Produkty zalecane osobom z dną moczanową

Pytanie nadesłane do redakcji

Z dną moczanową zmagam się od lat. Wiele czytam na temat tej choroby cywilizacyjnej. Naczytałem się wiele o dietach - czego nie można jeść, a co można. Czy Pani zdaniem warzywa strączkowe, ze szpinakiem włącznie, czy kasza gryczana, jęczmienna są wykluczone? Jakie pieczywo jest zdrowsze - białe czy ciemne? Będę wdzięczny, tak jak tysiące potrzebujących szerszych informacji na temat żywienia w przypadku dny moczanowej.

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Dieta u pacjentów z dną moczanową wraz z farmakoterapią jest pomocna w zapobieganiu nawrotom i łagodzeniu objawów. Dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Produkty można podzielić na trzy grupy:

  • produkty, z których powstają małe ilości kwasu moczowego: warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula), owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja oraz orzechy,
  • produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego: wędliny, kiełbasy, parówki, warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna), dorsz, sandacz, mintaj, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza,
  • produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego: podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki), ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona), owoce morza, galarety mięsne, mocne wywary z mięs, konserwy, ikra.

Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego powinny być bezwzględnie wykluczone z diety; produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego, należy stosować w bardzo ograniczonych ilościach i tylko od czasu do czasu. Natomiast produkty z pierwszej grupy są zalecane do stosowania bez ograniczeń.

Dieta pacjenta z dną powinna zwierać dużo płynów, nawet do 3 l dziennie. Osoby z nadwagą powinny stopniowo ograniczyć nadmierną masę ciała. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, z ograniczeniem tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Powinno się stosować niewielki dodatek tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. Alkohol powinien zostać wyeliminowany.

W związku z powyższym nasiona roślin strączkowych nie są zalecane dla osób z dną moczanową. Niewskazane jest również spożywanie szpinaku. Zaleca się stosowanie pieczywa mieszanego z przewagą razowego. Pieczywo razowe i produkty zbożowe pełnoziarniste zawierają większe ilości witamin z grupy B, magnezu, żelaza i błonnika pokarmowego, a więc są dużo bardziej korzystne dla naszego zdrowia. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Z produktów zbożowych zaleca się ponadto bogate w składniki mineralne oraz błonnik kasze, m.in. jaglaną, jęczmienną czy gryczaną, a także ryż i makaron.

Data utworzenia: 14.01.2015
Produkty zalecane osobom z dną moczanowąOceń:
(3.06/5 z 32 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • eva
      2017-09-11 20:17
      skoro kasza jaglana ma zawartosc 150 puryny to dlaczego jest zalecana?odpowiedz
    • Barbara Waksmańska
      2017-06-29 19:23
      Witsm. Mam dne moczanowa i zazuwam milurit 300. Ale mam problem po wypadku ze stawem skokowym. Zalecane jest spozuwanie galaret. Dna moczanowa to wykluvza. Czy jest jakis zamiennik?odpowiedz
      • zsunay
        2018-01-28 08:48
        dlaczego nie są dostępne odpowiedzi na pytania chorych? co to za sysop na tej stronie zarządza?odpowiedz
    • Ula Somow dietetyk
      2017-02-11 21:40
      Witam, proszę o aktualizację zaleceń ponieważ obowiązujące stanowiska mówią o braku szkodliwości puryn w produktach roślinnych, dopuszczając do diety pacjentów z dną moczanową nasiona roślin strączkowych i inne, które zaliczyli państwo do tych, które należy wyeliminować.odpowiedz
      • Chory na dnę
        2017-03-22 14:31
        Witam, ja również czytałem, że puryny z produktów roślinnych nie wpływają na wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi.odpowiedz
    • Gosia
      2017-01-04 15:35
      Dzień Dobry, czy to prawda, że wskazane jest picie wody alkalicznej ?odpowiedz
    • gomi541
      2016-10-04 20:53
      http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dna-moczanowa-jaka-diete-stosowac- w-ataku-dny-moczanowej_38702.html na tej stronie to co tu jest dozwolone tam zakazane kogo mam słuchaćodpowiedz
    • Rafał
      2016-07-14 14:03
      Dzień dobry. PYTANIE DO EKSPERTA.... Czy lek MOBEMID, zarzywany 50mmg, czyli jedna tabletka na dobę powoduje zwiększenie il. kwasu moczowego. Od kiedy go zarzywam przekraczam dopuszczalną normę kwasu moczowego, choć lekarz powiedział mi że to zbieg okoliczności i że ten problem zbiegł się przypadkowo z rozpoczęciem brania leku. Miałem niedawno pierwszy w życiu atak i opuchnięty duży palec u nogi z duzym bólem. Brałem lek COLCHICUM DISPERT przez cztery dni, ale minęło już 10 dni, duża opuchlizna zeszła ale staw obok palca dalej jest opuchnięty---kiedy to minie ?? Widzę też że jak zaczynam brać MOBEMID opuchlizna przy palcu duzym nogi się powiększa albo mi się tak wydaje, sam już nie wiem. Palec wciąż mam napuchnięty....odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu