Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy dla pacjenta z dną zaleca się dietę ubogotłuszczową?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy dla pacjenta z dną ogólnie jest zalecana dieta niskotłuszczowa?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Pacjentom z dną moczanową zaleca się dietę o zawartości tłuszczu nie większej niż 30% energii z całodziennej racji pokarmowej. Dnie moczanowej może towarzyszyć nadmierna masa ciała, zaburzenia lipidowe czy tzw. zespół metaboliczny (współistniejące nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie triglicerydów, cholesterolu i glukozy).

Osobom ze wspomnianymi zaburzeniami, a także w prewencji chorób na tle wadliwego żywienia, zaleca się ograniczenie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, tłuste mięsa, tłuste wędliny, śmietana, sery topione, sery żółte) oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, wafelki, ciasteczka, dania typu fast food). Zaleca się stosowanie niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego - margaryn, olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek (do stosowania na zimno i na ciepło) oraz olej lniany i słonecznikowy (do stosowania na zimno).

Istotną kwestią dla zdrowia jest dostarczanie do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Głównym ich źródłem w diecie osób bez dny moczanowej powinny być tłuste ryby pochodzenia morskiego i ich przetwory. Jednak ze względu na to, że u pacjentów z dną moczanową spożycie takich produktów i przetworów rybnych, jak szproty, śledzie, tuńczyk, sardynki, łosoś wędzony, powoduje zwiększenie stężenia kwasu moczowego i są one przeciwwskazane, a takie ryby, jak dorsz, sandacz czy mintaj należy spożywać w ograniczonych ilościach, to jako źródło kwasów omega-3 zaleca się stosowanie oleju rzepakowego, oleju lnianego, a także orzechów włoskich i migdałów.

Data utworzenia: 14.01.2015
Czy dla pacjenta z dną zaleca się dietę ubogotłuszczową?Oceń:
(3.25/5 z 4 ocen)

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Ruch jest lekiem
    O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.
  • Mody żywieniowe mogą być niezdrowe
    Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.
  • 38% Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie
    Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu