×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Jestem na diecie redukcyjnej. Czy powinnam całkowicie zrezygnować z normalnego pieczywa i zastąpić je pieczywem chrupkim?

Orzechy włoskie
Fot. Pixabay.com

Rzeczywiście, pieczywo chrupkie jest uznawane za alternatywę dla pieczywa tradycyjnego. Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz, jak sądzą niektórzy, niska kaloryczność są głównym powodem, dla którego coraz więcej osób decyduje się na włączenie go do jadłospisu. Faktem jest, że kromka chleba chrupkiego zawiera mniej kalorii niż kromka tradycyjnego pieczywa. Jeśli jednak porównamy wartość kaloryczną 100 gramów tych produktów, to sytuacja wygląda odwrotnie. Na przykład 100 g żytniego chleba razowego dostarcza 223 kcal, a chleba chrupkiego – 353 kcal. Ponadto, osoby spożywające chleb chrupki mogą sądzić, że – jako produktu niskokalorycznego – można zjeść go więcej. Tymczasem większa liczba kromek to także więcej dodatków, które mogą istotnie zwiększać kaloryczność całego posiłku.

Pieczywo chrupkie produkuje się z mąk płatkowanych, następnie spulchnia się je poprzez napowietrzenie i wypieka w postaci cienkich płatów. Pieczywo takie może także zawierać różne dodatki wzbogacające, takie jak siemię lniane, pestki dyni, zioła oraz mąki niechlebowe (np. mąkę gryczaną).

Jakie są więc zalety chleba chrupkiego?

Przede wszystkim, z uwagi na mniejszą zawartość wody w porównaniu z pieczywem tradycyjnym oraz dzięki zastosowaniu różnych ziaren bądź mąk, może ono zawierać więcej witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Mała wilgotność chleba chrupkiego (około 8%) utrudnia rozwój drobnoustrojów oraz sprawia, że jest on długo przydatny do spożycia. Ta sama właściwość sprawia także, że zachowane są charakterystyczne i pożądane walory pieczywa, czyli chrupkość i kruchość.

Odpowiadając na pytanie, czy zrezygnować z pieczywa tradycyjnego na korzyść pieczywa chrupkiego, należy podkreślić, że nie ma dowodów na to, aby dieta redukcyjna w oparciu o pieczywo chrupkie dawała lepsze efekty niż odpowiednie dozowanie tradycyjnego pieczywa.

Biorąc pod uwagę także przedstawione powyżej informacje, proponowałabym spożywanie pieczywa chrupkiego wymiennie z pieczywem żytnim, typu graham bądź pełnoziarnistym.

Piśmiennictwo:

Borkowska B., Pospieszna A.: Ocena porównawcza jakości pieczywa chrupkiego wybranych producentów. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2015; 88
Jarosz K.: Pieczywo specjalne w naszej diecie. Przegląd Piekarski i Cukierniczy. 2015; październik
31.10.2018
Zobacz także
  • Przewodnik po zdrowych węglowodanach
  • Pieczywo – dlaczego warto jeść i jakie wybierać?
  • Węglowodany
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta