Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunki

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

U pacjentów ze stomią kryteria rozpoznania biegunki różną się w zależności od rodzaju wyłonionej stomii (kolostomia lub ileostomia). W kolostomii biegunkę rozpoznaje się, gdy występują więcej niż 3 wypróżnienia na dobę i zmienia się konsystencja stolca ze stałej na papkowatą lub nawet płynną.

Inne są kryteria rozpoznania biegunki w ileostomii, w której norma objętości wydalanego stolca wynosi od 200 do 600 ml na dobę, a jego konsystencja jest papkowata i może zawierać śluz. Tak więc biegunkę można rozpoznać dopiero wtedy, gdy dobowa objętość stolca wynosi ponad 1000 ml, liczba zużywanych worków zwiększa się dwukrotnie, a konsystencja staje się wodnista.

W przypadku związanej z błędem dietetycznym biegunki o lekkim przebiegu zaleca się w pierwszej kolejności zwiększenie objętości wypijanych płynów do 2,5–3 litrów dostarczonych w ciągu 8–12 godzin. Można także włączyć do diety produkty żywnościowe, które działają lekko zapierająco, a zalicza się do nich białe pieczywo, ryż biały, banany i mus jabłkowy. Przez pewien czas należy unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który pobudza perystaltykę jelit (pieczywo razowe, grube kasze, owoce i warzywa).

Data utworzenia: 13.06.2017
Stomia – zalecenia żywieniowe w przypadku biegunkiOceń:
(5.00/5 z 1 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.