Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego

Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowegoOceń:
(4.25/5 z 4 ocen)
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.

warzywa, dieta
Fot. Pixabay.com

U mieszkańców krajów azjatyckich, w porównaniu z ludnością Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych, stwierdzono małą zapadalność na nowotwór gruczołu krokowego. Na podstawie tej obserwacji epidemiolodzy uznali, że muszą istnieć jakieś czynniki związane ze stylem życia i sposobem żywienia tej grupy osób, które tłumaczyłyby to zjawisko. Ta opinia znalazła potwierdzenie w dalszych badaniach. Po porównaniu wskaźników zapadalności na raka gruczołu krokowego u mieszkańców Korei oraz mieszkańców Stanów Zjednoczonych o koreańskich korzeniach wykazano, że wzrost ryzyka nowotworu nastąpił w grupie, która przejęła zachodni styl życia, a w tym sposób żywienia.

W badaniu epidemiologicznym Health Professionals Follow-up Study stwierdzono, że regularne spożycie od 2 do 4 porcji pomidorów w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego o 26%. Wyniki były jeszcze korzystniejsze, jeśli w diecie znalazły się przetwory pomidorowe (sos pomidorowy) – w tym przypadku ryzyko to zmniejszało się o 35%.

Z innych czynników dietetycznych, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego, zwraca się także uwagę na spożycie ryb morskich, soi oraz warzyw krzyżowych (brokuły, kalafior, brukselka), które swoje przeciwnowotworowe właściwości zawdzięczają zawartym w nich glukozynolanom.

W jednej z publikacji Khan i współpracownicy wskazują, że działanie ochronne przeciwko rozwojowi nowotworu gruczołu krokowego może wykazywać zielona herbata, a dokładnie zawarty w niej galusan epigallokatechiny.

Istnieją także składniki diety, które mogą zwiększać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego. Zalicza się do nich produkty żywnościowe, które zawierają wapń naturalny (mleko i produkty mleczne) oraz produkty wzbogacane w wapń. Pełne wyjaśnienie tej zależności wymaga jednak dalszych badań. Kolejną mniej korzystną pod tym względem grupą są produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz czerwone mięso i przetwory mięsne.

Piśmiennictwo

"Khan N., Adhami V.M., Mukhtar H.: Review: green tea polyphenols in chemoprevention of prostate cancer: preclinical and clinical studies. Nutr. Cancer, 2009; 61 (6): 836–841.
Lee J., Demissie K., Lu S.E. i wsp.: Cancer incidence among Korean-American immigrants in the United States and native Koreans in South Korea. Cancer Control., 2007; 14: 78–85.
Campbell J.K., Canene-Adams K., Lindshield B.L.: Tomato phytochemicals and prostate cancer risk. J. Nutr., 2004;134(12 Suppl): 3486S–3492S.
Szymanski K.M., Wheeler D.C., Mucci L.A.: Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92 (5): 1223–1233.
Alexander D.D., Mink P.J., Cushing C.A.: A review and meta-analisys of prospective studies of red and processed meat intake and prostate cancer. Nutr. J., 2010, 9: 50–66.
Data utworzenia: 16.01.2017
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Alkohol a ryzyko raka piersi
    Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
  • Rocker Gisu: Suplementy to nie leki
    Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.
  • Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągach
    Trzeba zmienić zbyt rygorystyczne przepisy dotyczące jakości wody w wodociągach - apelują samorządy. Ich zdaniem sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi, mimo że nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia mieszkańców.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies