Przykładowy jadłospis dla pacjentów chorych na dnę moczanową

Pytanie nadesłane do redakcji

Proszę o jadłospis dla osób chorych na dnę moczanową.

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Na ogół zaleca się pacjentom dużą ilość płynów - przez całą dobę ok. 2 l (woda, słabe napary herbatek owocowych). Jednak przy towarzyszących chorobach, takich jak niewydolność nerek lub niewyrównane nadciśnienie tętnicze zalecenia co do ilości płynów należy konsultować z lekarzem.

I dzień

I śniadanie
kasza jaglana z jabłkiem: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, średnie jabłko starte na tarce, łyżka rodzynek, szczypta cynamonu, 1/2 małego opakowania jogurtu, łyżeczka siemienia lnianego mielonego, łyżeczka miodu
kefir/jogurt naturalny 1,5%
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II śniadanie
chleb graham - 70 g (2 kromki)
margaryna - 5 g (1 łyżeczka)
jajko na twardo - 50 g (1 sztuka)
sałatka z pomidora, rukoli, ogórka i papryki z dodatkiem oleju lnianego i prażonych pestek słonecznika - talerzyk deserowy
woda
mandarynki - 2 sztuki

Obiad
zupa jarzynowa na wywarze z jarzyn - 300 g (1 niepełny talerz), zabielana jogurtem 2% - 20 g (1 łyżka)
kurczak pieczony bez skóry - skrzydełko
olej rzepakowy - 5 g (1 łyżeczka)
ryż - 85 g (1/3 talerza)
surówka z buraczków z dodatkiem oleju rzepakowego - 200 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek
jogurt naturalny 1,5% - 200 g (1 szklanka)
banan - 170 g (1 sztuka)
migdały - garść
woda

Kolacja
kasza gryczana z bakłażanem, pomidorami i natką: 1/2 szklanki kaszy gryczanej suchej, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 1/3 dużego pęczka natki, łyżeczka oliwy do smażenia, sól, pieprz
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II dzień

I śniadanie
omlet z papryką i szynką drobiową: 2 jajka, łyżka mąki, 1/2 czerwonej papryki, 1 plasterek wędliny drobiowej, 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia, bazylia lub szczypiorek w zależności od upodobań
jogurt - szklanka
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II śniadanie
kanapki z pastą z awokado i serka białego chudego: 1 dojrzałe awokado, 150 g sera białego chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/3 cytryny, sól, pieprz
2 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka margaryny
jabłko
woda

Obiad
barszcz ukraiński na wywarze z jarzyn (300 g), zabielany jogurtem - 1 niepełny talerz
filet z dorsza - 100 g
olej rzepakowy - 10 g
ziemniaki - 200 g
surówka z białej kapusty i kiszonych ogórków z niewielkim dodatkiem oleju lnianego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek
orzechy włoskie - garść
pomarańcza - 1 sztuka
woda

Kolacja
sałatka jarzynowa z majonezem light - talerzyk deserowy
bułka grahamka
margaryna - 2 łyżeczki
twarożek z sera białego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Data utworzenia: 14.01.2015
Przykładowy jadłospis dla pacjentów chorych na dnę moczanowąOceń:
(3.05/5 z 20 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • eva lukas
      2017-07-15 09:43
      kasza jaglana jest wysokopurynowa /150/ wiec jak mozna ja jesc starajac sie zmniejszyc iosc pury w krwi? co to za dieta?odpowiedz
      • Dietetyk
        2018-01-11 23:58
        Co za bzdury Pani evo, nie wyklucza się wszystkich produktów które zawierają puryny. Liczy się całokształt diety, na tym polega wiedza dietetyka by umiejętnie skomponować całodniowe menu. Część produktów nawet jeśli zawiera większą ilość puryn może być spożywana z produktami które pomagają wydalać związki purynowe. Przede wszystkim ustala się próg dzienny.odpowiedz
    • Pablo
      2017-03-23 16:35
      Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że czerwone mięso wypada z jadłospisu, alkohol też, fasola, groch itp. Generalnie warzywa, białe mięso, nabiał, kasze, ryż, owoce, to jem, do tego marszobiegi, gimnastyka, jogging, generalnie aktywność fizyczna, kawa codziennie. Pamiętajcie że golonka raz na parę miesięcy popchnięta setką nas nie zabije;)odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu