Czerwone wino i resweratrol
Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego – uszkodzenia tkanki, narażenia na promieniowanie UV lub niedoboru wody. W zainfekowanej winorośli resweratrol powstaje w skórce winogron, a w wyniku ich wytłaczania przechodzi do wina. Czarne odmiany winogron to najlepsze naturalne źródło resweratrolu – czerwone zaś zawierają go więcej niż zielone. Uważa się, że największa zawartość resweratrolu cechuje czerwone winogrona szczepu pinot noir. Po dokładnej analizie składników wina wykazano, że resweratrol jest związkiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto działa kardioprotekcyjnie, wpływając na proces agregacji płytek krwi. Udowodniono, że już niewielka ilość czerwonego wina może obniżać wskaźniki stanu zapalnego, zmniejszać agregację płytek krwi, a także ograniczać ryzyko tworzenia zakrzepów.