×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Odżywianie po operacji bariatrycznej żołądka

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam, chciałabym zapytać o odżywianie po operacji bariatrycznej żołądka? Czy należy nadal zmniejszać zapotrzebowanie kaloryczne, mimo że pacjent je małe porcje i mogą powstawać niedobory żywieniowe? Czy konieczna jest suplementacja, a jeśli tak, to jakimi preparatami? Pozdrawiam, Ewa

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”

Obecnie chirurgia bariatryczna jest najskuteczniejszą metodą leczenia otyłości patologicznej (olbrzymiej). Zgodnie z zaleceniami National Institutes of Health zabiegi bariatryczne zalecane są pacjentom z BMI (body mass index) >40 kg/m2 lub BMI >35 kg/m2 oraz chorobami współistniejącymi powstałymi jako następstwo otyłości: cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami lipidowymi, chorobą wieńcową, bezdechem sennym, zwyrodnieniem stawów.

Niezależnie od rodzaju zastosowanego zabiegu bariatrycznego modyfikacja sposobu żywienia polega przede wszystkim na zmniejszeniu wartości kalorycznej diety oraz zmianie konsystencji, wielkości i rodzaju spożywanych posiłków. Charakter i skład diety uzależniony jest od okresu pooperacyjnego. Poniżej przedstawiam schemat żywienia po zabiegach bariatrycznych opracowany przez University of Nevada School of Medicine w 2009 roku:

  • 1-2 dni po zabiegu: płyny obojętne (bez dodatku cukru i kofeiny); płyny sączyć w ilości tolerowanej przez organizm, stopniowo zwiększając ich objętość do 1500 ml/d; unikać picia przez słomkę w celu zredukowania ilości połykanego powietrza.
  • 3-7 dni po zabiegu: kontynuować spożycie płynów obojętnych; stopniowo wprowadzać napoje odżywcze (chude mleko, jogurt naturalny, zmiksowane zupy); do odżywczych płynów można dodać sproszkowane białko serwatkowe lub izolowane białko sojowe (w ilości nie większej niż 20 g/porcję); wprowadzić suplementację preparatami witaminowo-mineralnymi (1 tabletka 2 razy dziennie).
  • 2-3 tygodnie po zabiegu: zwiększyć ilość wypijanych płynów obojętnych do 1500-1900 ml/d; płyny odżywcze stopniowo zastępować stałymi, wilgotnymi, miękkimi, mielonymi niskotłuszczowymi, wysokobiałkowymi produktami spożywczymi (ryby, chude mięso, jaja, niskotłuszczowy serek ziarnisty, gotowana fasola); spożywać 4-6 posiłków dziennie (zalecana objętość - ¼ filiżanki); w pierwszej kolejności należy spożywać białko w ilości 60 g/d.
  • 4-6 tygodni po zabiegu: stopniowo rozszerzać dietę poprzez wprowadzenie ugotowanych miękkich warzyw, miękkich i/lub obranych albo konserwowych owoców (bez dodatku cukru); włączyć jeden stały posiłek/produkt spożywczy o stałej konsystencji, o ile jest dobrze tolerowany; spożywać 4-6 posiłków dzienne (objętość ½ filiżanki), dostarczających w sumie 60-80 g białka; kontynuować spożycie płynów obojętnych w ilości 1500-1900 ml/d; płyny wypijać 30 minut przed posiłkiem lub 30-60 minut po posiłku; dokładnie przeżuwać pokarmy.
  • 7 tygodni po zabiegu i później: kaloryczność diety należy dostosować do wieku, masy ciała i wzrostu; spożywać posiłki zbilansowane, w skład których wchodzą: chude mięso, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste; unikać spożywania świeżych warzyw i owoców o dużej zawartości błonnika pokarmowego, jeśli są źle tolerowane, można je spożywać w postaci startej lub dobrze ugotowanej; spożywać 3 posiłki i 2 przekąski w ciągu dnia (objętość posiłku - 1 filiżanka); wypijać płyny obojętne w ilości 1500-1900 ml/d; płyny wypijać 30 minut przed posiłkiem lub 30-60 minut po nim; dokładnie przeżuwać pokarmy.

W związku z występującymi niedoborami witamin i składników mineralnych u osób po przebytych operacjach bariatrycznych zaleca się rutynową suplementację witaminowo-mineralną, przede wszystkim u pacjentów po zabiegach typu gastric bypass. Najczęstsze niedobory po operacjach bariatrycznych obserwuje się w obrębie witamin z grupy B, wapnia i żelaza. Dlatego oprócz suplementacji należy zadbać o to, by nie zabrakło w diecie produktów będących źródłem powyższych składników. Witaminy z grupy B znajdują się główne w mięsie i jego przetworach, produktach zbożowych (kasze, ryż, makarony), rybach, produktach mlecznych, zielonych warzywach liściastych, owocach i nasionach roślin strączkowych. Wapń znajdziemy w produktach mlecznych, a żelazo w mięsie, razowych produktach zbożowych, natce pietruszki.

Zabiegi bariatryczne są coraz bardziej popularną i skuteczną metodą w walce z otyłością olbrzymią. Nie zapominajmy jednak, że trwałe pozbycie się zbędnych kilogramów wiąże się z pooperacyjnym przestrzeganiem zaleceń dietetycznych oraz stopniową i systematyczną pracą nad zmianą stylu życia. Pacjenta otyłego powinno się objąć kompleksową opieką specjalistów: chirurga, trenera, psychologa i dietetyka, zarówno przed zabiegiem bariatrycznym, jak i po nim.

25.09.2014
Zobacz także
  • Jakość życia po operacji bariatrycznej
  • Żywienie po operacyjnym leczeniu otyłości
  • Seks po operacji bariatrycznej
  • Chirurgia bariatryczna
Inne pytania
  • Brak apetytu u nastolatka
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
  • Co mogę jeść po usunięciu woreczka żółciowego?
  • Kreatyna – działania niepożądane
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta