×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.

warzywa, dieta
Fot. Pixabay.com

U mieszkańców krajów azjatyckich, w porównaniu z ludnością Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych, stwierdzono małą zapadalność na nowotwór gruczołu krokowego. Na podstawie tej obserwacji epidemiolodzy uznali, że muszą istnieć jakieś czynniki związane ze stylem życia i sposobem żywienia tej grupy osób, które tłumaczyłyby to zjawisko. Ta opinia znalazła potwierdzenie w dalszych badaniach. Po porównaniu wskaźników zapadalności na raka gruczołu krokowego u mieszkańców Korei oraz mieszkańców Stanów Zjednoczonych o koreańskich korzeniach wykazano, że wzrost ryzyka nowotworu nastąpił w grupie, która przejęła zachodni styl życia, a w tym sposób żywienia.

W badaniu epidemiologicznym Health Professionals Follow-up Study stwierdzono, że regularne spożycie od 2 do 4 porcji pomidorów w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego o 26%. Wyniki były jeszcze korzystniejsze, jeśli w diecie znalazły się przetwory pomidorowe (sos pomidorowy) – w tym przypadku ryzyko to zmniejszało się o 35%.

Z innych czynników dietetycznych, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego, zwraca się także uwagę na spożycie ryb morskich, soi oraz warzyw krzyżowych (brokuły, kalafior, brukselka), które swoje przeciwnowotworowe właściwości zawdzięczają zawartym w nich glukozynolanom.

W jednej z publikacji Khan i współpracownicy wskazują, że działanie ochronne przeciwko rozwojowi nowotworu gruczołu krokowego może wykazywać zielona herbata, a dokładnie zawarty w niej galusan epigallokatechiny.

Istnieją także składniki diety, które mogą zwiększać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego. Zalicza się do nich produkty żywnościowe, które zawierają wapń naturalny (mleko i produkty mleczne) oraz produkty wzbogacane w wapń. Pełne wyjaśnienie tej zależności wymaga jednak dalszych badań. Kolejną mniej korzystną pod tym względem grupą są produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz czerwone mięso i przetwory mięsne.

Piśmiennictwo

"Khan N., Adhami V.M., Mukhtar H.: Review: green tea polyphenols in chemoprevention of prostate cancer: preclinical and clinical studies. Nutr. Cancer, 2009; 61 (6): 836–841.
Lee J., Demissie K., Lu S.E. i wsp.: Cancer incidence among Korean-American immigrants in the United States and native Koreans in South Korea. Cancer Control., 2007; 14: 78–85.
Campbell J.K., Canene-Adams K., Lindshield B.L.: Tomato phytochemicals and prostate cancer risk. J. Nutr., 2004;134(12 Suppl): 3486S–3492S.
Szymanski K.M., Wheeler D.C., Mucci L.A.: Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92 (5): 1223–1233.
Alexander D.D., Mink P.J., Cushing C.A.: A review and meta-analisys of prospective studies of red and processed meat intake and prostate cancer. Nutr. J., 2010, 9: 50–66.
16.01.2017
Zobacz także
  • Związek między żywieniem a występowaniem nowotworów
  • Dieta 50+
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta