×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak zdrowo przyrządzić indyka?

Pytanie nadesłane do redakcji

Proszę o propozycje zdrowych przepisów na potrawy z indykiem.

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”

Mięso drobiowe jest znane w polskiej kuchni od wieków, swoją popularnością w ostatnich latach zaczyna dorównywać mięsu wieprzowemu. Wśród wielu gatunków mięsa drobiowego warto docenić indyka. Jest to źródło witamin z grupy B, takich jak niacyna, tiamina oraz ryboflawina. Dzięki temu jego spożycie pozytywnie wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych, stan skóry, wzrok, pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych oraz reguluje proces wzrostu. Wartość odżywcza białek mięsa indyczego w porównaniu z wołowym jest wyższa, ponadto białko indycze jest lekkostrawne i pełnowartościowe. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu jest polecane w dietach odchudzających. Skład kwasów tłuszczowych, w szczególności w porównaniu z wieprzowiną, wypada bardzo korzystnie, dzięki niskiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso indyka jest źródłem wielu składników mineralnych, między innymi magnezu, żelaza, cynku oraz potasufosforu, które budują ciało człowieka oraz regulują jego funkcjonowanie.

Mięso z indyka wyróżnia się walorami smakowo-zapachowymi. W porównaniu z mięsem kurczaka jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Można je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, oto kilka z nich.

Śniadanie

Rolada z fileta z indyka nadziewana farszem z suszonych pomidorów, czarnych oliwek, mozzarelli podana na pierzynce z rukoli skropionej oliwą z oliwek, szklanką soku pomarańczowego i jabłkiem

Składniki:

  • 80 g fileta z indyka bez skóry
  • 3 plastry (21 g) suszonych pomidorów (suchych)
  • 3 czarne oliwki
  • plaster (20 g) mozzarelli
  • łyżka (10 g) posiekanej natki pietruszki
  • garść (20 g) rukoli
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • jabłko (140 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:
Filet umyć pod bieżącą wodą osuszyć i rozklepać na kotlet o grubości ok. 1 cm. Posolić z obu stron. Następnie pokroić w drobną kostkę pomidory, oliwki i mozzarellę, wymieszać razem i dodać natkę pietruszki oraz doprawić do smaku bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Tak przygotowany farsz ułożyć na środku kotleta i powoli go zawinąć. Można użyć wykałaczki, aby zapobiec rozwijaniu się rolady. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju rzepakowego. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Na talerzu ułożyć rukolę, skropić ją oliwą z oliwek i położyć na niej gotową roladę.

Jabłko (140 g)
Niepełna szklanka soku ze świeżych pomarańczy (200 g)

Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
381 25 11 49 7

Obiad

Naleśnik ze smażonym indykiem, ananasem, papryką czerwoną, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym

Składniki do naleśników (1 porcja):

  • pół szklanki (100 g) mleka migdałowego
  • pół jaja (25 g)
  • 4 łyżki (62 g) mąki pszennej

Składniki farszu:

  • 100 g fileta z indyka
  • plaster (80 g) ananasa
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • pół cebuli (25 g)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Składniki sosu czosnkowego:

  • jogurt naturalny
  • ząbek (5 g) czosnku

Wykonanie:
Połączyć składniki na naleśnika i usmażyć go na suchej patelni. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w małą kostkę fileta, doprawić solą, pieprzem i oregano, dusić około 10 min. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na połówki. Na naleśniku ułożyć filet z cebulką na to położyć paprykę, ananasa i pomidorki, poprószyć bazylią. Zawinąć naleśnika i przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarników w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. Ząbek czosnku przecisnąć przez prasę i wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowego naleśnika polać sosem.

Szklanka (250 g) soku marchewkowego

Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
444 29 14 64 8

Kolacja

Sałatka z indyka i komosy ryżowej.

Składniki:

  • 50 g fileta z indyka
  • 3 ½ łyżki komosy ryżowej (50 g)
  • kawałek pora (50 g)
  • korzeń selera (60 g)
  • połowa jabłka (80 g)
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Filet pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, usmażyć na oleju rzepakowym. Komosę ryżową zalać ¾ wrzącej wody i zaczekać, aż wchłonie cały płyn. Pora posiekać, korzeń selera zetrzeć na dużych oczkach, jabłko pokroić na małą kostkę. Następnie połączyć wszystkie składniki i doprawić sałatkę solą, pieprzem i tymiankiem.

Szklanka (250 g) wody z plasterkiem cytryny

Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
300 19 4 45 8

17.07.2014
Zobacz także
  • Przepisy na potrawy z indyka
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta