"Niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. Od momentu wprowadzenia diety bezglutenowej mam problem z zaparciami. Lekarz sugeruje, aby zwiększyć ilość błonnika w diecie. Proszę o informację, jakie produkty bogate w błonnik pokarmowy są odpowiednie w diecie bezglutenowej."
Fot. Pixabay.com
Problem zaparć w celiakii występuje dość często. Pacjenci są przekonani, że z uwagi na problemy gastryczne powinni ograniczać spożycie surowych warzyw i owoców. To poważny błąd żywieniowy, który zwykle prowadzi do jedzenia warzyw jedynie w zupach i do rzadkiego spożywania owoców.
Poza surowymi warzywami i owocami, źródło błonnika pokarmowego stanowią następujące produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
- kasza gryczana i jaglana
- ryż brązowy
- bezglutenowe płatki owsiane
- amarantus
- komosa ryżowa
- nasiona babki płesznika
- siemię lniane
- owoce suszone: morele, figi, śliwki
- orzechy
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- sezam.