Czy słodzenie potraw i napojów miodem jest zdrowsze niż cukrem?

Czy słodzenie potraw i napojów miodem jest zdrowsze niż cukrem?Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
mp.pl/pytania/pediatria

Pytanie nadesłane do Redakcji

Czy słodzenie potraw/napojów miodem jest zdrowsze niż cukrem?

Odpowiedziała

dr hab. n. med. Andrea Horvath
Zespół Żywieniowy Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

„Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany”. Dzięki tym właściwościom od zarania dziejów człowiek wykorzystuje miód jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Sięgamy po niego, chcąc opanować męczący kaszel towarzyszący zakażeniom układu oddechowego, a kobiety stosują go jako kosmetyk przedłużający witalność skóry. Zapewne unikatowy skład miodu może, przynajmniej w teorii, tłumaczyć te przypisywane mu korzystne dla zdrowia właściwości. Od czasu do czasu pojawiają się także prawidłowo zaplanowane i przeprowadzone badania potwierdzające jego skuteczność – np. Cohen i wsp. wykazali przeciwkaszlowe działanie miodu u dzieci.

Czy to jednak wystarczy, aby lekarze mogli promować dosładzanie pokarmów miodem zamiast cukrem? Odpowiedź brzmi: NIE. I nie chodzi tu tylko o niewystarczające dowody naukowe, ale przede wszystkim o samą filozofię zdrowego żywienia. Zgodnie z założeniami programowania żywieniowego sposób żywienia, zwłaszcza w tzw. krytycznych, wczesnych okresach życia, wpływa na zdrowie człowieka w życiu dorosłym. Dotyczy to m.in. ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. W myśl tych założeń cukier powinien być ograniczany w każdej postaci! Proponowanie miodu zamiast tradycyjnie stosowanego cukru jest błędem, gdyż takie postępowanie przyzwyczaja małe dziecko do smaków słodkich. Nadmiar cukru w diecie prowadzi zaś do szeregu niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych.

Zgodnie z powszechną opinią „miód nie przesładza”. Należy jednak pamiętać, że zawiera on dużą ilość fruktozy, której metabolizm przebiega odmiennie niż metabolizm glukozy: rozkład fruktozy nie podlega mechanizmom sprzężeń w cyklu Krebsa i jej nadmiar jest bezpośrednio przekształcany w kwasy tłuszczowe. Może to niekorzystnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu. Dodatkowo należy podkreślić, że miód może mieć właściwości alergizujące. Powinien być zatem zalecany ostrożnie, zwłaszcza u dzieci z obciążonym wywiadem rodzinnym i osobniczym w kierunku chorób alergicznych, tak aby jego wprowadzanie do diety nie pogarszało przebiegu tych chorób.

Jak ze wszystkim w życiu, nie należy przesadzać! Gdy męczy nas uporczywy kaszel, ciepła herbata z miodem nie zaszkodzi, ale to za mało, aby promować regularne dosładzanie miodem jako element diety małego dziecka.

Piśmiennictwo:

1. Szajewska H., Horvath A., Socha P. i wsp.: Poradnik żywienia niemowląt – krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin. Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
2. Cohen H.A., Rozen J., Kristal H. i wsp.: Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics, 2012; 130: 465–471
3. www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Data utworzenia: 03.12.2015
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
Dodając komentarz akceptujesz regulamin

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Alkohol a ryzyko raka piersi
    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki
    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.
  • Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągach
    Trzeba zmienić zbyt rygorystyczne przepisy dotyczące jakości wody w wodociągach - apelują samorządy. Ich zdaniem sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi, mimo że nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia mieszkańców.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies