Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?

Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?Oceń:
(4.00/5 z 1 ocen)
Dominika Wnęk, dietetyk

Niestety nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących na to, że jakikolwiek konkretny składnik pożywienia wpływa na płodność człowieka. Istnieją jednak liczne badania, w których wykazano związek między odpowiednią dietą a płodnością.

Jedno z nich - badanie Nurses Health Study II - prowadzono w celu oceny wpływu diety na zdolności reprodukcyjne. Na podstawie badania stwierdzono, że odpowiednia dieta zmniejsza aż o 69% ryzyko niepłodności wynikające z zaburzeń owulacji. Zauważono na przykład, że na płodność niekorzystnie wpływa spożycie nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu. Stwierdzono, że u kobiet spożywających 2 porcje takich produktów dziennie występuje ryzyko niepłodności o 11% większe niż u kobiet, które zjadały tylko jedną porcję takich produktów. Skądinąd wiadomo, że wraz z obniżeniem zawartości tłuszczu w diecie redukcji ulega liczba żeńskich hormonów - estrogenów - a w organizmie zaczynają przeważać męskie hormony płciowe. Co ważne, zaobserwowano także odwrotną zależność między spożyciem pełnotłustych produktów nabiałowych a ryzykiem niepłodności.

Zwiększone ryzyko niepłodności z powodu zaburzeń owulacji odnotowano również w przypadku diety o dużej zawartości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, w przeciwieństwie do węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Wspomniane powyżej badanie Nurses Health Study wykazało także, że ryzyko niepłodności zwiększa już bardzo niewielkie spożycie tłuszczów trans. Z kolei korzystny efekt obserwuje się w przypadku diety bogatej w produkty, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek, stanowiące źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto okazuje się, że konsumpcja żelaza pochodzącego ze źródeł roślinnych także może zmniejszać ryzyko niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji. Było to dość ciekawe spostrzeżenie, gdyż to raczej żelazo hemowe - pochodzenia zwierzęcego - powszechnie uważa się za lepiej przyswajalne. Zaobserwowano również, że na płodność korzystnie wpływa odpowiednia podaż kwasu foliowego.

Z powyższych obserwacji wynika, że starający się o potomstwo powinni zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Im więcej zdrowych nawyków żywieniowych, tym większe są szanse na poprawę funkcji rozrodczych.

Opracowano na podstawie artykułu mgr Justyny Jessa „Zdrowa dieta sprzymierzeńcem płodności”, Food Forum, luty-marzec 2016.

Data utworzenia: 10.08.2016
Czy istnieje konkretny składnik pożywienia, który wpływa na płodność?Oceń:
(4.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies