Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne

Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólneOceń:
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Wyłonienie stomii nie jest wskazaniem do wprowadzania ścisłych rygorów dietetycznych. Bardzo często osoba ze stomią po pewnym czasie potrafi sama wskazać, jakie pokarmy jej organizm dobrze toleruje, a jakie jej szkodzą.

sok żurawinowy
Fot. Pixabay.com

Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii – na jelicie cienkim (ileostomia) czy na jelicie grubym (kolostomia). W niektórych przypadkach u pacjenta wytwarza się przetokę moczowo-skórną w celu odprowadzenia moczu (urostomia).

W ciągu pierwszych dni po zabiegu należy przestrzegać diety ścisłej. Można od niej odstąpić, kiedy jelita zaczynają normalnie pracować. Na tym etapie wszystkie niezbędne składniki odżywcze podawane są pozajelitowo. Po przywróceniu prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego stopniowo przechodzi się na żywienie doustne. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych. W tym okresie należy przestrzegać zaleceń diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Jest to szczególnie istotne w przypadku usunięcia części jelita i związanych z tym zaburzeń trawienia i wchłaniania. W miarę upływu czasu dietę można powoli rozszerzać, wprowadzając nowe produkty. Nadal jednak ważne jest zachowanie ostrożności i obserwowanie reakcji organizmu. Pacjent powinien odstawić każdy produkt lub potrawę, po których pojawiły się dolegliwości przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunka czy nudności. Po ustąpieniu tych dolegliwości można spróbować dany produkt ponownie wprowadzić do diety. Jeśli objawy się powtórzą, najlepiej z niego zrezygnować.

Może się zdarzyć, że w początkowym okresie po wyłonieniu stomii nie uda się w pełni pokryć zapotrzebowania na kalorie i inne składniki odżywcze z naturalnych źródeł (czyli ze spożywanych produktów i potraw). Wtedy można rozważyć wprowadzenie do diety specjalnych, kompletnych pod względem składu preparatów odżywczych. Zawsze jednak należy taki zamiar przedyskutować z lekarzem.

Część zaleceń dietetycznych ma charakter ogólny i należy ich przestrzegać niezależnie od rodzaju stomii (kolostomia, ileostomia czy urostomia). Podstawę stanowi spożywanie urozmaiconych posiłków. Tylko różnorodna dieta może organizmowi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białka, tłuszczu i węglowodanów) oraz witamin i minerałów. Ponadto istotne jest regularne przyjmowanie posiłków (3 posiłki główne i 2 przekąski w ciągu dnia), w odstępach około 3-godzinnych. Ostatni posiłek należy zjeść około 2 godziny przed pójściem spać.

W kuchni warto wykorzystywać takie produkty żywnościowe, które korzystnie wpływają na prawidłową konsystencję stolca oraz zapobiegają tworzeniu się gazów. Wśród produktów zapobiegających wzdęciom wymienia się fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir i maślanka oraz napary z kopru, mięty i rumianku. Natomiast do produktów, które niwelują nieprzyjemny zapach gazów, należą: żurawina i sok żurawinowy, sałata, fermentowane napoje mleczne oraz natka pietruszki.

Niektórych produktów należy unikać, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Warto jednak podkreślić, że reakcja po ich spożyciu ma charakter bardzo indywidualny i nie u wszystkich powodują dyskomfort. Do produktów wzmagających tworzenie gazów zalicza się: nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, ogórki, cebulę, otręby zbożowe, suszone śliwki, tłuste produkty i potrawy oraz słodzone napoje gazowane i alkohol. Dodatkowo na nieprzyjemny zapach stolca, poza wymienionymi powyżej strączkowymi i kapustnymi, mogą wpływać cebula, czosnek, jaja, ryby oraz sery żółte i pleśniowe, a także napoje z kofeiną.

Poza właściwym sposobem żywienia istotne jest wypijanie w ciągu dnia około 2 litrów płynów. Zaleca się spożywanie potraw duszonych, gotowanych oraz pieczonych w folii lub pergaminie. Należy natomiast unikać smażenia i pieczenia w tradycyjny sposób.

Data utworzenia: 24.05.2017
Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólneOceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
  • Siedzący tryb życia to czwarta przyczyna zgonów
    Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
  • Poznań - pionierska operacja bariatryczna
    Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies