×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Płatki owsiane a fityniany

Pytanie nadesłane do redakcji

Nurtuje mnie temat płatków owsianych i kwasu fitynowego. Z jednej strony płatki owsiane są uważane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Z drugiej strony istnieje wiele badań straszących bardzo negatywnymi konsekwencjami spożycia płatków ze względu na zawarty w nich kwas fitynowy (blokada absorpcji żelaza, magnezu, cynku, wapnia). Otóż uwielbiam płatki owsiane i jem je na śniadanie prawie codziennie - zalane wrzątkiem i z dodatkiem płatków kukurydzianych. Chciałem usłyszeć jednoznaczną opinię specjalisty. Wprost: czy jeść płatki, czy nie? Czy ryzykuję poważnymi niedoborami mikroelementów, takich jak cynk, czy może cała sprawa jest przesadzona? Bardzo proszę o odpowiedź.
Dominik S.

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Rzeczywiście dla populacji żywiących się dietą roślinną o dużej zawartości fitynianów podaż składników mineralnych, takich jak m.in. żelazo, cynk czy wapń powinna być wyższa. Dzieje się tak, ponieważ fityniany ograniczają wchłanianie tych składników. Dlatego warto spożywać płatki owsiane z produktami mlecznymi, np. z jogurtem.

Same płatki owsiane zawierają wiele cennych składników mineralnych. W 100 g płatków owsianych znajdziemy 379 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 3,10 mg cynku. Płatki owsiane są także doskonałym źródłem cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit. Dlatego spożywanie płatków owsianych raz dziennie nie stanowi zagrożenia zubożenia diety w składniki odżywcze. Wręcz przeciwnie jest bardzo korzystne dla zdrowia.

30.09.2015
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta w zespole policystycznych jajników
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Dieta w chorobie Alzheimera
Inne pytania
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
  • Normy zawartości tłuszczu w organizmie
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta