Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunki

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

U pacjentów ze stomią kryteria rozpoznania biegunki różną się w zależności od rodzaju wyłonionej stomii (kolostomia lub ileostomia). W kolostomii biegunkę rozpoznaje się, gdy występują więcej niż 3 wypróżnienia na dobę i zmienia się konsystencja stolca ze stałej na papkowatą lub nawet płynną.

Inne są kryteria rozpoznania biegunki w ileostomii, w której norma objętości wydalanego stolca wynosi od 200 do 600 ml na dobę, a jego konsystencja jest papkowata i może zawierać śluz. Tak więc biegunkę można rozpoznać dopiero wtedy, gdy dobowa objętość stolca wynosi ponad 1000 ml, liczba zużywanych worków zwiększa się dwukrotnie, a konsystencja staje się wodnista.

W przypadku związanej z błędem dietetycznym biegunki o lekkim przebiegu zaleca się w pierwszej kolejności zwiększenie objętości wypijanych płynów do 2,5–3 litrów dostarczonych w ciągu 8–12 godzin. Można także włączyć do diety produkty żywnościowe, które działają lekko zapierająco, a zalicza się do nich białe pieczywo, ryż biały, banany i mus jabłkowy. Przez pewien czas należy unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który pobudza perystaltykę jelit (pieczywo razowe, grube kasze, owoce i warzywa).

Data utworzenia: 13.06.2017
Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunkiOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
    Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie
    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
  • Uwaga na szkodliwe związki chemiczne w żywności
    Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu