×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta o bardzo niskiej energetyczności (VLCD)

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dieta o bardzo niskiej energetyczności (ang. very low caloric diet – VLCD) stosowana jest w przypadku osób, które muszą szybko utracić nadmierną masę ciała (np. przed operacją) lub u osób z otyłością olbrzymią.


Fot. pixabay.com

Co to są diety VLCD?

Są to przemysłowo wytworzone wysokobiałkowe i ubogowęglowodanowe posiłki VLCD (ok. 120 kcal w porcji zupy lub koktajlu). Posiłki te wzbogacane są w witaminy, składniki mineralne, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy. Z definicji jest to dieta, która dostarcza mniej niż 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego danej osoby.

W Polsce najbardziej znaną dietą tego typu jest dieta Cambridge.

Działanie diet VLCD

W wyniku znaczącego ograniczenia kaloryczności oraz zawartości węglowodanów w diecie w organizmie dochodzi do stanu ketozy. Pojawienie się ciał ketonowych we krwi i w moczu hamuje odczuwanie głodu, co ułatwia realizację diety.

Na samym początku stosowania diety dochodzi do bardzo szybkiej redukcji masy ciała, która spowodowana jest zużyciem rezerw glikogenu, co wiąże się z utratą około 3 litrów wody.

Po tygodniu stosowania VLCD tempo redukcji masy ciała jest wolniejsze i dochodzi do zużywania zapasów energetycznych zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Niestety procesowi temu towarzyszy także utrata białek z tkanki mięśniowej, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia się spoczynkowej przemiany materii.

Wskazania do stosowania VLCD

Na samym początku należy wyraźnie podkreślić, że obecnie w leczeniu otyłości stosuje się diety o umiarkowanym deficycie kalorycznym 500–800 kcal/dzień w stosunku do zapotrzebowania. Przy tak zaplanowanej diecie bezpieczny ubytek masy ciała wynosi 0,5–1 kg/tydzień.

W piśmiennictwie naukowym wymienia się kilka sytuacji, w których można zastosować dietę VLCD:

  • potrzeba szybkiej utraty masy ciała, uzasadniona względami zdrowotnymi (np. jako dieta przed zabiegiem bariatrycznym),
  • jako dodatek do diety o umiarkowanym deficycie kalorycznym (1–2 posiłków dziennie spożyte w postaci VLCD np. u osób, które nie mogą spożyć tradycyjnego posiłku o ustalonej porze dnia)
  • w celu wzmocnienia motywacji pacjenta, gdy po uzyskaniu początkowego ubytku masy ciała dochodzi do stabilizacji masy ciała
  • jako ułatwienie kontroli masy ciała u osób rzucających palenie.

Skutki uboczne diet VLCD

Na samym początku stosowania diety (okres obejmujący 2 pierwsze dni) pacjent może odczuwać zmęczenie, uczucie głodu, nudności, biegunkę oraz zaparcia.

Z kolei późniejsze działania niepożądane obejmują:

  • pojawienie się ciałek ketonowych we krwi i moczu
  • bóle głowy
  • zaburzenia koncentracji
  • zwiększenie stężenia kwasu moczowego
  • kamicę pęcherzyka żółciowego
  • nasilenie stłuszczenia wątroby
  • niedożywienie białkowo-kaloryczne.

W ostatnich badaniach zaobserwowano także, że stosowanie diety VLCD wiąże się z większym ubytkiem gęstości mineralnej kości niż stosowanie diety o umiarkowanym deficycie energetycznym.

Przeciwwskazania do stosowania diet VLCD

Diety VLCD nie należy stosować:

Piśmiennictwo

  1. Bogdański P., Filipiak K.J., Kowalska I. i wsp.: Interdyscyplinarne stanowisko w sprawie rozpoznawania i leczenia otyłości. For. Zab. Metab., 2020; 11: 47–54
  2. Olszanecka-Glinianowicz M., Dudek D., Filipiak K.J. i wsp.: Leczenie nadwagi i otyłości w czasie i po pandemii. Nie czekajmy na rozwój powikłań – nowe wytyczne dla lekarzy. Nutr. Obes. Metab. Surg., 2020; 6, 2: 1–13
  3. Olszanecka-Glinianowicz M.: Rola diety bardzo niskokalorycznej (VLCD) w leczeniu otyłości. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012; 8(4): 109–113
  4. Seimon R.V. i wsp.: Effect of weight loss via severe vs moderate energy restriction on lean mass and body composition among postmenopausal women with obesity: The TEMPO diet randomized clinical trial. JAMA Network Open, 2019; 2: e1 913 733

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

12.07.2021
Zobacz także
  • Kamica żółciowa
Wybrane treści dla Ciebie
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Dieta cukrzycowa
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta