Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunki

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

U pacjentów ze stomią kryteria rozpoznania biegunki różną się w zależności od rodzaju wyłonionej stomii (kolostomia lub ileostomia). W kolostomii biegunkę rozpoznaje się, gdy występują więcej niż 3 wypróżnienia na dobę i zmienia się konsystencja stolca ze stałej na papkowatą lub nawet płynną.

Inne są kryteria rozpoznania biegunki w ileostomii, w której norma objętości wydalanego stolca wynosi od 200 do 600 ml na dobę, a jego konsystencja jest papkowata i może zawierać śluz. Tak więc biegunkę można rozpoznać dopiero wtedy, gdy dobowa objętość stolca wynosi ponad 1000 ml, liczba zużywanych worków zwiększa się dwukrotnie, a konsystencja staje się wodnista.

W przypadku związanej z błędem dietetycznym biegunki o lekkim przebiegu zaleca się w pierwszej kolejności zwiększenie objętości wypijanych płynów do 2,5–3 litrów dostarczonych w ciągu 8–12 godzin. Można także włączyć do diety produkty żywnościowe, które działają lekko zapierająco, a zalicza się do nich białe pieczywo, ryż biały, banany i mus jabłkowy. Przez pewien czas należy unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który pobudza perystaltykę jelit (pieczywo razowe, grube kasze, owoce i warzywa).

Data utworzenia: 13.06.2017
Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunkiOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • Miłkowski: trzeba edukować o zdrowym żywieniu, można rozmawiać o podatku cukrowym
    Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
  • Epidemia otyłości skraca życie Polaków
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Truskawki najlepsze dla polskich kibiców
    Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.

Lekarze odpowiadają na pytania

Zadaj pytanie ekspertowi:

Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu