Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Na rynku farmaceutycznym pojawiły się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej przy udziale grzybów Monascus purpureus.

monakolina
Fot. Pixabay.com

Zmniejszanie stężenia cholesterolu przez preparaty zawierające monakolinę następuje za sprawą tego samego mechanizmu, jaki obserwuje się w przypadku statyn, czyli hamowania aktywności reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA) – enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w organizmie.

W przeprowadzonym w Chinach badaniu z randomizacją wykazano, że u pacjentów z chorobą wieńcową stosowanie wyciągu z fermentowanego ryżu czerwonego powoduje zmniejszenie częstości występowania ponownych incydentów o 45%.

Dostępne na rynku suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu cechuje różna zawartość monakoliny, a więc w różnym stopniu wpływają one na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Uważa się, że klinicznie istotne zmniejszenie stężenia cholesterolu (do 20%) uzyskuje się w przypadku preparatów dostarczających ok. 2,5–10 mg monakoliny dziennie.

Podkreślić należy, że długoterminowe bezpieczeństwo regularnego przyjmowania tych preparatów nie zostało w pełni udokumentowane. U niektórych osób stosujących te suplementy obserwuje się działania niepożądane podobne do tych, jakie występują podczas przyjmowania statyn. Niestety zdarza się, że pacjenci (a często także dietetycy) nie wiedzą, że monakolina to lowastatyna, która zgodnie z deklaracją producenta umieszczoną w opisie większości preparatów występuje w ilości 10 mg. To z kolei odpowiada dawce dostępnej w lekach na receptę.

W związku z tym niezwykle istotne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu dotyczącego leków przyjmowanych przez pacjenta, gdyż jednoczesne przyjmowanie preparatów z monakoliną i statyn zwiększa ryzyko działań niepożądanych.

Zgodnie z opinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki stosowanie suplementów diety na bazie ryżu czerwonego jest dyskusyjne i powinno być ograniczone do pacjentów, u których nie uzyskano pełnej normalizacji stężenia lipidów – pomimo stosowania odpowiedniej diety oraz modyfikacji stylu życia.

Źródło

Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC)i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) do spraw leczenia zaburzeń lipidowych. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318.
Standardy Postępowania Dietetycznego w Kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
Data utworzenia: 14.02.2017
Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • Marianna
      2017-10-07 22:41
      Pan Doktor polecił mi nowość Monolipid K (można poczytać na ich stronie inernetowej) i jestem bardzo zadowolona z efektów, mój cholesterol spadł o 95 w 1 miesiąc, czuje się świetnieodpowiedz
      • JolaWroclaw
        2017-10-08 08:21
        Zastanawiałam sie nad Lipiforma plus, ale Monolipid ma wegańska kapsułkę (jestem weganka od 17 lat) wiec tez się chyba zdecydujeodpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Operacyjne leczenie otyłości przedłuża życie
    Otyłe osoby w średnim wieku, które przeszły operację bariatryczną, są mniej narażone na przedwczesny zgon, niż osoby leczone z powodu otyłości w tradycyjny sposób – wykazało badanie, które publikuje pismo „JAMA”.
  • Suplementy diety pod lupą Inspekcji Handlowej
    Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdzała, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do 89 partii produktów (20%).
  • W nowym roku warto zacząć ćwiczyć
    Złoci medaliści olimpijscy Jacek Wszoła i Edward Skorek zachęcają, by noworoczne postanowienia dotyczyły ruchu i sportu. "Trzeba ćwiczyć, by potem nie męczyć się na schodach" - wspomniał Skorek, a Wszoła dodał: "Kluczem do sukcesu jest wytrwałość".

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies