Zasady odżywiania ciężarnych
Prawidłowe żywienie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz w czasie jej trwania ma duże znaczenie dla optymalnego rozwoju jej dziecka i przebiegu ciąży, a także dla zachowania zdrowia matki.
Prawidłowe żywienie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz w czasie jej trwania ma duże znaczenie dla optymalnego rozwoju jej dziecka i przebiegu ciąży, a także dla zachowania zdrowia matki.
Otyłość i nadwaga należą do najbardziej widocznych, a zarazem najbardziej lekceważonych problemów zdrowotnych. Są rozumiane jako brak równowagi między energią pobieraną przez organizm z pożywieniem a energią przez niego zużywaną.
Dieta o bardzo niskiej energetyczności (ang. very low caloric diet – VLCD) stosowana jest w przypadku osób, które muszą szybko utracić nadmierną masę ciała (np. przed operacją) lub u osób z otyłością olbrzymią.
Jak postępować zgodnie z założeniami śródziemnomorskiego modelu żywienia.
Coraz nowsze badania potwierdzają ogromną korzyść stosowania diety śródziemnomorskiej nie tylko w profilaktyce pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych, ale również chorób nowotworowych. Oznacza to, że dieta śródziemnomorska powinna być wzorem do naśladowania przez wszystkie populacje na świecie, niezależnie od położenia geograficznego.
Czy u osób obciążonych dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym dieta śródziemnomorska, w porównaniu z dietą o małej zawartości tłuszczu, zmniejsza ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych?
Wykazano, że dieta śródziemnomorska nie wiąże się otyłością, a ponadto może być bardzo skutecznym narzędziem w zmniejszaniu masy ciała u osób z nadwagą i otyłych.
Zasady prawidłowego żywienia dzieci niewiele różnią się od zasad prawidłowego żywienia osób dorosłych opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia. Niektóre jednak z tych zaleceń w rozwojowym okresie życia nabierają nieco innego znaczenia. Przestrzeganie ich już w dzieciństwie jest nieodzownym warunkiem zdrowia w tym okresie życia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego.
Osoby w tym okresie życia zwykle narzekają na brak czasu, w wyniku czego często stołują się w mieście lub spożywają produkty typu fast food, tkwiąc w przekonaniu, że przygotowanie zdrowych posiłków nie jest ani szybkie, ani proste. Nic bardziej mylnego!
W wieku 40–50 lat organizm nie potrzebuje aż tak dużej liczby kalorii, nie dotyczy to jednak witamin i minerałów – zapotrzebowanie na te składniki ulega zwiększeniu! Nie jest to najlepszy czas na eksperymentowanie z dietami.
Po 50. roku życia najbardziej odpowiednia jest dieta łatwo strawna, ograniczająca potrawy tłuste, smażone, wzdymające i ostro przyprawione.
Dieta wegańska to coraz bardziej powszechny model odżywiania. Zakłada on eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Źródłem białka stają się więc nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy. Badania wskazują, że ten sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
Dieta planetarna powinna zapobiec dalszym niekorzystnym skutkom realizacji dotychczasowego systemu produkcji żywności. Można więc powiedzieć, że zgodnie ze swoją nazwą jest to dieta przyjazna planecie.
Choć większość badań wskazuje na pozytywny wpływ włączenia soi do codziennej diety, istnieją także pewne kontrowersje. Dotyczą one zwłaszcza spożycia soi przez kobiety, u których stwierdzono raka piersi, oraz kobiet w okresie po menopauzie.
9 produktów, które warto włączyć do codziennej diety.
Dieta MIND to dieta polecana z dwóch powodów. Po pierwsze, wpływa na poprawę funkcji poznawczych, po drugie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz spowalnia postęp tej choroby.
Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zmiana struktury zachorowań na różne nowotwory wynika przede wszystkim ze zmian sposobu żywienia i aktywności fizycznej wśród populacji polskiej.
Z analizy badań naukowych wynika, że okres menopauzy wiąże się z fizjologicznie uwarunkowaną predyspozycją do zwiększania się tkanki tłuszczowej.
W większości krajów Dalekiej Azji zarówno choroba niedokrwienna serca, jak i nowotwory należą do rzadkości.
W 2011 r. w czasopiśmie „Public Health Nutrition” ukazały się wytyczne dotyczące nowej diety nordyckiej. Autorzy publikacji zwrócili uwagę na kilka ważnych zasad żywieniowych, których przestrzeganie może korzystnie wpływać na zdrowie.
Typy wegetarianizmu, właściwości prozdrowotne oraz dieta wegetariańska w wybranych jednostkach chorobowych.
Jeśli zależy nam, aby dziecko urodziło się zdrowe, musimy już od początku ciąży zwrócić szczególną uwagę na to, co i w jakich ilościach dostarczamy organizmowi. Dlatego też przyszła mama wegetarianka powinna być świadoma potrzeb rozwijającego się dziecka i dostarczać z dietą właściwą ilość wszystkich składników odżywczych.
Wykluczając z diety dziecka mięso i ryby, trzeba zadbać o jej różnorodność. Należy zapewnić dzieciom odpowiednią podaż produktów będących źródłem witaminy D i żelaza, ponieważ nawet w diecie tradycyjnej pokrycie zapotrzebowania na te składniki jest trudne.
Pobierz i wydrukuj zalecenia żywieniowe dla wegan i wegetarian. Upewnij się, że codziennie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł