Czy dla pacjenta z dną zaleca się dietę ubogotłuszczową?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy dla pacjenta z dną ogólnie jest zalecana dieta niskotłuszczowa?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Pacjentom z dną moczanową zaleca się dietę o zawartości tłuszczu nie większej niż 30% energii z całodziennej racji pokarmowej. Dnie moczanowej może towarzyszyć nadmierna masa ciała, zaburzenia lipidowe czy tzw. zespół metaboliczny (współistniejące nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie triglicerydów, cholesterolu i glukozy).

Osobom ze wspomnianymi zaburzeniami, a także w prewencji chorób na tle wadliwego żywienia, zaleca się ograniczenie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, tłuste mięsa, tłuste wędliny, śmietana, sery topione, sery żółte) oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, wafelki, ciasteczka, dania typu fast food). Zaleca się stosowanie niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego - margaryn, olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek (do stosowania na zimno i na ciepło) oraz olej lniany i słonecznikowy (do stosowania na zimno).

Istotną kwestią dla zdrowia jest dostarczanie do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Głównym ich źródłem w diecie osób bez dny moczanowej powinny być tłuste ryby pochodzenia morskiego i ich przetwory. Jednak ze względu na to, że u pacjentów z dną moczanową spożycie takich produktów i przetworów rybnych, jak szproty, śledzie, tuńczyk, sardynki, łosoś wędzony, powoduje zwiększenie stężenia kwasu moczowego i są one przeciwwskazane, a takie ryby, jak dorsz, sandacz czy mintaj należy spożywać w ograniczonych ilościach, to jako źródło kwasów omega-3 zaleca się stosowanie oleju rzepakowego, oleju lnianego, a także orzechów włoskich i migdałów.

Data utworzenia: 14.01.2015
Czy dla pacjenta z dną zaleca się dietę ubogotłuszczową?Oceń:
(3.25/5 z 4 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu