Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnym

Urszula Paszek
Dietetyk dyplomowany

Otyłość i nadwaga należą do najbardziej widocznych, a zarazem najbardziej lekceważonych problemów zdrowotnych. Są rozumiane jako brak równowagi między energią pobieraną przez organizm z pożywieniem, a energią przez niego zużywaną.

Osoby otyłe jedzą za dużo w stosunku do potrzeb własnego organizmu, w wyniku czego nadmiar zjedzonego pożywienia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Celem leczenia dietetycznego jest redukcja nadmiernej masy ciała poprzez odpowiednią dietę (indywidualnie dostosowaną), zmianę nieprawidłowych zachowań żywieniowych i utrwalenie nowych zdrowych nawyków. W przypadku otyłości związanej z innymi schorzeniami leczenie wymaga szczególnego nadzoru lekarza.

Odchudzanie to proces długotrwały, zależny od wielu czynników (zobacz: Odchudzanie: jak zacząć, by odnieść sukces?).

Nie zaleca się szybkiego odchudzania, gdyż może dojść do ubytku beztłuszczowej masy ciała (a więc nie tłuszczu, ale tkanki mięśniowej, co prowadzi do osłabienia) i obniżenia spoczynkowej przemiany materii, oraz do wystąpienia objawów wynikających z niedoboru składników odżywczych (np. anemii lub wypadania włosów). W efekcie dochodzi co prawda do szybkiego chudnięcia, ale najczęściej kończy się to ponownym łatwym tyciem. Dużo lepiej zacząć odchudzanie od wyrzucenia ze swojego jadłospisu niezdrowej, bogatokalorycznej, przetworzonej żywności. Jeśli będziemy unikać niezdrowych tłuszczów, nadmiaru soli i dbać o codzienną obecność w diecie warzyw i owoców, czyli zwracać uwagę na to co jemy, to będzie już wielki sukces i duży krok w kierunku zdrowia.

Udowodniono, że odpowiednie zdrowe żywienie (zobacz: Dieta DASH) zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i pomaga je leczyć!

Ważne

Aby osiągnąć długotrwały efekt, konieczny jest powolny spadek masy ciała i osiągnięcie jej stabilizacji.
Równie ważne jak to - ile jemy, jest także - co jemy.


Do najczęściej badanych i opisywanych w literaturze diet należą:

Główne różnice w założeniach tych diet polegają na zmiennej zawartości makroskładników, tzn. tłuszczów, węglowodanów i białek.

Data utworzenia: 14.11.2011
Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnymOceń:
(4.50/5 z 2 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Rozsądna
      2016-05-31 18:59
      Podobno są już badania, które potwierdzają, że dietą można wyleczyć raka, czytałam o takiej specjalnej diecie oleoketo. szkoda że media tego nie nagłaśniają ale wiadomo, że w tym kraju sa pewne grupy interesu, którym zależy na tym by ludzie coraz częściej i ciężej chorowali...odpowiedz
      • mb
        2017-04-02 15:01
        Media tego nie nagłaśniają, bo to po prostu nieprawda. Zdrową dietą można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale nie można samą dietą wyleczyć już trwającej choroby nowotworowej.odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu