Czy suplementacja witaminy B12 musi być tylko farmakologiczna? Wegetarianie raczej niechętnie będą ją stosować. Co można im zaproponować?

Czy suplementacja witaminy B12 musi być tylko farmakologiczna? Wegetarianie raczej niechętnie będą ją stosować. Co można im zaproponować?Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
mgr Małgorzata Desmond
Klinika Pediatrii i Żywienia Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
5000 pytań z pediatrii

Witamina B12 jest syntetyzowana przez bakterie. Osoby na diecie wegańskiej (a także wegetariańskiej) mogą zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tej witaminy, jedynie spożywając suplementy lub wzbogacone w nią produkty. W takiej formie witamina B12 występuje także w produktach zwierzęcych. Do produktów fortyfikowanych (wzbogacanych) w witaminę B12 powszechnie występujących na polskim rynku zalicza się napoje (tzw. mleka) roślinne.

W przypadku sprzeciwu pacjenta wobec stosowania suplementacji farmakologicznej (co jednak w mojej praktyce klinicznej poradnictwa dietetycznego wegetarian zdarza się rzadko) można zaproponować regularne spożywanie produktów fortyfikowanych tą witaminą. Dawkę tych produktów trzeba dostosować do zapotrzebowania na ten składnik w zależności od płci i wieku (p. „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”, pod red. prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza).

Uwaga!

Trzeba też pamiętać, że roślinne formy witaminy B12 występujące w takich produktach, jak glony (spirulina, chlorella, wakame, nori, arame itd.), kiełki lucerny, miso, tempeh, kapusta kiszona lub grzyby, są dla organizmu ludzkiego nieprzyswajalne!

Piśmiennictwo

Mahan L., Escott-Stump S.: Krause’s food and nutrition therapy. Saunders Elsevier, 2008
Majchrzak D., Singer I., Männer M. i wsp.: B-vitamin status and concentrations of homocysteine in Austrian omnivores, vegetarians and vegans. Ann. Nutr. Metab., 2006; 50 (6): 485–491
Data utworzenia: 26.04.2017
Czy suplementacja witaminy B12 musi być tylko farmakologiczna? Wegetarianie raczej niechętnie będą ją stosować. Co można im zaproponować?Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Niedożywienie i głód problemem ok. 60 krajów
    Niedożywienie lub głód to dziś problem około 60 krajów świata - podaje raport Międzynarodowego Instytutu Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) . Konfrontuje on te dane z ogólną pozytywną oceną wyników walki z głodem na świecie od 2000 r.
  • "Dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, soli i cukru"
    Jak podkreślają specjaliści do spraw żywienia, im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Dzięki temu do organizmu trafia cała gama składników odżywczych i witamin istotnych dla jego prawidłowego funkcjonowania i pozwalających dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
  • 240 mln zł na owoce, warzywa i mleko w szkołach
    Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Jarmuż – właściwości odżywcze
    Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że jarmuż to „panaceum” i pomaga na „wszystko”? Co istotnie w nim jest i czy rzeczywiście warto włączyć go do diety?
  • Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?
    Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies