×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Źródła błonnika dla osób na diecie bezglutenowej

Dominika Wnęk, dietetyk

"Niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. Od momentu wprowadzenia diety bezglutenowej mam problem z zaparciami. Lekarz sugeruje, aby zwiększyć ilość błonnika w diecie. Proszę o informację, jakie produkty bogate w błonnik pokarmowy są odpowiednie w diecie bezglutenowej."

Suszone owoce, dieta bezglutenowa, błonnik
Fot. Pixabay.com

Problem zaparć w celiakii występuje dość często. Pacjenci są przekonani, że z uwagi na problemy gastryczne powinni ograniczać spożycie surowych warzyw i owoców. To poważny błąd żywieniowy, który zwykle prowadzi do jedzenia warzyw jedynie w zupach i do rzadkiego spożywania owoców.

Poza surowymi warzywami i owocami, źródło błonnika pokarmowego stanowią następujące produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

  • kasza gryczana i jaglana
  • ryż brązowy
  • bezglutenowe płatki owsiane
  • amarantus
  • komosa ryżowa
  • nasiona babki płesznika
  • siemię lniane
  • owoce suszone: morele, figi, śliwki
  • orzechy
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • sezam.

08.07.2016
Zobacz także
  • Błonnik pokarmowy
  • Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta