, zauważyłem, że zmagających się z ZJD popełniają podstawowy błąd w stosowaniu diety FODMAP. Często odstawiają pewne produkty z wysoką zawartością FODMAP, ale pozostawiają pozostałe. W podejściu, które proponuję zalacane dodatkowo przez zachodnich ekspertów jest prawidłowe wykonanie fazy eliminacyjnej. Następnie sprawdzenie odpowiednich produktów z listy w kontrolowany sposób. W przeciwnym razie nie uzyskamy informacji, które produkty wywołują u nas objawy, a które spokojnie możemy w pewnej ilości spożywać. W tej diecie, co sama nazwa wskazuje "low fodmap" nie chodzi w efekcie końcowym o kompletne wyeliminowanie wszystkich produktów. W ten sposób byłaby to bardzo ograniczona dieta nie dostarczając potrzebnych nam składników odżywczych, a nie to jest celem ćwiczenia. Dieta low FODMAP ma być najbardziej liberalną dietą jak to tylko możliwe pozwalając w zapanowaniu nad ZJD. W razie pytań zapraszam na www.facebook.com/zapanujnadzjd/ oraz grupy na facebooku https://www.facebook.com/groups/1766397300302250/odpowiedz
            • Daga
              2017-01-18 20:23
              Witam serdecznie:) Dzisiaj otrzymałam pana książkę:) REWELACJA:) Zadał Pan sobie dużo trudu, obszerna bibliografia. Wracając do diety:) Stosuję ją od prawie dwóch tygodni, faza eliminacyjna. Materiały miałam od dietetyka, ale on wyjechał, więc podjęłam temat sama. Wszystko zgodnie z tym, co jest umieszczone w pana publikacji. Raz jest lepiej, raz gorzej. Czy ryż można zwykły, czy trzeba bezglutenowy? Makron jem kukurydziany, bezglutenowy. Rozumiem, że ta dieta nie jest dietą bezglutenowa, ale mam wrażenie że ryż szkodzi. Co z kaszą gryczaną? Mam inne wątpliwości: płatki owsiane zdecydowanie mi szkodzą, a są dozwolone. Co z pieczywem? Piekę sama na suchych drożdżach chleb z mąki ryżowej i gryczanej, ze skrobią ziemniaczaną. Czy taka wersja pieczywa może być? Najgorzej jest z owocami i warzywami, mały wybór. Mam postać zaparciową. Czy można pić wyciskany sok z marchwi? Sok pomarańczowy piję wyciskany, ale można go pić mało, wyraźnie mi szkodzi. Błonnik witalny odstawiłam, by jelita same zaczęły pracować. Czy jednak należy go brać? Może coś pan poleca? Co z piciem? Czy powinno się popijać posiłek, czy pić po, przed? Pietruszkę zieloną czy korzeń? Co do gotowania: czy można jeść pieczone i smażone mięsa, ryby? Mam wiele pytań, a pan ma doświadczenie w tej sprawie. Jestem zdesperowana, pragnę lepiej się poczuć. Leki nic nie dają, leczą objawowo. SIBO nie mam, test wyszedł dobry. Ile czasu jelita się regenerują? Czy jest to możliwe? Czy należy brać probiotyki? Bardzo proszę o wszelkie informacje. Pana osoba, pana książka mnie zainspirowała. Jest pan przykładem, że można wygrać z tą chorobą, zminimalizować jej objawy stosując dietę. Dziękuję i pozdrawiam Dagmaraodpowiedz
              • Piotr Powązka
                2017-01-18 22:03
                Witam Panią, Cieszę się, że jest Pani zadowolona z książki. Ryż jest produktem naturalnie bezglutenowym. Podobnie jak kasza jaglana (z prosa) czy kasza gryczana. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji na gluten czy celiaki nie wiedzę potrzeby, aby kupowała Pani ryż oznaczony jako bezglutenowy. To oznaczenie de facto gwarantuje, iż w zakładzie produkcyjnym są stosowane środki mające na celu wyeliminowanie możliwości wymieszania takiego produktu z innym. To samo dotyczy np. makaronu czy płatków kukurydzianych. Jak wskazałem w książce, gluten sam w sobie nie jest klasyfikowany jako FODMAP. FODMAP to węglowodany, a gluten jest białkiem. Inna sprawa, że gluten jest podejrzewany o szereg dolegliwości, ale w przy braku nietolerancji na niego nie koniecznie musi Pani dopłacać do produktu gwarantowanego, że jest wolny od glutenu. Jest Pani pewna, że utrzymując absolutną dyscyplinę fazy eliminacyjnej po ryżu czuje się Pani gorzej? Co tego dnia dodatkowo Pani spożywa i w jakiej ilości? Odnośnie płatków owsianych... Nie są one ogólnie FODMAP, ale dość świeże aktualizacje wydawane przez ekspertów sugerują, iż w zależności od regionu świata, płatki owsiane mogą zawierać zwiększone ilości FODMAP. Proszę jest zastąpić innym produktem. Jak długo je Pani gotuje i czy są to płatki górskie, błyskawiczne czy zwykłe? Pieczywo z mąki ryżowej czy gryczanej powinno być ok. To są dozwolone składniki. Skrobia nie spełnia definicji FODMAP (jest o tym również w książce). Sok z marchwi (ok 200ml) jest dozwolony. Sok pomarańczowy proszę spróbować rozcieńczyć wodą np. (10 wody:90soku) i obserwować. Jak dalej będzie nie tak, to dalej rozcieńczyć i obserwować. Ta dieta to eksperymentowanie, tak jak napisałem. Każdy jest inny. Zastanawiam się nad odstawieniem przez Panią psyllium. Jeśli go Pani przyjmowała i rozpoczęła Pani fazę eliminacji to tak jak z probiotykami, taka zmiana może nieco zaburzyć obraz. Dopiero otrzymała Pani książkę, a napisała Pani, że jest już dwa tygodnie w fazie eliminacji po poradzie dietetyka. Może warto przyjrzeć się swoim notatkom (robi je Pani). Kwestia picia przed, w trakcie i po posiłku... Ja od długiego czasu staram się przestrzegać tego, aby nie pić pół godziny przed, w trakcie i mnimum godzinę lub nawet 1,5 po posiłku. Zołądek i kwas solny w nim musi mieć czas na trawienie pokarmu. Picie rozcieńcza ten kwas, a niestrawione resztki pokarmu gniją później w jelitach. Dodatkowo, dochodzi do tego wystarczająca ilość żółci wytwarzanej przez wątrobę. To kolejny etap trawienia. Ja po przejściu przez program dodatkowo wypijałem przed posiłkiem ekologiczny ocet jabłkowy (1 łyżka na 2 łyżki wody), aby pobudzić żołądek do pracy. Okazuje się, że 94 letni członek mojej rodziny o piciu octu jabłkowego wiedział dawno. Tymczasem jest to ostatnio modny temat w internecie. Mnie pomógł dodatkowo usprawnić trawienie. Warto również wolniej jeść i dłużej żuć pokarm. Pietruszka (zarówna natka jak i korzeń są bezpieczne). Mięsa, ryby są dozwolone. Obróbka nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o FODMAP. Wybrałbym w Pani przypadku bardziej gotowane i pieczone, aniżeli smażone. Przyznam szczerze, że po przejściu diety i dalszym poszukiwaniom dość mocno ograniczyłem spożycie mięsa w ciągu tygodnia. W postaci zaparciowej warto trochę ulżyć układowi pokarmowemu. Dobre probiotyki typu Sanprobi IBS czy Vivomixx (jest on drogi) mogą pomóc. Jednak jak wskazałem w książce proszę trzymać się pewnego protokołu. Jeśli nie brała i nie bierze Pani probiotyku teraz to najpierw proszę przetestować produkty. Albo pobrać probiotyk minimum miesiąc i dopiero jeszcze raz przystąpić do fazy eliminacyjnej, a następnie testowania produktów. Inaczej obraz Pani tolerancji będzie zniekształcony. Innym elementem, który może Pani przepadać to szybkość Pani pasażu jelitowego. Jego badanie jest jednak badaniem rentgenowskim:/ Słyszałem jednak o badaniu innym urządzeniem (na zsadzie USG), ale trzeba być do tego badania szczupłym. Inaczej nie ma ono sensu. Dobrze, że nie ma Pani SIBO. Nie odpowiem Pani na pytanie ile potrzebują jelita na regenerację. To bardzo osobnicza kwestia. Z owoców mogę polecić papaję. Ostatnio przeczytałem, że ponoć zbawienny ma wpływ na jelita dzięki swojemu enzymowi. Dodatkowo jest to dozwolony owoc w tej diecie. Powodzenia:)odpowiedz
                • kk
                  2017-03-20 11:14
                  Witam, gdzie można kupić Pańską książkę?odpowiedz
                  • Piotr Powązka
                    2017-03-22 17:56
                    Witam. Jest na allegro w postaci drukowanej oraz na ebookpoint.pl. Mam nadzieję, że niedługo pojawi się na stronie www, która jest w budowie. Pozdrawiamodpowiedz
    • Malgosia
      2016-04-05 11:52
      Na poczatku diety trzeba przeanalizować ilość spożywanych pokarmów i ich
      częstość Co by się nie jadlo w nadmiarze i jedzone nieregularnie powoduje
      problemy z jelitem.Sa produkty powszechnie odczuwalne jako ciężko strawne i
      fermetujace i te należy wykluczyć.Jeśli nie ma ewidentnie nietolerancji ( na
      gluten lub laktoze) jeden jogurt czy szlanka mleka czy pszenna bulka.raz na
      kilka dni nie zaszkodza.Nalezy unikac produktów z konserwantami i
      wzmacniaczem.Owoce kupować z pewnych źródeł. Owoce w sklepach i dyskontach
      są niestety pokrywane preparatami przedluzajacymi swiezosc i to głównie
      powoduje dyskomfort trawienny ( kilogram jabłek z własnego drzewka nie
      zaszkodzi ). A jeszcze o czym wiele osób nie wie ważne jest nie jeść na
      noc, jeść po woli i dobrze rozgryzać bo polkniete kawalyi jedzenia nie
      strawia sie i fermentuja nawet te bezglutenowe.odpowiedz
      • Ika
        2016-11-13 21:39
        Niestety męczę się z ZJD od kilkunastu lat. Jeśli chodzi o jabłka, to muszę Cię uświadomić, że w moim przypadku szkodzi nawet jedno raz na jakiś czas. Bułka, przede wszystkim z jasnej mąki (nawet jedna) powoduje u mnie spore dolegliwości. Bardzo ubolewam nad tym, że żaden z lekarzy, u których szukałam pomocy (przez 17 lat) nie odkrył, że problem występuje w diecie. Od momentu, kiedy dowiedziałam się o fodmap i zaczęłam stosować tą dietę na co dzień, moje życie wygląda zupełnie inaczej. Szkoda, że wciąż jest tak mało konkretnych informacji na ten temat.odpowiedz
      • basia
        2016-06-29 10:28
        mi lekarz zalecił ksylitol zamiast cukru. Jest to przeciez naturalny cukier z brzozy. A tutaj jest podane ze jest to sztuczny słodzik.odpowiedz
        • Piotr Powązka
          2016-11-26 09:07
          Ksylitol jest jednym z pokarmów klasyfikowanych jako FODMAP. Ponadto ksylitol wbrew pozorom wcale nie jest taki naturalny. Na stronie zamieściłem ciekawy artykuł na temat ksylitolu https://www.facebook.com/zapanujnadzjd/odpowiedz
      • Agnieszka
        2016-05-24 09:56
        Tak to prawda! Pani Małgosia ma całkowitą rację. Nawet zdrowe jedzenie nie pomoże jak będzie się jeść za dużo na raz.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies