Dieta w trądziku

Dieta w trądzikuOceń:
Dominika Wnęk, dietetyk
Dieta w trądziku
Fot. photopin.com

Niestety, nie istnieje konkretna dieta, która leczyłaby trądzik. Opublikowano jednak pewne doniesienia mówiące o negatywnym wpływie niektórych produktów żywnościowych na ryzyko wystąpienia trądziku oraz zaostrzenie zmian trądzikowych.

Częstość występowania trądziku w społeczeństwach wysoko rozwiniętych jest większa niż w społeczeństwach odżywiających się w sposób tradycyjny. Obserwacje poczynione przez ostatnie lata w społeczeństwach odżywiających się do tej pory tradycyjnie, a przejmujących powoli zachodni model żywienia, wskazują na zwiększenie częstości występowania tej choroby. Dawniej podstawowym źródłem węglowodanów w diecie były warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Obecnie węglowodany pochodzą głównie z produktów przygotowanych na bazie mąki wysoko oczyszczonej, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru, słodyczy, białego ryżu i ziemniaków.

Nie jest w pełni jasne, jakie elementy żywienia w modelu zachodnim wpływają tak niekorzystnie na stan skóry, ale podkreśla się przede wszystkim niekorzystny wpływ węglowodanów o dużym indeksie glikemicznym. Powód, dla którego te węglowodany mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, to fakt, że zwiększają gwałtownie stężenie glukozy, a w konsekwencji powodują wyrzut insuliny. Taka poposiłkowa hiperinsulinemia może zapoczątkować szereg zmian hormonalnych, które pobudzają funkcję wydzielniczą gruczołów łojowych i nasilają rogowacenie ich ujść. To z kolei utrudnia usuwanie zawartości gruczołu łojowego na powierzchnię skóry.

Istnieją pojedyncze prace, które wskazują na niekorzystny wpływ mleka i produktów mlecznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej za sprawą wyrzutu insuliny, do którego dochodzi po spożyciu tych produktów w tym samym mechanizmie, co w przypadku produktów o dużym indeksie glikemicznym. Ponadto mleko jest źródłem substancji o budowie steroidowej, będących prekursorami hormonów androgennych, regulujących m.in. wydzielanie łoju.

Kolejna kwestia to spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zachodni model żywienia poza tym, że dostarcza nadmiernej ilości wysoko przetworzonych produktów węglowodanowych, dostarcza także nadmiaru kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6. Jak wiadomo, nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych z tej rodziny zwiększa wytwarzanie mediatorów prozapalnych, co zostało powiązane z rozwojem trądziku. Odwrotna sytuacja ma miejsce w przypadku spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Nie należy rezygnować ze spożycia kwasów omega-6, ale ich spożycie powinno być zrównoważone przyjmowaniem pokarmów bogatych w kwasy omega-3. W związku z tym w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć oleje roślinne i orzechy, a dodatkowo dwa razy w tygodniu ryba (w tym jedna porcja tłustej ryby morskiej: tuńczyk, makrela, śledź, szprotka).

Składniki żywności mogące wykazywać działanie ochronne

Obserwacje poczynione u osób z trądzikiem wskazują u nich na znacznie mniejsze stężenie cynku, karotenoidów i witaminy E niż u z osób bez zmian trądzikowych. Sugeruje się więc, że produkty bogate w te składniki mogą wykazywać działanie ochronne.

Karotenoidy

Najważniejszą cechą karotenoidów jest działanie antyoksydacyjne wobec reaktywnych form tlenu i wolnych rodników. Dzięki tej właściwości karotenoidy chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, których nadmiar w organizmie wiąże się z występowaniem wielu chorób przewlekłych. Karotenoidy to substancje nadające barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są ß-karoten i likopen. W ß-karoten obfitują: boćwina, brokuły, cykoria, dynia, jarmuż, marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, szczaw i szpinak, a także melony, brzoskwinie i morele. Dobrym źródłem likopenu są z kolei pomidory, zwłaszcza pomidorki koktajlowe, oraz przetwory z pomidorów. Mniejsze ilości likopenu znajdują się także w papryce i marchewce.

Witamina E

Witamina E spowalnia procesy starzenia skóry i wspomaga gojenie się ran. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem witaminy E są oleje roślinne i orzechy, zwłaszcza migdały i orzechy laskowe, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Cynk

Cynk wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu i ułatwia regenerację skóry. Uczestniczy w wytwarzaniu substancji regulujących funkcje wydzielnicze skóry, odpowiedzialne m.in. za ilość wytwarzanego łoju. Do pokarmowych źródeł tego pierwiastka zalicza się mięso, jaja, nasiona słonecznika, dyni, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebulę, a także ryby i ostrygi.

Należy podkreślić, że przedstawione powyżej informacje, choć słuszne, nie zostały w pełni potwierdzone wynikami interwencyjnych badań klinicznych. Odpowiednia dieta, choć nie wyeliminuje całkowicie problemu, z pewnością będzie pomocna, a wraz z odpowiednio dobraną farmakoterapią wspomoże leczenie zmian trądzikowych.

Piśmiennictwo:

Adebamowo C.A., Spiegelman D., Danby F.W. i wsp.: , et al. High school dietary dairy intake and teenage acne. J. Am. Acad. Dermatol. 2005; 52: 207–214
Amer M., Bahgat M.R., Tosson Z. i wsp.: Serum zinc in acne vulgaris. Int. J. Dermatol. 1982; 21: 481–484
Pappas A.: The relationship of diet and acne. Dermatoendocrinol. 2009; 1 (5): 262–267
Cordain L., Lindeberg S., Hurtado M. i wsp.: Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Arch. Dermatol. 2002; 138 (12): 1584–1590
El-Akawi Z., Abdel-Latif N., Abdul-Razzak K.: Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin. Exp. Dermatol. 2006; 31: 430–434
Kwon H.H., Yoon J.Y., Hong J.S. i wsp.: Clinical and Histological Effect of a Low Glycaemic Load Diet in Treatment of Acne Vulgaris in Korean Patients: A Randomized, Controlled Trial. Acta Derm. Venereol. 2012; 92: 241–246
Smith R.N., Braue A., Varigos G.A. i wsp.: The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. J. Dermatol. Sci. 2008; 50: 41–52
Smith R.N., Mann N.J., Braue A. i wsp.: A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 86: 107–115
Data utworzenia: 13.11.2015
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Programowanie żywieniowe – co to takiego?
    Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów.
  • Alkohol a ryzyko raka piersi
    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki
    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies